Konyhai trükkök, praktikák

TUDOD-E?

  • A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után keverjük össze, tegyük zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használhatjuk (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórhatunk.
  • Ha szilikon formában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
  • A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
  • Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves. Amennyiben nehezen puhul meg a bab, adjunk hozzá 1 kávéskanál szódabikarbónát.
  • Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem köpköd sütés közben.
  • Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját reszeljük le és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe tegyük és fagyasszuk le. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarva, és jégkocka készítőbe téve fagyasszuk le. Bármikor elővehető tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
  • Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál zsírt, így nem ragad az edény aljához, és a sütőzsír is kevésbé habosodik.
  • A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg zsírral, akkor sütés közben nem szárad ki.
  • A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
  • Fűszereket nem csak húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
  • A füstölt kolbászról úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedünk rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
  • Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. tegyünk bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
  • A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
    A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetörjük, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás,bab, stb.), csak akkor tegyük bele. Finom az íze és az illata is.
  • A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe.( A Reg-enor kúra alatt a túró helyett  Totu-val készítjük!) Gyors és nem maszatolós.
  • Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
  • Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
  • Ha megégetjük a kezünket, azonnal tartsuk hideg víz alá, majd kenjük be Mirtill krémmel vagy Aloe First-t permetezzünk rá. Amennyiben ezekből nem tartunk otthon, kenjünk a kezünkre tejfölt, ennek hiányában mártsuk sóba. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
  • A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
  • Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. A megpucolt hagymát mindig használjuk el, mivel a hagyma a levegőben lévő vírusokat, baktériumokat magába veszi. Éppen ezt a tulajdonságát használhatjuk fel influenzás időszakban. A félbe vágott hagymát tegyük éjszakára a beteg ágya mellé. Reggel dobjuk ki! Mérgező!
  • Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk,hogy félig megtöltjük vízzel, és fedele nélkül néhány percre a legmagasabb fokozatra a mikróba rakjuk. Az üvegkifőzés munkafolyamatait úgy is kiválthatjuk, hogy az adagolást megelőzően 20-30 percre 150 C fokra felmelegített sütőbe tesszük az előzetesen jól elmosott üvegeinket
  • Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldséget több csomaggal majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ami tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
  • Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déli gyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik, de szeletelve már fagyasztható. A Reg-enor kúra alatt csak az engedélyezett gyümölcsök fogyaszthatók!
  • Eper, málna, szeder akár napokig is eltartható penészesedés nélkül, ha előzetesen Grapefruitmag kivonatos vízzel leöblítjük. Grapefruit hiányában az ecetes vizes átmosás is hasonló hatású, csak ez esetben még egy tiszta vizes öblítés is szükséges.
  • Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük, cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsó sorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel, vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk. Sokkal több palacsinta süthető belőle. Szénsavas víz kiváltható szódabikarbóna használatával, amit célszerű a liszttel egyenletesre elkeverni.
  • A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez és a főzővízbe zsírt teszünk. Kellemes sárga színt kap a kifőtt tészta, ha egy kevés kurkumát is teszünk a tészta vízébe.
  • Ha a kurkuma, pirospaprika stb. elszínezte a műanyag konyhai eszközeinket, miután jól elmostuk, tegyük ki a napra. és 1-2 órán belül a fényérzékeny növényi szín anyagok nyomtalanul  eltűnik a vágódeszkáról, tálról.
  • Ha mézet kell kimérni kanállal, előbb zsirozzuk be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz! Persze mézet ne a Reg-enor kúra alatt együnk!
  • A hússzeletek közé tegyünk műanyagfóliát, így fagyasszuk le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet vehetünk ki belőle, amennyire szükség van.
  • Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasszuk le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, ebbe tegyük bele a fagyasztani valót. Ha megfagyott kivesszük a dobozból a kis „téglákat”, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban. 

Sok sikert a konyhában ! Használd sikeresen fenti praktikákat!

Eperjesi Klára természetgyógyász, fitoterapeuta