Ősi tartósítási módszerünk: a sózás

Tudtad, hogy régen a sózás, szárítás volt a legelterjedtebb tartósítási mód?

Egy kis konyhai ügyességgel tartósíthatod a húsokat, zöldségeket is sóval. De miért ilyen hatékony ez a módszer?

Ma már nem sóval tartósítjuk a húst, ha egyszer ott a mélyhűtő is, de azért aki látott már disznóölést, az tudja, hogy nem minden fog beférni a hűtőbe. Szóval, valószínűleg azt is látta már, hogy sóval tartósítják az élelmiszereket. Ahogy egyébként tette évszázadokig az emberiség. Pont ettől ért olyan sokat a só, és nem azért, hogy jó legyen a leves fűszerezése.

Alapvetőnek vesszük, de végül is miért tartósít a só?

A biológiai-kémiai alapoknak, az ozmózisnyomásnak nevezett csodás jelenségnek köszönhetően. Az ozmózis az a kémiai jelenség, amikor a különböző koncentrációjú oldatokban az oldott anyagok megpróbálják homogénen betölteni a teret.

Például, ha vesszük a vörösvérsejteket és vízbe rakjuk őket, a félig áteresztő sejtmembránnak köszönhetően a viszonylag sós környezetben lévő sejt (a vörösvérsejt belsejének sókoncentrációja nagyobb, mint a vízé, amibe beletettük) egyre több vizet fog elnyelni – egészen addig, amíg szét nem robban. Ha ugyanezt a vörösvérsejtet olyan vízbe rakjuk, amely sósabb, mint a sejt belsejében lévő folyadék, fordított folyamat játszódik le: a sejt egészen addig vizet veszt, amíg össze nem nyomódik.

Ugyanez a folyamat játszódik le a legtöbb mikrobával is. A sónak köszönhetően nehezen tudnak túlélni a húson élősködő apró lények, azaz jóval később romlik meg a hús. Minél több sót használunk, annál erősebb a hatás. A cukorral is ugyanez érhető el, gyakran használják is a só erőteljes ízének ellensúlyozására. Emellett só és a cukor gátolják a mikrobák DNS-ét másoló enzimek működését is.

Azt is jó tudni,  ha az étel kisebb arányban tartalmazza a cukrok, akkor az sajnos tápanyaga a mikrobáknak és ilyenkor bizonyos mikrobák más, a szervezetünkben megtalálható, hasznos baktériumokat gátló anyaggá alakítják egy részét.

Kipróbálnád a sózást otthon te is? Használd hozzá természetes eredetű, adalékanyag-mentes, magas ásványianyag tartalmú sóinkat:

  • Himalája só fehér (1000 g)
  • Himalája só rózsaszín (1000g)


Az ozmózisos nyomás  elnevezésű  kémiai jelenséget használják a Biocom  RO 102 nyomásfokozó pumpával ellátott  és az RO 102-A  hálózati víznyomás által működő  víztisztító berendezéseknél is.

Azt, "amikor a különböző koncentrációjú oldatokban az oldott anyagok megpróbálják homogénen betölteni a teret",  megfordítva alkalmazzák a Reverz (magyarul fordított) Ozmózisos Víztisztítóknál.  A berendezés membránja olyan résekkel rendelkezik, amelyek csak bizonyos mérethatár alatti részecskéket engedi át.  Az ozmózisos nyomás  során az oldószer, azaz a tiszta víz áramlik a  félig áteresztő rétegen át a magasabb koncentrációjú szennyezett víz felé, folyamatosan eltávolítva a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket.

A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a membrán és a további 4 beépített szűrő  eltávolítja még a baktériumnál ezerszer kisebb szennyeződéseket, vegyszer és gyógyszermaradványokat is.

Ha szeretnél többet megtudni erről a víztisztási módszerről nézd meg az alábbi tájékoztató videót! Képre kattintva tudod indítani a videót!

 

Eperjesi Klára természetgyógyász


Forrás: index.hu/tudomany, Laza Bálint, dr. Balaicza Erika, Biocom AG