Ötletek a Reg-enor étrendhez

REG-ENOR  ÉTELKALAUZ

Az ételsorokat fogyasztói tapasztalatok alapján gyűjtöttük össze. Kreativitással, találékonysággal változatossá tehetjük az étrendet a kúra alatt is. Az ételkalauz ötletadó jelleggel készült, hogy segítsünk betartani a kúra alapelveit és szabályait, hiszen csak így hozzák meg a kívánt eredményt.

A folyamatosan bővülő ételválasztékhoz további  ötleteket várunk!

Képtalálat a következőre: „sültek”

Alapelvek

Szükséges és szabad fogyasztani:

  • zöldségek, hüvelyesek
  • húsok és húskészítmények, tojás
  • kacsa, liba, sertés zsír és ghi
  • rozs, graham, tönköly, kukorica kenyér pirítva
  • rizs,tészta mértékkel
  • fehér grapefruit, citrom korlátlanul, gránátalma, kókusz mérsékelten 
  • stevia és  eritrit
  • saláták citrommal készítve
  • sok folyadék, tisztított víz, ásványvíz, kávé, teák (cukor és tej nélkül)
  • fűszerek: bors, paprika, kurkuma, növényi vegeta, só mértékkel


Kerülendő, a fogyasztása TILOS:

  • növényi olaj, olajos magvak, kókusz zsír
  • tej és mindenféle tejtermék,joghurt, kefír is.
  • cukor, méz és édesség
  • cukortartalmú ételek
  • nyers és aszalt magas cukortartalmú gyümölcsök,
  • ecet, ecetes savanyúság 
  • alkohol, üdítő. rostos gyümölcslevek

Képtalálat a következőre: „levesek”

ÉRTÉK - A MÉRTÉK!    Tartózkodjon a  túlzott mennyiségek fogyasztásától!

Levesek:

  • húsleves, sok zöldséggel
  • újházi tyúkleves
  • tavaszi zöldségleves gazdagon 
  • csirke v. sertés ragu leves
  • rántott leves, tojás leves
  • paradicsomleves
  • lebbencs, bab, borsó, lencse leves
  • cukorborsó leves
  • zöldbab leves
  • minestra leves
  • frankfurti leves
  • zöldséges bableves
  • gulyáslevesek /bab,  lencse/
  • krémlevesek (petrezselyem, újhagyma, fokhagyma, brokkoli, rizstejföllel habarva)

Fontos, hogy lehetőleg rizsliszttel és kukorica liszttel  sűrítsünk tejtermék nélkül!

A Reg-enor kúrában a tejföl kiváltása gyakran okoz fejfájást az ételek készítésénél

Néhány ötlet:

Pótolhatjuk rizstejföllel, de ezt sajnos készen nem lehet kapni, viszont gyorsan elkészíthető házilag. Fontos, hogy csak a főzött és sütött ételekhez működik, így nyersen nem váltja ki a tejfölt.

Első Recept: 
Felteszünk főzni 10-20 dkg rizst annyi vízbe amennyi ellepi .Folyamatos víz utánpótlás mellett addig főzzük míg a rizsszemek szét nem esnek. Amikor kihűlt, öntsük fel vízzel turmixoljuk össze, és ha esetleg csomós maradt szűrjük át.

Második recept:

Fél óráig beáztatjuk a rizspelyhet, majd kevés vízzel és a szükséges fűszerekkel botmixerrel összeturmixoljuk.

Mindkét változatot ízesíthetjük ízlés szerint sóval, borssal, kurkumával és egyéb fűszerekkel, de akár cukor-pótlóval, vagy vanília aromával is, attól függően, hogy milyen ételhez használjuk majd fel. A kívánt sűrűséget víz hozzáadásával ill. csökkentésével szabályozhatjuk.
A mennyiséget felezheted, negyedelheted, a sűrűséget a vízzel szabályozhatod, attól függően, mire használod.

Regenoros besamell öntet:

Levesek, főzelékek sűrítésére, sütőben sült rakott ételekhez a rizstejfölt tojással elkeverve, ízesítve besamell helyettesítő.

Totu  a tojásfehérje túró és tejföl:

Túró: Felteszel forrni vizet, addig 5 tojásfehérjét habosra versz 3 evőkanál citromlével, 10 g olvasztott zsírral, és 1 teáskanál sóval. Beleöntöd a forrásban levő vízbe, picit átkevered, 3 percig főzöd.  Ha kész, leszűröd 180 g totu lesz belőle 

Tejföl: teszel a totuhoz egy kis főzőlevet és krémesre turmixolod.

