Kevesebb transzzsír - kevesebb infarktus

Láthatatlan mérgeink: a transzzsírok

Képtalálat a következőre: „süteményes pult”

Mi a transzzsír?

A növényi olajokat hidrogén molekulákkal szilárdítják, ezek a növényi zsírok a transzzsírok. Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást és hosszabb az eltarthatósági idejük. De milyen áron?

 Miért is veszélyesek?

A hidrogénezés következtében a növényi olajok molekula szerkezete megváltozik, emiatt káros hatással vannak az emberi szervezetre, kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Sok betegség hátterében állhat a napi szintű fogyasztásuk.

Milyen "élelmi-szerek" tartalmazhatnak transzzsír?

  • gyári, nagyüzemi péksütemények
  • gyári kekszek
  • gyári, nagyüzemi cukrászsütemények
  • mártásporok
  • levesporok
  • gyári salátaöntetek

Kattints a képre, és az Országos Egészségfejlesztési Intézet videója elmagyarázza mi is az a transzzsír, és miért veszélyes:

A transzzsírok rendszeres fogyasztása a következő betegségekhez vezethetnek:

  • szívinfarktus
  • gyulladások
  • érelmeszesedés
  • daganatos megbetegedések
  • magas koleszterinszint
  • Alzheimer-kór
  • hasi elhízás
  • meddőség
  • agyvérzés

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet lényegretörő ismertetője:

Mennyit fogyaszthatunk belőlük?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a lehető legkevesebbet kellene belőlük fogyasztani!

Napi 5 gramm transzzsír bevitele esetén 23%-kal nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák!

Hogyan kerüld el őket?

2014. február 18-án hatályba lépett magyar rendelet segít a transzzsírok visszaszorításában: a jövőben 100 g zsiradék maximum 2 g transzzsírt tartalmazhat.

2015. február 18-tól pedig minden egyes, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav tartalmat korlátozó rendelet előírásainak.

Vásároljunk tudatosan!

Ha egy termék címkéjén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, akkor a termékben transzzsír van. Kerüljük őket.

Dönts helyesen, egyél transzzsírmentesen!

Próbáld ki a Reg-enor programot, amelyben nem szerepelnek növényi olajok, sem transzzsírok, helyette állati eredető zsírok. ezzel visszatérünk a hagyományos magyar étkezési szokásokhoz. 

Forrás :Országos Egészségfejlesztési Intézet  www,egeszseg.hu

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!