Öko Háztartás

Ökopraktikák a kertben

Akinek van kertje tudja, hogy igazi kincs: a béke, a nyugalom szigete lehet a városi forgatag közepében is. Viszont munkát és figyelmet is igényel.

Szeretnénk mutatni néhány teljesen természetes ökopraktikát, mellyel megőrizheted kerted állapotát környezetbarát módon, ráadásul nagy költségekbe sem kell verned magad!

Vakond ellen bors

Befőzés Öko(natura) módra

Az egészséges táplálkozás elvei szerint jó, ha főként friss és nyers gyümölcsöket és zöldségeket az un. "élő táplálékot" fogyasztjuk, mert ezek a vitaminok és nyomelemek mellett sok biológiailag aktív anyagot un. enzimeket is tartamaznak.
Gyümölcseink egy részét, mint pl. eper, málna, sárgabarack, megy, szilva, stb... nem tudjuk mind frissen elfogyasztani, ha télen is szeretnénk élvezni a nyár finom gyümölcseinek ízét, szükséges a befőzés, fagyasztás - de nem mindegy, hogy hogyan!
Nagyanyáink a gyümölcsök tartósításához nagyon sok cukrot használtak, a befőtteket cukorszirupban tették el, a lekvárokhoz pedig kb. 1kg gyümölcshöz 0,5-1kg cukrot raktak a gyümölcs fajtája és a szokások függvényében.

Hogyan tudod a málnát, epret akár több napig is frissen tartani?

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a finomságokból − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

A megoldás  a  Grapefruitmag kivonat vagy  ennek hiányában az ecet

Kovászos uborka gyorsan!

Nyáron az egyik legkedveltebb savanyúság a kovászos uborka. Újra itt a lehetőség, hogy kipróbáljuk ezt a finom csemegét!
Nagyanyáink receptjét kicsit átalakítva, gyorsan, finom, ropogós csemegét varázsolhatunk ételeink mellé.

Természetes védelem a szúnyogok ellen.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően egyre jobban elszaporodnak a szúnyogok. Ha nem szeretné, hogy összecsípjék, néhány megoldás mellyel védekezni tud ellenük, bio módon!

Muskátli

Külső-belső nagytakarítás

Mindannyian testi-lelki egyensúlyunk, harmóniánk megtalálására törekszünk.

Gondoljuk végig:

  • Meg akarunk változni, hiszen szükségünk van a változásra.
  • Higgyük el, hogy képesek vagyunk megvalósítani.
  • Határozzuk el, hogy végigcsináljuk, mert jobban fogjuk érezni magunkat.

Mire jó a narancshéj?

Gyújtós

A teljesen megszáradt narancshéj jobban ég, mint a papír. Érdemes kipróbálni!

Szagtalanító

A narancshéjat enyhén sózzuk meg és tegyük a hűtőszekrénybe! A hűtőt kellemes illattal tölti meg hosszú időn át.

Cipő szagtalanítása

A konyha mellett a cipőket is szagtalaníthatjuk, ha éjszakára a cipőbe narancshéjat teszünk, a cipőt pedig nejlonzacskóba tesszük. Reggelre minden kellemetlen szag eltűnik.

Szúnyogűző

Hogyan készítsünk házilag ételízesítő krémeket?

Egyre többen készítik el otthon az ételízesítő krémeket, ivóleveket a bolti termékek helyett. Így ellenőrizhetjük az alapanyagok minőségét, és biztosak lehetünk abban is, hogy adalékanyagoktól és ízfokozóktól mentes ételeket készültek a családnak.

Ha szeretsz a konyhában tevékenykedni, kísérletezni, akkor nagyszerű lehetőség saját ízlésednek megfelelően átmenteni a nyár ízeit. A szerencsésebbeknek a megtermelt, de legtöbben a megvásárolt zöldségekből tudjuk megőrizni azok ízeit és tápanyagait, és a  családot is bevonva  közös programnak is beillő tevékenység lehet a házi öntetek, ételízesítő krémek elkészítése.

Műanyagevő baktérium? Hallottál már róla?

Tudósok felfedeztek egy eddig ismeretlen baktérium fajt, mely képes lebontani a mesterséges műanyagot. Megoldódhat ezzel egy óriási környezetszennyezési probléma?

Mosd vegyszermentesre a zöldségeket és gyümölcsöket!

Nehezen tudunk olyan zöldséget vagy gyümölcsöt beszerezni, amit nem kezeltek valamilyen vegyszerrel. Növényvédő szerek, permetek a külföldről behozott és a magyar növényeken is szinte mindig megtalálhatók.

Oldalak