Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Ötletek a Reg-enor étrendhez
REG-ENOR ÉTELKALAUZ
Az ételsorokat fogyasztói tapasztalatok alapján gyűjtöttük össze. Kreativitással, találékonysággal változatossá tehetjük az étrendet a kúra alatt is. Az ételkalauz ötletadó jelleggel készült, hogy segítsünk betartani a kúra alapelveit és szabályait, hiszen csak így hozzák meg a kívánt eredményt.
A folyamatosan bővülő ételválasztékhoz további ötleteket várunk!
Alapelvek
Szükséges és szabad fogyasztani:
- zöldségek, hüvelyesek
- húsok és húskészítmények, tojás
- kacsa, liba, sertés zsír és ghi
- rozs, graham, tönköly, kukorica kenyér pirítva
- rizs,tészta mértékkel
- fehér grapefruit, citrom korlátlanul, gránátalma, kókusz mérsékelten
- stevia és eritrit
- saláták citrommal készítve
- sok folyadék, tisztított víz, ásványvíz, kávé, teák (cukor és tej nélkül)
- fűszerek: bors, paprika, kurkuma, növényi vegeta, só mértékkel
Kerülendő, a fogyasztása TILOS:
- növényi olaj, olajos magvak, kókusz zsír
- tej és mindenféle tejtermék,joghurt, kefír is.
- cukor, méz és édesség
- cukortartalmú ételek
- nyers és aszalt magas cukortartalmú gyümölcsök,
- ecet, ecetes savanyúság
- alkohol, üdítő. rostos gyümölcslevek
ÉRTÉK - A MÉRTÉK! Tartózkodjon a túlzott mennyiségek fogyasztásától!
Levesek:
- húsleves, sok zöldséggel
- újházi tyúkleves
- tavaszi zöldségleves gazdagon
- csirke v. sertés ragu leves
- rántott leves, tojás leves
- paradicsomleves
- lebbencs, bab, borsó, lencse leves
- cukorborsó leves
- zöldbab leves
- minestra leves
- frankfurti leves
- zöldséges bableves
- gulyáslevesek /bab, lencse/
- krémlevesek (petrezselyem, újhagyma, fokhagyma, brokkoli, rizstejföllel habarva)
Fontos, hogy lehetőleg rizsliszttel és kukorica liszttel sűrítsünk tejtermék nélkül!
A Reg-enor kúrában a tejföl kiváltása gyakran okoz fejfájást az ételek készítésénél
Néhány ötlet:
Pótolhatjuk rizstejföllel, de ezt sajnos készen nem lehet kapni, viszont gyorsan elkészíthető házilag. Fontos, hogy csak a főzött és sütött ételekhez működik, így nyersen nem váltja ki a tejfölt.
Első Recept:
Felteszünk főzni 10-20 dkg rizst annyi vízbe amennyi ellepi .Folyamatos víz utánpótlás mellett addig főzzük míg a rizsszemek szét nem esnek. Amikor kihűlt, öntsük fel vízzel turmixoljuk össze, és ha esetleg csomós maradt szűrjük át.
Második recept:
Fél óráig beáztatjuk a rizspelyhet, majd kevés vízzel és a szükséges fűszerekkel botmixerrel összeturmixoljuk.
Mindkét változatot ízesíthetjük ízlés szerint sóval, borssal, kurkumával és egyéb fűszerekkel, de akár cukor-pótlóval, vagy vanília aromával is, attól függően, hogy milyen ételhez használjuk majd fel. A kívánt sűrűséget víz hozzáadásával ill. csökkentésével szabályozhatjuk.
A mennyiséget felezheted, negyedelheted, a sűrűséget a vízzel szabályozhatod, attól függően, mire használod.
Regenoros besamell öntet:
Levesek, főzelékek sűrítésére, sütőben sült rakott ételekhez a rizstejfölt tojással elkeverve, ízesítve besamell helyettesítő.
Totu a tojásfehérje túró és tejföl:
Túró: Felteszel forrni vizet, addig 5 tojásfehérjét habosra versz 3 evőkanál citromlével, 10 g olvasztott zsírral, és 1 teáskanál sóval. Beleöntöd a forrásban levő vízbe, picit átkevered, 3 percig főzöd. Ha kész, leszűröd 180 g totu lesz belőle
Tejföl: teszel a totuhoz egy kis főzőlevet és krémesre turmixolod.
Főételek: zsírral készített rántott húsok:
- csirkemell, csirkecomb /csontosan v. kicsontozva/
- pulykamell, combfilé
- sertéscomb, karaj, szűz, nyaka
- zöldségek: cukkini, tök, karfiol, padlizsán, brokkoli, gomba, burgonya
- palacsinta szódával készítve, engedélyezett gyümölcsökkel vagy húsos, lecsós, tojásos
Panír másképp a gluténérzékenyeknek és keményen fogyókúrázóknak: Kukoricapehely bunda
Ugyanúgy működik, mint a sima panír, csak a zsemlemorzsa helyett forgassátok a rántani valót összetört kukoricapehelybe, csak figyeljetek oda, hogy natúr kukoricapelyhet vásároljatok!
Pörköltek:
- csirke, tyúk, kakas, pulyka, belsőségek /zúza, máj, szív stb./
- házinyúl, vadak
- sertéscomb, lapocka
- marha lábszár és kevésbé száraz húsrészből
- gombapörkölt
- pörkölt főtt tojásból
Sültek:
- csirke, pulyka, kacsa, liba /előpárolva egészben, darabolva is/
- sertés lapocka, comb, nyaka, szűz egészben és kolbásszal töltve
- sertés oldalas párolva, majd ropogósra sütve
- marha, baromfi levesben főzve, majd sütve
- dagadt tarja
- mártásokkal vagy sült hagymakarikákkal tálalva
- zöldborsós karaj
- malacsült
Mártások csak édesítővel és elsősorban rizsliszttel, kölesliszttel, kukorica keményítővel készítve!
Roston sültek:
- csirke egészben, darabolva
- sertés tarja, oldalas
/húsokat mustárral, sóval, fokhagymával, hagymakrémmel egyéb fűszerekkel lehet pácolni/
Párolt és főtt húsok:
- marha és sertéshús zöldségelve levesben
- tyúk, csirke, pulyka levesben főzve,
- házinyúl, vadhúsok
Hozzá: paradicsom mártás, fokhagyma mártás, kapor mártás, torma mártás /kukorica keményítővel, tej nélkül/
Darált húsból készült ételek:
- vagdalt húspogácsa, fasírozott
- stefánia vagdalt főtt tojással őzgerincformában/
- töltött káposzta édes káposztából citrommal savanyítva
- töltött paprika,
- csevapcsicsa,
- húsgombóc paradicsom mártásban
- rakott kelkáposzta, tészta, karfiol
- töltött karalábé
- fűszeres húspogácsa
Halételek:
- gí vajon párolt ponty, harcsa, tengeri halfilé,
- rácponty /lecsós/, harcsapörkölt, rántott hal
- grillezett, roston sült tengeri hal, harcsa,
- ponty vagy vegyes halászlé, halkocsonya,
- sült keszeg, sült fogas-süllő
- hekk
Húspótlók:
- cukkini fasírt
- falafel
Egytálételek:
- disznótoros, sült hurka, sült kolbász
- sertés csülök füstölt, főtt – hagymával, főtt zöldséggel és fött tojással
- csülökpörkölt
- füstölt, sült csülök
- körömpörkölt
- lecsó, tojásos vagy rizses lecsó
- lecsós marhasült, szűzérmék, marhafarok
- lecsós húsgombóc, lecsós csirke
- tojás minden módon /rántotta, főtt, szalonnás-kolbászos, tükör, frittata, tojáspalacsinta, wrap, tojásmuffin, tojásfasírt/
- rizses hús pörkölttel, vagy zöldségesen
- brassói aprópecsenye ( Igény esetén zöldséggel, édesburgonyával a krumli helyett)
- gombás-zöldséges csirke, sertés, marhasült
- tokányok /csíkokra vágott húsokkal-sertés, marha, pulyka/
- kocsonya /sertés, csirke/
- székelykáposzta, igény esetén édeskáposztából citrommal készítve
- rakott kelkáposzta
- töltött kelkáposzta
- chillis bab, chilli con carne
- csirkemájjal töltött gombafejek
- resztelt máj
- pirított máj
- Marshal máj
- töltött oldalas
- töltött dagadó
Köretek:
- párolt rizs-kukoricával vagy zöldségekkel, pirított hagymás gomba
- különféle zöldségek pirítva, petrezselyemmel, sült hagymakarikákkal
- zöldsaláta saláta citrommal, lila hagymával édesítővel
- angol roppanós, sült zöldségek
- zöldséges krokett, kis lángos zsírban sütve
- párolt káposzta
- tojásos rizs
- teljes kiőrlésű kenyér pirítva vagy sütve, bundás kenyér zsírban sütve
- quinoa, köles, hajdina
- sütőben sült zöldségek
- puliszka
- sült kápia paprika
Főzelékek:
- spenót
- sóska
- paradicsomos káposzta
- kelkáposzta
- lencsefőzelék
- babfőzelék
- paradicsomos babfőzelék
- feles borsó
- finomfőzelék
- tökfőzelék
- cukorborsó főzelék
- zöldbab főzelék
- chilis bab, rizzsel
A feltét variálható a fantáziára bízva pl. tükör tojás, pörkölt, sült húsok, grillezett hús.
Hideg ételek:
- zsíros kenyér hagymával és egyéb zöldségekkel
- füstölt hurka, kolbász párolt káposztával
- stifolder, kulen, disznósajt
- sonka, szalonna
- tepertő, tepertőkrém
- májas
- cukkini sajt
Saláták:
Alapszabály: a salátalé citrommmal és édesítővel készüljön
- fejes saláta
- káposzta saláta
- lilahagyma saláta
- csalamádé /uborka, hagyma, sárgarépa, paprika, fokhagyma/
- paprika saláta
- uborka saláta
- cékla saláta
- rukkola saláta
- jégsaláta
- vegyes saláták engedélyezett hozzávalókkal, húsokkal,
- húsos vagy sonkás cézár saláta
- Pirított kolbászos-baconos-póréhagymás saláta
Édes és sós tészták csak az engedélyezett alapanyagokból, mértékkel és csak ritkán rizstésztából, rizs, tönköly, kukorica és durumlisztes tésztákból
- grízes metélt engedélyezett gyümölccsel
- káposztás kocka
- burgonyás kocka sok salátával
- tojásos galuska sok salátával
- pizza tészta, tortilla engedélyezett feltétekkel
- rántott palacsinta különböző töltelékekkel
- tepertős pogácsa
- lángos zöld salátával
- kávés muffin, citromos muffin ghi vajjal készítve
- linzerek zsírral, ghi vajjal készítve
- káposztás rétes
- hamis túrós rétes ( totuval, grízzel és tojással)
- piskóta engedélyezett gyümölccsel
- zabpalacsinta
- zabkeksz
- köles süti
- Tejbegríz - tejberizs - rizsfelfújt rizslisztből, kókusztejjel elkészítve
Majonéz regenorosan:
hozzávalók / 4 adag
- 1 db tojás
- 4 evőkanál olvasztott kacsazsír
- 1 teáskanál citromlé (ízlés szerint)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A hozzávalókat a fenti sorrendben egy magas falú pohárba (amelybe a botmixer épphogy belefér) tesszük. A botmixert a pohár aljáig lenyomjuk, bekapcsoljuk, és lassan felhúzzuk a felszínre.
Mikor szép krémes a majonéz, megkóstoljuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítsük
Kovászos uborka regenorosan:
A beirdalt kovászolni való uborkákat egy fazékba tesszük, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, a tetejére tegyünk kaprot, fokhagyma gerezdeket, egész borsot, majd adjunk hozzá annyi sót és cukorhelyettesítőt, hogy édeskés-sós lét kapjunk.Ezt ráöntjük az uborkákra és együtt forrásig melegítjük. A már nem forró uborkához utólag hozzáadunk 1-2 citrom levét, hogy kellemesen savanykás legyen és annak C vitamin tartalma is megmaradjon. Hűvös helyre tegyük, másnap fogyaszthatók a ropogós, savanykás uborkák.
Öko Natura, Münster András
Részletes recept ajánlatok ITT letölthetők!
Azt viszont, hogy a diéta melyik fázisában tartasz, Neked kell eldöntened!
- Ha keményen fogyókúrázol a szénhidrátokat minimálisra kell csökkentened.
- Ha csupán a testtisztítás a célod akkor már fogyaszthatsz mértékkel kevés szénhidrátot.
- De ha a betegségeid állapotán szeretnél jobbítani, akkor annak megfelelően személyre szabottan kell táplálkoznod.
- Amennyiben már túl vagy a kúra derekán és már csak Reg-enor életmód szerint táplálkozol, akkor az Étlapozó valamennyi ételéből válogathatsz.
Saját receptgyűjteményünket itt böngészheted:
Tanácsainkkal, receptjeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre.
A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően személyedre szabottan étkezz és használd az termékeket!
Ne félj a zsírral főzéstől, hisz évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt hazánkban hasonló étrenden voltak nagyszüleink, dédszüleink... Annál inkább válogasd meg mit teszel a bevásárló kosaradba, a hűtődbe, de legfőképpen a tányérodra!
Dr Hummel Zoltán, az emésztőrendszer működését kutató professzor így vélekedik a máj és epetisztítás fontosságáról:
"A máj méregtelenítés során annak funkciói újra fokozódnak, a termelt epesav pedig az emésztést és a zsírbontást indítja be. Ezek a kedvező folyamatok - a méregtelenítés és az anyagcsere fokozása - az egész test tisztulására és öngyógyítására hatással lesznek. Az állati zsírbevitel a kulcsa az elegendő epesav termelésnek és ürülésnek. és így a salakanyagoktól megszabadult szerveink funkciói újra egyre jobban működnek. A máj és epe méregtelenítéssel a szervezet valósággal fellélegzik, megszabadul a kiválasztás hosszú és energiaigényes folyamatának nagy részétől, így nagyobb hangsúlyt kaphat a betegségekkel való szembeszállás és az ideális testsúly elérése"
Dr Hummel Zoltán kutatóorvos szavai által az is érthetőbb, hogy mi történik az emésztés során, miért is népszerű és hatékony ez a táplálkozás
"A hízás két hormonja: egyik hizlal, a másik fogyaszt!
Az egyik csak a vérben lévő cukor szintjére reagál, ez az inzulin. A másik csak a vérünkben lévő zsír szintjére, ez a leptin.
A világ számos kutatóintézetében vizsgálták, hogy a sok zsírt fogyasztó ketogén diétát követőkben ugyanolyan biokémiai állapotok uralkodnak, mint az éhezőkében, vagyis ketózis lép fel Megállapították, hogy az elhízottaknak azért a legjobb a ketogén diéta, mert a saját zsírszövetet egészséges módon csak ilyen módszerrel lehet lebontani, miközben azért nem éhezünk, mert a zsíros táplálék sokáig a jóllakottság érzését tartja fenn. Tehát ahelyett, hogy a zsír beépülése történne a zsírszövetekbe, a zsírszövet elégetése történik, vagyis fogyunk."
Ezért is nagyon fontos az étkezés „játékszabályainak a betartása”, mert aki nem ezt teszi ellentétes „utasításokat” ad a szervezetének.
Ezért is van az, hogy kevésbé vagyunk éhesek, de sok lesz az energiánk és 1-2 hét átállás után már nem is kívánjuk az előtte évekig fogyasztott, ízlelőbimbóinkat függőségben tartó ételeket..
A termékről további információt ITT találhatsz.
A Tagi regisztráció információi a www.okonatura.hu főoldalán a RÓLUNK menüben találhatók! .Vedd meg olcsóbban, regisztrációval!
REG-ENOR KÚRA 10 PARANCSOLATA
- Egyél kedved szerint baromfi, hal, marha, és sertéshúsból készült ételeket.
- Fogyassz nagyon sok zöldséget nyersen, sütve, főzve, párolva és a salátákhoz ecet helyett a citrom levét használd!
- Kúra alatt csak állati eredetű zsiradékkal készítsd ételeidet, mint a liba-, kacsa- és sertészsír vagy ghi
- Fogyaszthatsz pirítós kenyeret, de ha fogyni is szeretnél a rizs és a tészta mértékre vigyázz!
- Ne használj semmilyen növényi olajat (kókusz zsírt sem), ne egyél növényi zsírokat tartalmazó élelmiszeripari termékeket és olajos magvakat sem!
- Kúra alatt ne fogyassz semmilyen tejterméket vagy azzal készített ételt!
- Diéta alatt iktass ki az ételeidből mindenféle cukrot (mézet, xilitet is) és az azt tartalmazó élelmiszeripari termékeket.
- Kerüld minden magas cukortartalmú gyümölcs fogyasztását. Megengedett a citrom, fehérgrapefruit, gránátalma, kókusz mérsékelt mennyiségben.
- Igyál legalább napi 2-3 liter tisztított vizet, ásványvizet, de kerüld az alkohol tartalmú italokat!
- Kávé, tea fogyasztható – tej és cukor nélkül!
Keresd Facebook csoportunkat, és csatlakozz a Reg-enor fogyasztók közösségéhez! Kérdések, válaszok, tapasztalatok, praktikák, receptek, motiváció!
Kattints a képre, és kérd a belépésedet: