Szódabikarbóna

Szódabikarbóna a régi-új csodaszer

Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek.
 

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható:
- a konyhában, főzéskor,
- a háztartásban számos helyen,
- gyomorégés, emésztési gondok ellen, 
- kellemes lehelet, 
- fehérebb fog célja sem áll messze tőle.

Mindig tartsunk belőle otthon!

Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.

 Tisztítja a kezet

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

 Szagelnyelő

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

Páraelszívó

Töltsünk meg egy zoknit félig szódabikarbónával, bogozzuk meg, majd tegyük egy olyan szekrény polcára, amely párásodásra, penészedésre hajlamos. A szódabikarbóna magába szívja a nedvességet

 Könnyíti az emésztést

Ég a gyomrod? Nehezen emészted az ételt? Könnyen segíthetsz rajta! Oldj fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és idd ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetővé vállnak .
Étkezés előtt vagy után egy órán belül ne alkalmazd ezt a módszert, mert a gyomornak meg kell őriznie savasságát az emésztőrendszer hatékony működéséhez.
A gyomorban levő sósavval keveredve a szódabikarbóna kémiai reakciót indít, melynek végeredménye só (nátriumklorid), széndioxid és víz. A víz veszélytelen, a felszabaduló széndioxid az ismerős böfögés során távozik
.

Erre a célra javasoltak az  antacid tartalmú gyógyszerek is, de azok megváltoztatják a szervezet protein és kálcium felvevőképességét, ezért kálciumpótló bevitelére van szükség az alkalmazásukkor..
Mi is az az Atacid?
Antacidok a gyomorsavat semlegesítő, általában recept nélkül kapható gyógyszerek. A legtöbb antacid termék különböző kombinációban használja a magnézium, kálcium és alumínium sókat hydroxid vagy bikarbonát ionokkal, amelyek semlegesítik a gyomorban termelt savat. De ezeknek a gyógyszereknek vannak mellékhatásaik is, a magnézium hasmenést és az alumínium szorulást okozhat, ezért gyakran különböző arányban kombinálják ezt a kettőt, hogy a két hatás kiegyensúlyozott legyen.

A szódabikarbóna további alkalmazási területe:

 Fertőtlenít

Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.

 Viszketéscsillapító

Kiválóan csillapítja a szódabikarbóna a  viszketést gombás fertőzések, bárányhimlő és bőrallergiák esetén is.

További praktikus felhasználási lehetőségek:

- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló; a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

- Sokkal hamarabb gyógyul az égési seb, ha egy tálba jeget teszünk, felöntjük egy kevés hideg vízzel, majd a jeges vízbe szódabikarbónát szórunk. Mártsunk bele egy pamutruhát, és ezzel borogassuk a sebet.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használj, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyél a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
Tegyél 25 dkg szódabikarbónát a meleg fürdővízbe, kiváló segítség a szervezetében levő savas anyagok eltávolításához is.
A por használatával fürdővízed  8 pH feletti értékű lesz, mert a szódabikarbóna lúgosít.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba is szórhatunk szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogat, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.

- Szájvíz helyett alkalmazhatjuk, hiszen sokkal egészségesebb. Tegyünk egy pohár vízbe egy kanál szódabikarbónát, és ezzel öblögessük a szánkat, gargarizáljunk is vele, hogy a garatot is megtisztítsuk. Megszabadulunk a kórokozóktól és fertőtlenít is.
- Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
-A kereskedelmi mosószerekben levő összetevőkre érzékeny bőrű emberek azt fogják tapasztalni, hogy a mosás sokkal kevésbé irritáló. Tegyél egy kanál szódabikarbónát a mosóvízbe a mosószerrel együtt. Mosódióval is használható, növeli a zsíroldó hatást. Nem fakítja a színeket.

A szódabikarbona egyenértékű a Calgon nevű csodaszerrel, csak sokkal olcsóbb. Tudod miből áll az igen drága Calgon? Nézzd meg a címkét...

 

Eperjesi Klára természetgyógyász