Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

Sajnos az enyhe tél után tavasszal a szokásosnál több kullancsra lehet számítani. Bár a kullancsok világszerte kb. 300 betegséget terjesztenek, ezekből szerencsére csak néhány veszélyes az emberre.

A kullancs terjesztette leggyakoribb betegségek

Lyme-kór:  egy olyan bakteriális fertőzés, melynek lappangási ideje akár egy évig is tarthat. Legjellemzőbb tünete a csípés körül kialakuló, minimum 5 centis, több napig fennálló vörös színű, kokárdaszerű folt. Antibiotikummal az esetek többségében sikeresen kezelhető a betegség.

Vírusos agyvelő/agyhártyagyulladás: az esetek nagy részében kétfázisú a betegség, melynek lappangási ideje 3-21 nap. Eleinte kisebb láz és izomfájdalmak jelzik a fertőzést, utána következik egy pár napos tünetmentes időszak. Azt követően már igen magas láz, szédülés és erős fejfájás jelentkezik. Szerencsés esetben az illető gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyulhat, de – súlyosságtól függően – nem ritka az emiatt bekövetkezett maradandó bénulás, sőt akár halálos kimenetelű is lehet.

TIBOLA: ez a betegség lényegében kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás. Leginkább a hosszú hajú lányokat érinti, mivel a kullancs a hajas fejbőrben telepszik meg, így roppant nehéz észrevenni. Pár napos-hetes lappangási idő után a csípés helyén előbb duzzanat, majd később váladékozó fekély keletkezik, valamint több helyen, főleg a fejbiccentő izom mögött nyirokcsomó-duzzanatok figyelhetőek meg. Antibiotikumot csak súlyos esetben kell adni, legtöbbször önmagától meggyógyul a beteg.

A rovarcsípéseket általában egy jól megválasztott bőrnyugtató krémmel kezelhetjük.

Ajánlataink:

Hogyan védekezzünk a kullancscsípések okozta betegségek ellen?

A kullancs terjesztette megbetegedések közül az agyvelőgyulladás szerencsére elég ritka – évi kb. 50.000 megbetegedést regisztrálnak –, ám kétségkívül ez a legveszélyesebb. Szerencsére ma már van lehetőség oltással védekezni ellene: a maximális védettséghez 4 injekció kell – majd később 3-5 évente emlékeztető oltások –, viszont már a második után is védettnek tekinthető az illető. Az injekció ára: kb. 28.000 Ft.

Persze az injekción kívül védekezhet a kullancsok ellen úgy, hogy hosszú szárú nadrágot visel kirándulások alkalmával, illetve a szakértő szerint a citrom- vagy eukaliptusz olajat tartalmazó, kullancs elleni bioszerek is igazán hatásosak. Fontos tudni azt is, hogy a kullancs - az elterjedt közvélekedéssel szemben - nem a fákon "lesi" áldozatát, hogy rápottyanhasson. Valójában sűrű bozót vagy erdő sem kell ahhoz, hogy kullancsot szedjen össze, ez az állat akár ritkás aljnövényzetben, fűben is megbújhat. Épp ezért fontos minden kirándulás (de akár egy kertben töltött délután) után is alaposan átnézni az egész testet, különös tekintettel a hajlatokra és a hajas fejbőrre, hogy az esetleg összeszedett kórokozót időben észrevegye.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

„Fontos, hogy a kullancs eltávolítása időben történjen meg, semmiképp se várjon vele, mivel minél tovább van a testben, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek. Ügyeljen arra, hogy szakszerűen távolítsa el a kullancsot, mert úgy is létrejöhet a fertőzés, ha kiszedéskor összepréseli a kullancs testét, ekkor ugyanis a benne lévő tartalmat – és vele a kórokozókat is – az állat visszaöklendezi” – figyelmeztet a szakember. „Éppen ezért mellőzze a szemöldökcsipesz használatát, ezzel ugyanis megfogáskor összepréseli az állatot, helyette válassza a patikákban kapható, acélból készült, rugós kullancscsipeszt! Nem is drága, viszont – bár nehezebb vele megfogni a kullancsot, de – ezzel úgy tudja a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomja össze a testét! Létezik még kullancs-eltávolító kanál is, ennek használata szintén rendkívül egyszerű és biztonságos.

És mi az, amit ne  tegyünk vele?

Elterjedt módszerek egyike, hogy egyetlen szál gyufával el tudjuk távolítani a kullancsot. "Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot".  Egyrészt a kullancs állítólagos "foszfor imádatára" semmiféle tudományos bizonyíték nincs, másrészt,  ha volna is ilyen vonzalmuk, a mai, ún. biztonsági gyufákban már rég nincs foszfor - írta meg már évekkel ezelőtt is a Házipatika.com.

Szintén régi "népi módszernek" számít a kullancsot olajjal, vazelinnel, zsírral, kölnivel kenegetni, mondván, attól majd nem kap levegőt, és magától kibújik. Ezt sem ajánlanánk, mivel lehet, hogy az állat valóban önként távozik, de előbb fulladozik , eközben pedig vissza öklendezi a kórokozókat, amelyeket épp elkerülni szeretnénk.

Az is elterjedt tévhit, hogy az óramutató járásával ellentétes irányú tekergetéssel majd kijön a kullancs. A kisebb probléma, hogy így is könnyen leszakadhat a szájszerve, bár ez a része már nem tartalmaz annyi kórokozót, ami fertőzést tudna okozni. A nagyobb probléma ezzel a módszerrel, hogy tekergetés közben szintén meg lehet nyomni a teli kullancsot, amivel ismét csak a visszaöklendezett kórokozókhoz jutunk.

A legjobb megoldás tehát továbbra is, ha a kullancs csipesszel megfogva óvatosan, függőlegesen húzni kezdi, majd várjon egy kicsit, míg a parazita el nem ereszti a bőrt!

Ezeket NE tegye kullancscsípés után:

  • ne szedjen antibiotikumot, mert az csak elnyomná a figyelmeztető tüneteket! Csakis a pontos diagnózis után kezdődhet meg a kezelés;
  • ne fertőtlenítse le a csípés helyét, mert az emiatt bekövetkező esetleges bőrpír tévesen keltheti Lyme-kór gyanúját, vagy épp elfedheti annak tünetét;
  • ne rohanjon egyből orvoshoz, csakis akkor, ha klinikai tünetek jelentkeztek.

Természetes megoldások a kullancsok távoltartására:

Borsmenta-, Citrom-, és Eukaliptusz olaj

A kullancsok nem szeretik a borsmenta, a citrom és az eukaliptusz erős illatát, így megoldást jelenthet, ha befújjuk vele a ruházatunkat, bőrünket. Érzékeny bőrűek higíthatják jojoba- vagy mandulaolajjal. A bőr bizseregni fog tőle, de nem ijedjünk meg, percek alatt elmúlik.

Geránium (rózsamuskátli) illóolaj

Tegyél egy-egy cseppet a füled mögé, a csuklód belsejére és a bokáidra. A kutyák is védhetők vele: a lapockája közé és a farka aljára kapjon minden alkalommal, amikor kiviszed az erdőbe.

A Geránium könnyű citromos, lágyan rózsás, virágos és gyógynövényes illatú olaj. Hatása a kullancsűzés mellett igen sokrétű. Kiváló
• antidepresszáns
• fertőzésgátló
• dezodoráló
• összehúzó
• hegesítő
• vérzéscsillapító
• tonizáló
• sebgyógyító
• enyhíti a szorongást, félelmet, a feszültséget
• csökkenti a vérnyomást
• jókedvre derít

A geránium a leghatásosabb egyensúlyba hozó, harmonizáló, kiegyensúlyozó illóolaj. Az egyik leghasznosabb illóolaj a nyirokrendszer méregtelenítésére és a narancsbőr csökkentésére, ezért gyakran használják nyirokmasszázs olajkeverékhez. Felgyorsítja a sebgyógyulást, fürdővízben alkalmazva. Elhúzódó sebgyógyulás esetén használhatjuk önmagában is.

Kiváló dezodoráló, mind a személyes higiénia, mind a légfrissítők terén. A geránium jótékony hatású menstruációs problémák esetén, egyensúlyba hozza a hormontermelést, valamint antidepresszáns és élénkítő hatású is.

Lelki hatását tekintve a geránium egyfajta biztonság- és kényelemérzetet teremt, gyengéden élénkít és kiegyensúlyoz. Illatlámpában alkalmazva csillapítja a túlzott hangulatingadozást  

Eperjesi Klára fitoterapeuta