Tudod-e, hogy milyen érzelmekről és lelkiállapotokról árulkodnak a színek?

A firkák és rajzok elemezhetőségén túl a színek különösen fontos üzenethordozók, - nemcsak rajzainkban, hanem az öltözködésünket illetően is!
 
Akár a rajzokat elemezzük, akár a kézírást vizsgáljuk, minden esetben lényeges és figyelemfelkeltő, hogy milyen szín alkalmazásával történt az alkotás.
Az erőteljes, intenzív színhasználat nyomatékosan közvetíti az érzelmekre, viselkedésre vonatkozó metakommunikációs üzenetet, a rajzoló dominancia igényét, magasabb önértékelésének is mutatója lehet, erős érzelmi-indulati felhívó jelleggel bírnak, - pillanatnyi hangulatunkat hűen tükrözik.
A finomabb pasztellszínek használata pedig érzékenységre is vallhat, másrészt szerénységről is árulkodhat, vagy épp önbizalomhiány, avagy egy befelé forduló attitűd, zárkózottabb személy jellemzője lehet. 
A színek külön - külön való további értelmezésénél árnyaltabb képet kapunk a kép rajzolója személyiségéről. A folytatásban az egyes színek jelentéseiről írok!
Nézzük hát a gyakorlatban milyen értelmezés nyerhető a színekből?

Fehér: 
a tisztaság, a szellemiség, a fény jellemző színe, de bizonytalanságra utal, ha túl sok a fehér felület a lapon. Jelezheti még az ártatlanságot, vagy tehetetlenséget is. A becsületesség, tisztesség és igazság nagyon fontos használója számára.

Fekete:
a szomorúság, komorság, , a sötétség színe, ugyanakkor az "ismeretlen" vonzerejére is utal. Agressziót is kifejezhet, főleg, ha vörössel és naranccsal van kombinálva. Jelenthet még pesszimistább állapotot, tépelődést, visszahúzódást, bánatot, de ünnepélyességet is sugallhat.

Piros:
a tűz, az energia, az érzelmek, a magabiztosság és a gyarapodás szimbóluma. Árnyalatai elmehetnek egészen a mélyvörösig. Az érzelemskálán a gyöngéd érzelmességtől a szenvedélyességen át, a keményebb indulatokig bezárólag. Az ösztönök ereje, a mozgás, dinamika,, alkotóerő, uralkodás és az agresszió vetülhet ki benne.

Kék:
a nyugalom (az agy válasza a kék színre a relaxáció), a béke, a hűség, a részvét, a szeretet, főleg az anyai szeretet szimbóluma. Az erőteljes indigókék a zsarnokság jele is lehet. Érzéketlenséget és a kapcsolódás nehézkességét fejezi ki. A világoskék a hűvösebb ideák világát, a szenvedélytelen szemlélődés állomását sejteti, s jelenthet még határozatlanságot és passzivitást is.

Sárga:
a fény, a melegség, a tudat, a tudatosság, az önállósulás jele, s a Nap révén szimbolikusan az apai oldalt, az apához fűződő szeretetet is közvetíti. Az intelligencia, a magasabb rendű ideák világa. Nyugtalanságot, féltékenységre való hajlamot és intuíciót is kifejezhet.

Narancssárga:
az apai sárga, a tűz energia vörösével keveredve hozza létre ezt a színt.
Jelzi az érzelmi melegséget, a boldogságot, az egészséges agresszivitást, az energiát, illetve az apai elvárásoknak való megfelelést.

Lila:
a vörös energiájából és a kék nyugalmából alakult ki. Utal a szellemi fejlődésre, az azonosulás vágyára, köthető a spiritualitáshoz is. Izgalmas személyiség lehet a sok lilát használó ember, de más jelekkel együtt értelmezve érzelmi támaszkeresésre is utalhat. A nagy mennyiségben és intenzív árnyalatban használt lila önzésre, hatalmaskodásra és dominancia igényre mutat rá.

Rózsaszín:
ebben a színben a fehér szellemisége és a piros energiája keveredik. Az érzékenység, boldogság, nőiesség és fiatalság színe. Gyakori használata sebezhetőségtől és a kiszolgáltatottságtól való félelmet közvetíti.

Barna:
az érzelmi biztonság vágya jelenik meg. A gyökerek jelentőségét, a józanságot, megbízhatóságot, más aspektusból pedig az elfojtott, lekötött energiákat jelzi. A nyugalom kívánalmát, erkölcsi tisztaságot és kedvességet mutathat még.

Zöld:
az anyai szeretet kékje , az apai tudatosság sárgája keveredik ebben a színben. A személyiség érettségére, mások védelmezésére, a (vágyott, vagy megélt) harmóniára utal. A természet kedvelése, az élet, az újrakezdés és a remény színének tartják.

Szürke:
érdektelenség, jó monotónia tűrés és a magány kifejezője. Kapcsolatteremtési nehézségekről, befelé forduló attitűdről árulkodhat e szín használója.

A rajzon előforduló színeket összességében és arányaiban kell értelmezni.
 
Legyen szép és színes napotok!
Forrás: Csuti Bea grafológus