Mosd vegyszermentesre a zöldségeket és gyümölcsöket!

Nehezen tudunk olyan zöldséget vagy gyümölcsöt beszerezni, amit nem kezeltek valamilyen vegyszerrel. Növényvédő szerek, permetek a külföldről behozott és a magyar növényeken is szinte mindig megtalálhatók.

Mivel ezek a vegyszerek mérgezőek, érdemes valahogyan megtisztítani tőlük a táplálékainkat, hiszen a bevitt mérgektől a szervezet nehéz munka árán tud csak megszabadulni. A lerakódott salakanyagok pedig sok civilizációs betegség alapjául szolgálnak, úgy mint az allergiák, túlsúly, hormonális egyensúlyzavar, idegrendszeri problémák, stb.

Szabadulj meg ezektől a káros anyagoktól, mielőtt kárt tennének benned!

Íme néhány módszer:

  1. Ecetes víz: 3 rész vízből és 1 rész ecetből készítsünk fürdőt, és áztassuk bele a növényeket, majd alaposan öblítsük le! Ne aggódjunk az ecet illata miatt, pár perc után elillan. Az ecet nagyon jó fertőtlenítő, baktériumölő hatással bír, érdemes használni a háztartásban!
  2. Almaecet: pumpás adagolóval fújjuk a növényekre, hagyjuk pár percig, majd öblítsük le.
  3. Citromos, szódabikarbónás víz: tegyünk egy pohár vízbe 2-3 kanál friss citromlevet és 1-2 kanál szódabikarbónát. Ezzel töröljük át a növényeket, majd öblítsük le. Nagyszerűen oldják a permetszereket.
  4. Grépfrútmag kivonat: a növényeken ragadt baktériumokat, gombaspórákat és más kórokozókat pusztítja el. Pár cseppet tegyünk a fenti megoldások egyikébe, vagy pumpás adagolóba tegyünk  vizet pár csepp grépfrútmag kivonattal és permetezzük a növényekre majd öblítsük át. Itt sem kell aggódni, a grépfrútmag kivonat után nem marad kesernyés íz.
  5. SCD Clenan Soft egy biológiailag teljesen lebomló probiotikus tisztító-kultúrát és narancshéj kivonatot tartalmazó koncentrátum. Néhány cseppje nemcsak a lakásunk szinte minden pontjáról távolítja el környezetbarát módon a különféle szennyeződéseket.  Az ételeink "méregtelenítésére"  1 liter vízhez 1 ml koncentrátumot adva  1-2 percet áztassuk a zöldséget vagy gyümölcsöt, majd lehetőleg  tisztított vízzel jól mossuk át.

Ajánlott termékeink:

           

Néhány növény esetében, például a külföldről behozott déligyümölcsök esetében, érdemes meghámozni a terméseket, hiszen a termesztés és a szállítás alatt is vegyszerekkel kezelik őket, melyek beivódhatnak a gyümölcs héjába.

 

Forrás: Cafeblog.hu. Biocom 

Eperjesi Klára természetgyógyász