Tények és tévhitek a kálciumpótlásról

A nem megfelelő kalciumpótlás akár halált is okozhat!

Régi közismert tévhit, hogy a kalciumpótlás veszélyes, mert betegségeket (érelmeszesedést, vesekövet stb.) okoz.

Egy másik, ugyancsak nem újkeletű áltudományos "gondolat", mely úgy tűnik, hogy mostanában futótűzként terjed az internetezők között, hogy a kalciumot magában kell szedni, mert különben "nem hat".

Mindkét vélekedés, félreértéseken, féligazságokon, szándékos ferdítéseken és hazugságokon alapszik.

Ne szedjünk kizárólag kalciumot tartalmazó készítményt!

Hozzértők már rég tudják, hogy a kalcium tartalmú kiegészítők mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot is kell szedni. Ennek oka, hogy a magnézium hatékony kalcium csatorna blokkoló, magyarul megakadályozza, hogy túlzott mennyiségű kalcium hatoljon be a sejtekbe, ezáltal felgyorsuljon a meszesedési folymat. Hosszú időn át tartó magnéziumpótlás nélküli kalciumbevitel meszes plakkok kialakulását okozza az erek belső felületén.

A megnézium hiánya érbetegséget okoz

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint az amerikaiak 57%-a magnéziumhiányban szenved. (Nincs ez másképp nálunk sem.) A kalcium magas aránya a magnéziumhoz képest tehát fokozza az érelmeszesedést. Ezért van az, hogy a modern készítmények kevesebb kalciumot, és arányosan több magnéziumot tartalmaznak, hiszen legtöbbünk magnézium hiányos, az arányosan túlzott kalciumbevitel pedig kifejezetten veszélyes.

   

Termékajánlataink:

A kalciumhiány veszélyei

Ezek után talán ellentmondásnak tűnik, de a kalcium hiánya is veszélyes, csontritkulást és halálos kimenetelű töréseket okozhat. A kiegyensúlyozott kalciumbevitel jelentősen csökkenti ezeket a veszélyeket.

Mit érdemes mindebből megjegyezni?

Az egészség fenntartásához, illetve a betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott kalcium, magnézium bevitel. Van itt azonban egy kevéssé ismert, de ugyanilyen fontos tényező: a megfelelő K2-vitamin ellátás. A K2-vitamin nem engedi a kalciumot lerakódni az erek falában. Szervezetünk számára a vér normális kalcium szintje olyan alapvető fontosságú, hogy ennek csökkenése esetén azonnal beindulnak a szabályozó mechanizmusok, melyek a kalcium raktárakból, csontokból, fogakból mozgósítják a hiányzó kalcium mennyiséget, a mellékpajzsmirigy hormonja segítségével. Ennek a folyamatnak számunkra az a hátulütője, hogy az évek során kalcium rakódik le az ereinkben. Szerencsére a természetnek van egy védőmechanizmusa, mely megakadályozza, hogy a kalcium lerakódjon az erekben, agyban, mirigyekben, szívbillentyűkben. Ehhez a folyamathoz K2-vitamin szükséges, ami sajnos nagyon kis mennyiségben található csak meg táplálékunkban A legjobb minőségű érlelt sajtokban, illetve a speciálisan erjesztett szójában, a  natto-ban található nagyobb mennyiségben a K2-vitamin.

A K2-vitamin hatékonyságáról eddig megjelent vizsgálati adatok kényszerítő erejűek:

  • A legtöbb K2-vitamint fogyasztóknak 57%-kal kisebb az esélyük, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint azoknak, akik a legkevesebb K2-vitamint fogyasztják.
  • A K2 -vitamint szedő nők életük során (csigolyatöréseket nem számítva) 81%-kal kisebb arányban szenvednek csonttöréseket.
  • Annak az érdekes jelenségnek, hogy a K2-vitamin megvéd a csonttörések ellen, ugyanakkor megakadályozza az erek elmeszesedését, a vér sűrűsödését, vérrögök kialakulását  - abban rejlik, hogy a K2-vitamin által aktivált fehérjék "kiszedik" a kalciumot az erek falából, és beépítik azt a csontokba.

Termékeink:

A magas K2-vitamin bevitel következményei:

  •  a halálozás 26%-os csökkenése,
  •  a súlyos aorta (főverőér) meszesedés 52%-os csökkenése,
  •  a koronária betegség 57%-os csökkenése.

A magnézium és a K2-vitamin továbbra is érdemtelenül kevés figyelmet kap.

Az idősödő amerikaiak (és magyarok) túlnyomó többsége mégsem szed K2-vitamint.

Talán évtizedekig is eltart, míg a K2 és a magnézium szerepe közismertté válik.

forrás: Dr. Antal Dezső