Házi recept mustárra

Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a személyre szabott ízvilágon kívül a 100%-osan egészséges összetevők szólnak mellette. Saját magunk szabályozhatjuk az olaj- és cukortartalmát, valamint élvezhetjük a friss mustármag jótékony hatásait is. A parányi mustármag omega-3 zsírsavban, rostban és fehérjében gazdag, serkenti az anyagcserét, így zsírégető, méregtelenítő hatású, ezenkívül tartalmaz hasznos ásványi anyagokat: szelént, magnéziumot, vasat, foszfort és kálciumot is.

Hozzávalók:
• 100 g mustármag
• 60 g ecet/fehérborecet
• 100 g olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma összenyomva
Himalája vagy tengeri  só (ízlés szerint)
• fűszerek ízlés szerint: feketebors, tárkony, bazsalikom, oregánó, koriander, gyömbér kakukkfű,
• 1 dl víz
• méz (ízlés szerint)

A mustármagot daráljuk finomra.
A darált mustármagot tudmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Ha túl csípős lenne, akkor közepes lángon kevergetve forralhatjuk még, ezzel veszít az erejéből, de számoljunk azzal is, hogy tárolás alatt is enyhülni fog a csípőssége.

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató