Téli szupertáplálékunk a sütőtök

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt nagy népszerűségnek örvend az őszi hónapokban. Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen érdemes megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében fogyasztani, de alkalmazható tüdő megbetegedéseinek kezelésére is. Ezenkívül enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Magas A-vitamin tartalma miatt szebbé teszi bőrünket, pattanások enyhítésére kifejezetten ajánlott. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is használták, jó hatással van az emésztésre. Továbbá serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

 A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, még kígyómarást is kúráltak vele.

A sütőtök alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális!

Sütőtök szeletek sütve

A sütőtököt vágjuk fel 5-8 cm széles félkörívű szeletekre. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje a szeletek vastagságától függően 40-50 perc, kb. 180-200 fokon. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, de ha ilyenkor nem figyelünk eléggé, a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet.

Sütőtök leves

Hozzávalók:

  • 1 kg szeletelt sütőtök
  • 1 teáskanál Himalája só
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • pirított kenyérkocka
  • pirított tökmag

A tököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd annyi vízben - amennyi ellepi - föltesszük  főzni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt is és  újra  hevítjük. - de már nem forraljuk.  Többek között pl. pirított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálalhatjuk

Sütőtökös ivólé

Hozzávalók:

  • 1 kg szeletelt sütőtök
  • 1 kg alma
  • 1 citrom leve
  • méz

A sütőtököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, feltesszük főzni annyi vízzel, hogy ellepje. Míg fő, a meghámozott almát negyedeljük és amikor a sütőtök kezd puhulni, hozzáadjuk az almát és együtt főzzük puhára. Ha kicsit kihűlt, leturmixoljuk, mézzel  és  citrom lével ízesítjük. Hideg téli estékre kiváló forró ital.

Immunerősítésre ajánlott multivitaminok