A sebgyógyító körömvirág

A körömvirágnak minden kertben ott a helye. Különböző színekben – a világossárgától az élénk narancsig –, különböző formában – az egyszerűtől a tömöttig – ragyogó dísz, és fontos része a házi patikának. A körömvirág olyan sokoldalúan felhasználható, hogy érdemes elegendő tartalékot képezni belőle télire is. A szárított virágok például élénk színűk miatt gazdagíthatják a család teáját. A körömvirág szaliciltartalmú, gyógyítja a bőrt és a nyálkahártyát, hámosító, gyulladásgátló, görcsoldó, fertőtlenítő, leviszi a duzzanatot, elősegíti az epetermelést, erősíti a májat.

Felhasználása:

  • Ihatunk teát friss vagy szárított virágokból, vagy szedhetünk tinktúrát májproblémákra, az epehólyag serkentésére, bélsipolynál, vastagbélgyulladásnál, fekélyeknél, krónikus hüvelygyulladásoknál, vénagyulladásnál.
  • Körömvirágkenőccsel kezelhetjük a sebes, igénybevett vagy kivörösödött bőrt, enyhébb sérüléseket és égéseket, napégést. Használhatjuk repedezett kézre, csecsemő- és kisgyermekápolásra, ajakbalzsamként.
  • A körömvirágolajat szintén csecsemő- és kisgyermekápolásra vagy kenőcs alapanyagaként használhatjuk fel.
  • Hígított tinktúrából vagy erős teából borogatást is készíthetünk rosszul gyógyuló sebekre, égési sérülésekre, vénagyulladásra, aranyérre.

Körömvirágkenőcs készítése

 Körülbelül 30 virágfejet, lehetőleg tömöttet és narancsszínűt morzsoljunk szét, tegyük egy edénybe 150 gramm növényi olajjal (napraforgó vagy repce) és 15 gramm elmorzsolt méhviasszal. Egy rezsón a szabadban vagy vízfürdőben lassan melegítsük fel és olvasszuk ki. Alacsony lángon 30 percig, vagy még jobb, ha 1 órán át hagyjuk állni, alkalmanként megkeverve, amíg a zsiradékok átveszik az ízt és a színt. Éjszaka hagyjuk megdermedni, és másnap újra olvasszuk fel. Szűrjük át egy régi harisnyán egy másik edénybe, és jól nyomkodjuk ki a virágokat. (A visszamaradt részt felhasználhatjuk borogatásnak.) Keverjük tovább, amíg a kenőcs még folyékony, de már langyosra hűlt. Öntsük tégelyekbe, hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le. Hűvös, sötét helyen, pl. a pincében eltartható 12-18 hónapig.

Körömvirágolaj készítése

A virágokat 1-2 napig szárítsuk árnyékban. Ezután töltsük befőttesüvegbe, enyhén nyomkodjuk le, hogy az üveg félig legyen. Hidegen sajtolt napraforgó-, olíva-, mandula- vagy repceolajjal töltsük tele az üveget. Zárjuk le, és kb. 2-3 hétig félárnyékban vagy napon hagyjuk állni, ezalatt gyakran rázzuk meg. Gézen vagy harisnyán keresztül préseljük át, töltsük sötét üvegbe, és sötét, hűvös helyen tároljuk. 1 évig tartható így el.