Főételek: zsírral készített rántott húsok:

  • csirkemell, csirkecomb /csontosan v. kicsontozva/
  • pulykamell, combfilé
  • sertéscomb, karaj, szűz, nyaka
  • zöldségek: cukkini, tök, karfiol, padlizsán, brokkoli, gomba, burgonya
  • palacsinta szódával készítve, engedélyezett gyümölcsökkel vagy húsos, lecsós, tojásos

Panír másképp a gluténérzékenyeknek és  keményen fogyókúrázóknak: Kukoricapehely bunda

Ugyanúgy működik, mint a sima panír, csak a zsemlemorzsa helyett forgassátok a rántani valót összetört kukoricapehelybe, csak figyeljetek oda, hogy natúr kukoricapelyhet vásároljatok!

Pörköltek:

  • csirke, tyúk, kakas, pulyka, belsőségek /zúza, máj, szív stb./
  • házinyúl, vadak
  • sertéscomb, lapocka
  • marha lábszár és kevésbé száraz húsrészből
  • gombapörkölt
  • pörkölt főtt tojásból

Képtalálat a következőre: „pörköltek”

Sültek:  

  • csirke, pulyka, kacsa, liba /előpárolva egészben, darabolva is/
  • sertés lapocka, comb, nyaka, szűz egészben és kolbásszal töltve
  • sertés oldalas párolva, majd ropogósra sütve
  • marha, baromfi levesben főzve, majd sütve
  • dagadt tarja
  • mártásokkal vagy sült hagymakarikákkal tálalva
  • zöldborsós karaj
  • malacsült

Mártások csak édesítővel és elsősorban rizsliszttel, kölesliszttel, kukorica keményítővel készítve!  

Roston sültek:

  • csirke egészben, darabolva
  • sertés tarja, oldalas

/húsokat mustárral, sóval, fokhagymával, hagymakrémmel egyéb fűszerekkel lehet pácolni/

Párolt és főtt húsok:

  • marha és sertéshús zöldségelve levesben 
  • tyúk, csirke, pulyka levesben főzve,
  • házinyúl, vadhúsok

     Hozzá: paradicsom mártás, fokhagyma mártás, kapor mártás, torma mártás  /kukorica keményítővel, tej nélkül/ 

Darált húsból készült ételek:

  • vagdalt húspogácsa, fasírozott
  • stefánia vagdalt főtt tojással őzgerincformában/
  • töltött káposzta édes káposztából citrommal savanyítva
  • töltött paprika,
  • csevapcsicsa, 
  • húsgombóc paradicsom mártásban
  • rakott kelkáposzta, tészta, karfiol
  • töltött karalábé
  • fűszeres húspogácsa

Halételek:

  • gí vajon párolt ponty, harcsa, tengeri halfilé,
  • rácponty /lecsós/, harcsapörkölt, rántott hal
  • grillezett, roston sült tengeri hal, harcsa,
  • ponty vagy vegyes halászlé, halkocsonya,
  • sült keszeg, sült fogas-süllő
  • hekk

Kapcsolódó kép


Húspótlók:

  • cukkini fasírt
  • falafel

Egytálételek:

  • disznótoros, sült hurka, sült kolbász
  • sertés csülök füstölt, főtt – hagymával, főtt zöldséggel és fött tojással
  • csülökpörkölt 
  • füstölt, sült csülök 
  • körömpörkölt
  • lecsó, tojásos vagy rizses lecsó
  • lecsós marhasült, szűzérmék, marhafarok
  • lecsós húsgombóc, lecsós csirke
  • tojás minden módon /rántotta, főtt, szalonnás-kolbászos, tükör, frittata, tojáspalacsinta, wrap, tojásmuffin, tojásfasírt/
  • rizses hús pörkölttel, vagy zöldségesen
  • brassói aprópecsenye ( Igény esetén zöldséggel, édesburgonyával a krumli helyett)
  • gombás-zöldséges csirke, sertés, marhasült
  • tokányok /csíkokra vágott húsokkal-sertés, marha, pulyka/
  • kocsonya /sertés, csirke/
  • székelykáposzta, igény esetén  édeskáposztából citrommal készítve
  • rakott kelkáposzta
  • töltött kelkáposzta
  • chillis bab, chilli con carne
  • csirkemájjal töltött gombafejek
  • resztelt máj
  • pirított máj
  • Marshal máj
  • töltött oldalas
  • töltött dagadó

Köretek:

  • párolt rizs-kukoricával vagy zöldségekkel, pirított hagymás gomba
  • különféle zöldségek pirítva, petrezselyemmel, sült hagymakarikákkal
  • zöldsaláta saláta citrommal, lila hagymával édesítővel 
  • angol roppanós, sült zöldségek
  • zöldséges krokett, kis lángos zsírban sütve
  • párolt káposzta 
  • tojásos rizs
  • teljes kiőrlésű kenyér pirítva vagy sütve, bundás kenyér zsírban sütve
  • quinoa, köles, hajdina 
  • sütőben sült zöldségek
  • puliszka 
  • sült kápia paprika

Főzelékek:

  • spenót
  • sóska
  • paradicsomos káposzta
  • kelkáposzta
  • lencsefőzelék
  • babfőzelék
  • paradicsomos babfőzelék
  • feles borsó
  • finomfőzelék
  • tökfőzelék
  • cukorborsó főzelék
  • zöldbab főzelék
  • chilis bab, rizzsel

A feltét variálható a fantáziára bízva pl. tükör tojás, pörkölt, sült húsok, grillezett hús.

Hideg ételek:

  • zsíros kenyér hagymával és egyéb zöldségekkel
  • füstölt hurka, kolbász párolt káposztával
  • stifolder, kulen, disznósajt
  • sonka, szalonna
  • tepertő, tepertőkrém
  • májas
  • cukkini sajt

Saláták:
Alapszabály: a salátalé citrommmal és  édesítővel készüljön

  • fejes saláta
  • káposzta saláta
  • lilahagyma saláta
  • csalamádé /uborka, hagyma, sárgarépa, paprika, fokhagyma/
  • paprika saláta
  • uborka saláta
  • cékla saláta
  • rukkola saláta
  • jégsaláta
  • vegyes saláták engedélyezett hozzávalókkal, húsokkal,
  • húsos vagy sonkás cézár saláta
  • Pirított kolbászos-baconos-póréhagymás saláta

Édes és sós tészták csak az engedélyezett alapanyagokból, mértékkel és csak ritkán rizstésztából, rizs, tönköly, kukorica és durumlisztes tésztákból

  • grízes metélt engedélyezett gyümölccsel
  • káposztás kocka
  • burgonyás kocka sok salátával
  • tojásos galuska sok salátával
  • pizza tészta, tortilla engedélyezett feltétekkel
  • rántott palacsinta különböző töltelékekkel
  • tepertős pogácsa
  • lángos zöld salátával
  • kávés muffin, citromos muffin ghi vajjal készítve
  • linzerek zsírral, ghi vajjal készítve
  • káposztás rétes
  • hamis túrós rétes ( totuval, grízzel és tojással)
  • piskóta engedélyezett gyümölccsel
  • zabpalacsinta
  • zabkeksz
  • köles süti
  • Tejbegríz - tejberizs - rizsfelfújt rizslisztből, kókusztejjel elkészítve

Majonéz regenorosan:

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál olvasztott kacsazsír
  • 1 teáskanál citromlé (ízlés szerint)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A hozzávalókat a fenti sorrendben egy magas falú pohárba (amelybe a botmixer épphogy belefér) tesszük. A botmixert a pohár aljáig lenyomjuk, bekapcsoljuk, és lassan felhúzzuk a felszínre.
Mikor szép krémes a majonéz, megkóstoljuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítsük

Kovászos uborka regenorosan:
A beirdalt kovászolni való uborkákat egy fazékba tesszük, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, a tetejére tegyünk kaprot, fokhagyma gerezdeket, egész borsot, majd adjunk hozzá annyi sót és cukorhelyettesítőt, hogy édeskés-sós lét kapjunk.Ezt ráöntjük az uborkákra és együtt forrásig melegítjük. A már nem forró uborkához utólag hozzáadunk 1-2 citrom levét, hogy kellemesen savanykás legyen és annak C vitamin tartalma is megmaradjon.  Hűvös helyre tegyük, másnap fogyaszthatók a  ropogós, savanykás uborkák.

 

Öko Natura, Münster András

Részletes recept ajánlatok ITT letölthetők!

Azt viszont, hogy a diéta melyik fázisában tartasz, Neked kell eldöntened!

  • Ha keményen fogyókúrázol a szénhidrátokat minimálisra kell csökkentened.
  • Ha csupán a testtisztítás a célod akkor már fogyaszthatsz mértékkel kevés szénhidrátot.
  • De ha a betegségeid állapotán szeretnél jobbítani, akkor annak megfelelően személyre szabottan kell táplálkoznod.
  • Amennyiben már túl vagy a kúra derekán és már csak Reg-enor életmód szerint táplálkozol, akkor az Étlapozó valamennyi ételéből válogathatsz.

Saját receptgyűjteményünket itt böngészheted:

Tanácsainkkal, receptjeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre.

A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően személyedre szabottan étkezz és használd az termékeket!

Ne félj a zsírral főzéstől, hisz évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt hazánkban hasonló étrenden voltak nagyszüleink, dédszüleink... Annál inkább válogasd meg mit teszel a bevásárló kosaradba, a hűtődbe, de legfőképpen a tányérodra!

Dr Hummel Zoltán, az emésztőrendszer működését  kutató professzor  így vélekedik a máj és epetisztítás fontosságáról:

"A máj méregtelenítés során annak  funkciói  újra fokozódnak, a termelt epesav pedig az emésztést és a zsírbontást indítja be. Ezek a kedvező folyamatok - a méregtelenítés és az anyagcsere fokozása - az egész test tisztulására és öngyógyítására hatással lesznek.  Az állati zsírbevitel a kulcsa  az elegendő epesav  termelésnek  és ürülésnek. és így a salakanyagoktól megszabadult szerveink funkciói újra egyre jobban működnek.   A máj és epe méregtelenítéssel a szervezet valósággal  fellélegzik, megszabadul a kiválasztás hosszú és energiaigényes folyamatának nagy részétől, így nagyobb hangsúlyt kaphat a betegségekkel való szembeszállás és az ideális testsúly elérése"

 Dr Hummel Zoltán kutatóorvos szavai által az is érthetőbb, hogy mi történik az emésztés során, miért is népszerű és hatékony ez a táplálkozás

"A hízás két hormonja: egyik hizlal, a másik fogyaszt

Az egyik csak a vérben lévő cukor szintjére reagál, ez az inzulin. A másik csak a vérünkben lévő zsír szintjére, ez a leptin.

A világ számos kutatóintézetében vizsgálták, hogy a sok zsírt fogyasztó ketogén diétát követőkben ugyanolyan biokémiai állapotok uralkodnak, mint az éhezőkében, vagyis ketózis lép fel  Megállapították, hogy az elhízottaknak azért a legjobb a ketogén diéta, mert a saját zsírszövetet egészséges módon csak ilyen módszerrel lehet lebontani, miközben azért nem éhezünk, mert a zsíros táplálék sokáig a jóllakottság érzését tartja fenn. Tehát ahelyett, hogy a zsír beépülése történne a zsírszövetekbe, a zsírszövet elégetése történik, vagyis fogyunk."

Ezért is nagyon fontos az étkezés „játékszabályainak a  betartása”, mert aki nem ezt teszi ellentétes „utasításokat” ad a szervezetének.

Ezért is van az, hogy kevésbé vagyunk éhesek, de sok lesz az energiánk és 1-2 hét átállás után már nem is kívánjuk az előtte évekig fogyasztott, ízlelőbimbóinkat függőségben tartó ételeket..

A termékről további információt ITT találhatsz.

A Tagi regisztráció információi a www.okonatura.hu főoldalán a RÓLUNK menüben találhatók!  .Vedd meg olcsóbban,  regisztrációval!

Szigorú diétát tartasz?

Ennek a táblázatnak a segítségével pontosan számolhatod az ételek zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát. Kattints ide!

REG-ENOR KÚRA 10 PARANCSOLATA

  1. Egyél kedved szerint baromfi, hal, marha, és sertéshúsból készült ételeket.
  2. Fogyassz nagyon sok zöldséget nyersen, sütve, főzve, párolva és a salátákhoz ecet helyett a citrom levét használd!
  3. Kúra alatt csak  állati eredetű zsiradékkal készítsd  ételeidet, mint a liba-, kacsa- és sertészsír vagy ghi
  4. Fogyaszthatsz pirítós kenyeret, de ha fogyni is szeretnél a rizs és a tészta mértékre vigyázz!
  5. Ne használj semmilyen növényi olajat (kókusz zsírt sem), ne egyél növényi zsírokat tartalmazó élelmiszeripari termékeket és olajos magvakat sem!
  6. Kúra alatt ne fogyassz semmilyen tejterméket vagy azzal készített ételt!
  7. Diéta alatt iktass ki az ételeidből mindenféle cukrot (mézet, xilitet is) és az azt tartalmazó élelmiszeripari termékeket.
  8. Kerüld minden magas cukortartalmú gyümölcs fogyasztását. Megengedett a citrom, fehérgrapefruit, gránátalma, kókusz mérsékelt mennyiségben.
  9. Igyál legalább napi 2-3 liter tisztított vizet, ásványvizet, de kerüld az alkohol tartalmú italokat!
  10. Kávé, tea fogyasztható – tej és cukor nélkül!

Keresd Facebook csoportunkat, és csatlakozz a Reg-enor fogyasztók közösségéhez! Kérdések, válaszok, tapasztalatok, praktikák, receptek, motiváció!

Kattints a képre, és kérd a belépésedet: