Tudtad, hogy a megfelelő szájápolásnál kezdődik az immunrendszered védelme?

A szánkban többféle baktérium- és gombafaj él egyensúlyban. Feladatuk, hogy védjék szervezetünket a szánkba érkező kórokozóktól, így a szervezet többi részét is megóvják a fertőzésektől. Immunrendszerünk fontos részét képezi a szájüregünk flórája, amely így a kórokozók első gátját képezi a szervezetünkben, hiszen a szájüreg az emésztőrendszer első állomása és ezzel együtt az immunrendszeré is. Ezt az egyensúlyt könnyű felborítani, így az egész szervezetünket nagyobb veszélynek tesszük ki például egy-egy rossz szájápolási szokással.

Hogyan tarthatjuk fenn a szájüreg megfelelő flóráját?

  • A legfontosabb a jó táplálkozás, szájba kerülő ételek, italok minősége.
  • A fémeket, fémes töméseket amennyire lehet, kerüld el! Ma már szinte minden fogászati rendelőben végeznek tömés cserét, ahol megszabadulhatsz a régi amalgám fogtöméseidtől. Fontos azonban, hogy mindeközben megfelelően gondoskodj a nehézfémek szervezetedből való kivezetéséről. Erről bővebben itt olvashatsz.
  • Sajátítsd el a megfelelő fogmosási technikát: fogkefédet félig az ínyre, félig a fogra helyezd úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végezz 15-20 alkalommal. A körkörös mozgás után, a fog koronai része felé söprő mozdulatot végezz, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket. Így haladj végig egész alsó és felső fogsorodon. Ezután a rágófelszínek tisztítása a megszokott húzogató módon történik. A fogak között lerakódott lepedéket selyemszállal tudod eltávolítani.
  • Fontos a természetes összetevőket tartalmazó fogkrém. Olyat válasszunk, amely nem tartalmaz veszélyes fertőtlenítő- és tartósítószereket, például  triclosant (triklozánt), amely sajnos a legtöbb ma kapható fogkrémben megtalálható veszélyes vegyület. Kutatások arra engednek következtetni, hogy a triclosan gyengítheti az immunrendszert, kiválthat allergiákat. Zsírban oldódó vegyületként felhalmozódhat a zsírszövetekben, hatással lehet a hormonháztartásra, különösen a nemi hormonokra, valamint az idegsejtek működését is akadályozhatja. Sajnos sok embernél kimutatható az anyatejben, nagy veszélyt jelentve a csecsemők sérülékeny immunrendszerére. A környezetvédők is felfigyeltek a hatására: a szennyvízzel ürülő nagy mennyiségű triclosan mérgező az algákra nézve, de a vízi élőlények szervezetében is felhalmozódik, így újra megjelenhet a fogyasztandó halakban és a csapvízben is! Lebomlása során rákkeltő dioxin és furán keletkezik.
  •  
  • Fogkrém ajánlatunk a Fluormentes, Xilites fogkrém, mely kizárólag gyógynövény tartalmú, természetes édesítő, konzerváló, habosító, színezőanyagai rendszeres használat esetén biztosítják a fogak és a fogíny tökéletes ápolását. Hatóanyagai  könnyen beépülnek a fogzománcba, megelőzik a fogszuvasodást és csökkentik a plakk-képződést. Grapefruitmag tartalmánál fogva antibakteriális, gombaölő és szájfertőtlenítő hatású.
  • Hatóanyagai: borsmenta, ánizs, fahéj, szegfűszeg, zsálya, petrezselyem antibacteriális hatásukkal védik a szájüreget és hozzájárulnak a friss lehelethez. Édesítőszere a xilit, amelyet kémiai összetételénél fogva a száj baktériumai nem tudnak cukorként kezelni, tehát tápanyagként hasznosítani, így nem jön létre a fogak romlásáért felelős savtermelés sem. A xilit rendszeres fogyasztása csökkenti a száj káros baktériumainak mennyiségét, a lepedékképződést, lassítja a fogkőképződést. A xilit rendszeres használata elősegíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését. Ezen felül nem tartalmaz fluort és SLS-t.
  • Ne használj drasztikus szájvizeket, fogfehérítőket.
  • Szájvíz ajánlatunk a HERBADEI szájvíz menta-citrom ízben és a HERBADEI szájvíz fahéj-szegfűszeg ízben.
  • A szájflóra egyensúlyát támogató növények: bíbor kasvirág (echinacea), kamilla, tengeri alga, neem olaj, vadgesztenye-kivonat, propolisz, édesgyökér, aloe vera, stevia, mirha, grapefruit magolaj. Illóolajok: borsmenta, eukaliptusz, teafa, levendula, citromfű, ánizs, citrom, grapefruit, zsálya, római kamilla, narancs.

Videóajánló Dr. Harangozó Helga szájsebész szakorvossal:

 

 

Forrás: www.biocomag.ch, antalvali.hu