Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Kevesebb transzzsír - kevesebb infarktus
Láthatatlan mérgeink: a transzzsírok
Mi a transzzsír?
A növényi olajokat hidrogén molekulákkal szilárdítják, ezek a növényi zsírok a transzzsírok. Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást és hosszabb az eltarthatósági idejük. De milyen áron?
Miért is veszélyesek?
A hidrogénezés következtében a növényi olajok molekula szerkezete megváltozik, emiatt káros hatással vannak az emberi szervezetre, kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Sok betegség hátterében állhat a napi szintű fogyasztásuk.
Milyen "élelmi-szerek" tartalmazhatnak transzzsír?
- gyári, nagyüzemi péksütemények
- gyári kekszek
- gyári, nagyüzemi cukrászsütemények
- mártásporok
- levesporok
- gyári salátaöntetek
Kattints a képre, és az Országos Egészségfejlesztési Intézet videója elmagyarázza mi is az a transzzsír, és miért veszélyes:
A transzzsírok rendszeres fogyasztása a következő betegségekhez vezethetnek:
- szívinfarktus
- gyulladások
- érelmeszesedés
- daganatos megbetegedések
- magas koleszterinszint
- Alzheimer-kór
- hasi elhízás
- meddőség
- agyvérzés
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet lényegretörő ismertetője:
Mennyit fogyaszthatunk belőlük?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a lehető legkevesebbet kellene belőlük fogyasztani!
Napi 5 gramm transzzsír bevitele esetén 23%-kal nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák!
Hogyan kerüld el őket?
2014. február 18-án hatályba lépett magyar rendelet segít a transzzsírok visszaszorításában: a jövőben 100 g zsiradék maximum 2 g transzzsírt tartalmazhat.
2015. február 18-tól pedig minden egyes, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav tartalmat korlátozó rendelet előírásainak.
Vásároljunk tudatosan!
Ha egy termék címkéjén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, akkor a termékben transzzsír van. Kerüljük őket.
Dönts helyesen, egyél transzzsírmentesen!
Próbáld ki a Reg-enor programot, amelyben nem szerepelnek növényi olajok, sem transzzsírok, helyette állati eredető zsírok. ezzel visszatérünk a hagyományos magyar étkezési szokásokhoz.
Forrás :Országos Egészségfejlesztési Intézet www,egeszseg.hu
Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!