Ketchup, mustár, majonéz – Házi szószok egészségesen, ínyenceknek!

Mindenki szeretni különböző szószokkal ízesíteni az ételeit, és mivel keveset fogyasztunk belőlük, nem is figyelünk rájuk annyira, mint az alap élelmiszerek összetételére. Pedig a botban kapható mártások rengeteg rejtett adalékanyagot és hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, melyeket észrevétlenül vihetünk be a szervezetünkbe. Érdemes tehát megtalálni egészséges alternatíváikat.

Egy dolgot előre le kell szögezni: a boltban kapható szószok házi alternatíváival nem tudjuk ugyanazokat az ízeket elérni, mivel a legtöbb esetben hozzáadott, mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal (E-számok) érik el a kívánt ízhatást.

Miért érdemes tehát munkát és energiát áldozni a házi szószok elkészítésére?

A saját készítésű mártásainkkal nem tudjuk teljes mértékben utánozni a bolti termékeket, de otthon még finomabbat készíthetünk, hiszen az alapanyagokat 100%-ban a friss zöldségekből , egészséges sóból, cukorból, fűszerekből,  válogathatjuk össze saját kezűleg. A recepteket tökéletesíthetjük, saját ízlésünkhöz igazíthatjuk, sőt akár minden alkalommal különbözőt készíthetünk, így színesebbé tehetjük az étkezéseinket.

Mindezt teljesen színezék, tartósítószer és aromamentesen!

A receptek:

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató