Házi ketchup

Ketchupot készíteni házilag időigényes munka, de egyértelműen megéri. Nagy mennyiségű adalékanyag és tartósítószer kiválasztásától kímélhetjük meg a szervezetünket, melyeket minden boltban kapható ketchup tartalmaz, nem beszélve a cukortartalomról. A közép árkategóriás bolti ketchupok 100 grammjából 15-25 gramm cukor és ekkor még jobban járunk, hiszen a gyártók a cukrot gyakran kukoricasziruppal helyettesítik, amely édesebb és sokkal olcsóbb is a cukornál. Azonban a kukoricaszirup rendkívül magas fruktóztartalma nagy mennyiségben elősegítheti a zsírok termelését és lerakódását, ezzel megterhelheti a májat és összezavarhatja a hasnyálmirigy inzulintermelését, ezzel hosszú távon a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Hozzávalók:
• kb. 3 kg paradicsom
• paprika (ízlés szerint)
• erős paprika (ízlés szerint)
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 fej vöröshagyma
• olívaolaj
• fehérborecet/almaecet (ízlés szerint)
• 4 db babérlevél
Nyirfacukor vagy Stevia cukor (ízlés szerint)
Himalája vagy tengerisó (ízlés szerint)
• fekete bors
• mustármag
• esetleg szegfűszeg, fahéj

Üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát.
A paradicsomot és a paprikát megmossuk, húsát nagyobb darabokra vágjuk.
Nagyméretű fazékba öntjük a feldarabolt paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket.
(Én csak sót, borsot, babérlevelet és mustármagot használtam a cukor és az almaecet mellé, de olvastam recepteket szegfűszeggel és fahéjjal is. A hagymapirítás és a paprika kihagyható a receptből és a paradicsomot helyettesíthetjük házi paradicsomlével is.)
Közepes lángon főzzük kb. 3 órán keresztül, gyakran megkeverve. Az eleinte (a paradicsom leve miatt) híg főzetünk a főzés során fog besűrűsödni.
A főzés vége felé kezdenek összeérni az ízek, ekkor érdemes kóstolgatni, esetleg újrafűszerezni.
A masszánkat egy nagyobb lyukú tésztaszűrőn vagy paradicsom paszírozón nyomjuk át egy másik edénybe, de turmixolhatjuk is.
Ezután még egyszer, alacsony lángon kb. 1 óráig főzzük, ekkor válik igazán sűrűvé.
Adagoljuk előzetesen kifőzött üvegekbe és csepegtessünk a ketchup tetejére 4-5 csepp Grapefruitmag kivonatot, egyenletesen keverjük el a felszínen, majd zárjuk le száraz dunszttal  a fejtetőre fordított üvegeket.

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató