Tojásfestés természetes anyagokkal

Manapság már nagyon gyakori tojásfestési eljárás az üzletekben elég olcsón megvásárolható mesterséges tojásfestékek használata.

Ezeknek a tojásoknak a fogyasztása nem ajánlott, káros lehet az egészségedre, mert a festékanyag bekerül a héj alá is!

De vajon mivel festettek a háziasszonyok, amikor még nem voltak kaphatók az efféle szerek?

Lássunk néhány természetes alapanyagot, amelyek felhasználása éppoly díszes húsvéti tojásokat eredményez, mint a bolti festékek, ráadásul olcsóbban, egészségesebben:

Természetes festékek húsvétra
A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Amennyiben a forró módszert választod, nem kell keményre főzni festés előtt a tojásokat, mert azok ilyenkor a festék-lében főnek meg. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha kisgyerekeket is bevonsz az alkotásba, és fontos a biztonság.

Festés előtt a tojásokat ecetes vagy szappanos vízzel meg kell mosni, mert a felületükön lévő esetleges viaszréteg vagy zsiradék megakadályozhatja, hogy a festék rögzüljön.

Négy csésze festékhez szükséges:

  • evőkanál,
  • valamilyen zöldfűszer, vagy négy csészényi apróra vágott gyümölcs, esetleg zöldség (részletek alább),
  • 4 csésze víz;
  • két evőkanál ecet, ami a festék tapadását segíti.

Az összetevőket tedd egy lábasba és forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és a keveréket hagyd állni 15-30 percig. Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz. Ha a forró módszert választod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe.
 

A hideg módszer esetén vedd le a festékes fazekat a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át. Az előre megfőzött tojásokat tedd a festékbe legalább 15 percre, vagy még tovább, ha sötétebb színekre vágysz.
A festés után növényi olajjal bedörzsölheted a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük.

 

A nagyobb gyerekek zsírkrétával vagy viaszos ceruzával meg is mintázhatják a tojásokat a festés előtt. Kipróbálhatod azt is, milyen, ha egy vagy akár több (befőzéshez használt) gumikarikát teszel a tojásokra:
ha a fehér tojásokat gumizod körbe, a gumi alatt megmarad az eredeti szín. De érdekes színhatásokat érhetsz el ha a már megfestett tojást gumizod meg, mielőtt egy másik színt adnál neki.

Színező növények

A zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel csodálatos színeket varázsolhatsz a tojásokra, anélkül, hogy ártanál a környezetednek.
Rózsaszín-piros színűre festheted a tojásokat gránátalma leve, vöröshagyma héja, cékla, hibiszkusz virág, rebarbara darabkák, eper, málna és piros grapefruit levének segítségével.
Narancs színű festékhez juthatsz, ha zöldhagyma héját vagy paprikát használsz. Sötét narancsszínűre festhetsz chili porral.
Sárga tojásokat készíthetsz narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag, kurkuma, sáfrány, őrölt kömény felhasználásával.
Zöldre fest a spenót, a szárított citromfű, a petrezselyem levelei, a csalán.
Kékes, lilás színt ad a fekete ribizli, a vörös káposzta, a viola színű szirmok és két kávéskanál citromlé, egy kevés lilahagyma héj.
Barna/világos barna festék nyerhető a vöröshagyma héjból, kaporból, a különféle magvakból, a dió héjából, valamint erős fekete tea segítségével.

A fentiek színező növények egy része beszerezhető tealevél, vagy fűszer formájában gyógynövény- és élelmiszerboltokban.

 

Kreatív, örömteli festegetést és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Ökonatura csapata