Gyógytea javaslatok emésztőrendszeri problémákra

A jól megválasztott gyógytea sietteti a gyógyulást, hatékonyan segíti a felépülést. Az összeállításához célszerű képzett fitoterapeuta segítségét kérni! Mi javasoljuk személyre szabottan összeállítani a keveréket. Ehhez segítséget kaphat képzett természetgyógyász, fitoterapeutánktól, akár egy személyes konzultáció keretében is. Időpont egyeztetés: okonatura@gmail.com email címen.

Bizonyos betegségek esetén tudni kell, hogy melyik gyógynövény alkalmazható és melyik nem! Egy túlsúlyos embernek ne adjunk olyan keveréket, ami tele van étvágy serkentő hatásúakkal - hogy csak egy esetet ragadjunk ki.
Egyesek csak adott ideig fogyaszthatók, van ami 10 napig, van ami 2 hétig, stb..... Ez nagyon fontos!
Az embert, mint egészet kell tekinteni, nem a betegséget, mit különálló "ellenséget".
Azaz a gyógytea összeállításához megtudunk minden lényeges információt az adott személyről, ami befolyásolhatja a javasolt kúrát. Pl: milyen az emésztése, idegi állapot, betegségek, szedett gyógyszerek, ..... stb.

Ugyan a leghatásosabb önmagában az elkészített gyógytea, de ha nem tudjuk így meginni, ízesíthetjük C vitamin ill. Grapfruit italporral, mézzel, juharsziruppal, citrommal, málnalevéllel, fahéjjal, xilittel.
A C vitamin italport, a citromot és a mézet ne a forró, hanem az ivásra kész hőmérsékletű teába tegyük, hogy hatóanyagaik ne vesszenek el.
Egyre figyeljünk oda a napi adagot ne este, hanem reggel készítsük el, tegyük termoszba és nap közben iszogassuk!
A gyógyteákat apró kortyokban kell inni, semmiképp kutyafuttában!
Hagyjuk, hogy jól elkeveredjen a nyállal, lazítsunk és gondoljunk a gyógyulásra!

A különböző gyógynövények eltérő hatóanyagokat tartalmaznak, figyelni kell, pl. hogy ne legyenek egymással ellentétes hatásúak.

Emésztő rendszeri problémáknál is hatékonyan alkalmazhatjuk a gyógyteákat és az apiterápiás kezeléseket, megtámogatva az orvosi vizsgálatokkal, kezelésekkel.

Bármilyen kezelés előtt fontos tisztázni, hogy mi állhat a probléma hátterében, mert hasonló tüneteket okozhat pl. egy bélflóra egyensúly bomlása, baktérium jelenléte, lelki, pszichés okok, de akár egy rosszindulatú folyamat kezdete is.
Az alább felsorolt gyógynövényeket mindenki csak saját felelősségére próbálja ki, lehetőleg önmagában, nem keverve más gyógynövényekkel!

Emésztési zavarok, puffadás, szélgörcs:

  • borsmenta
  • boróka
  • cickafark
  • angyalgyökér
  • ciromfű
  • édeskömény
  • ánizs
  • gyermekláncfű
  • orvosi kálmos
  • levendula
  • kakukkfű

Gyomorsav túltengés, gyomorfekély, nyombélfekély:
(kizárni a helikobacter jelenlétét)

  • angyalgyökér
  • akác, hárs
  • apróbojtorján
  • boróka
  • cickafark
  • édesgyökér
  • körömvirág
  • fehér mályva
  • nyírfalevél
  • martilapu
  • libapimpó
  • nagycsalán
  • orbáncfű+körömvirág
  • zsálya
  • zsurló
  • lucerna

Gyomorhurut, bélhurut:

  • apróbojtorján
  • feketeáfonya
  • borsmenta
  • gyömbérgyökér
  • cickafark
  • palástfű
  • csipkebogyó
  • fehér mályva
  • kökénybogyó
  • kamilla
  • nagycsalán
  • libapimpó
  • szeder-málna levél
  • zsálya
  • utifüvek
  • körömvirág

Kevés gyomorsav:

  • angyalgyökér
  • ezerjófű

Székrekedés:

  • szennalevél
  • kutyabengekéreg
  • fehérmályva
  • orvosi ziliz
  • édesgyökér
  • ezerjófű
  • nagybojtorján
  • kökényvirág

Hasmenés:

  • libapimpó
  • palástfű
  • fűzfakéreg
  • apróbojtorján
  • orbáncfű
  • zsálya+ libapimpó

Fontos a folyadékpótlás, diéta!

Bélférgesség:

  • diólevél
  • kakukkfű
  • nyers fokhagyma
  • medvehagyma
  • frissen facsart sárgalépalé