Házias torma

A bolti tormák nagy része sajnos kéntartalmú tartósítószerekkel kezelt, pedig személyes tapasztalataim szerint az otthon elkészített tartósítószer-mentes torma is nagyon sokáig eláll. A tartósításra használt kálium-szorbát (E 202) és kálium-metabiszulfit (E224) allergizáló hatású vegyületek, valamint B1-vitamin blokkoló szerek, amelyeket nagyon egyszerűen kihagyhatjuk az étrendünkből házi torma készítésével.

Hozzávalók:
• reszelt torma
• Himalája vagy tengeri só
• Nyirfacukor vagy Stevia
• ecet

A tormakrém nagyon egyszerűen elkészíthető. Egy friss torma gyökerét megtisztítjuk, majd lereszeljük.
Rendkívül erős illata miatt érdemes a szabad levegőn reszelni!
Ha nem szeretnénk csípősre a tormát, a reszeléket terítsük el egy tepsiben és melegítsük. Az ereje a melegítéssel arányosan illan el.
A reszeléket töltsük kis befőttes üvegekbe, jól nyomkodjuk bele, majd cukros, sós, ecetes lével öntsük fel.
A tormát fogyasztás előtt összekeverhetjük házi majonézzel, így majonézes tormát kapunk. Hűtőben felbontás után is sokáig eláll.

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató