Öngyógyító légzésgyakorlatok

Egy ember átlagosan 20040-szer vesz levegőt egy nap alatt, azonban kevesen tudatosan és megfelelő hatékonysággal tesszük ezt. Újszülött korban hasi légzéssel lélegzünk, ezt azonban felnőtt korunkra felválltja a rövidebb, felszínesebb mellkasi légzés, ugyanis a stessz hatására a hasfal megfeszül, így kevesebb lehetőséget ad a kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb légzésre.

4-7-8 légzés

  • idegnyugtató
  • elalvás könnyítő

A nyelved hegyét helyezd a felső fogsorod mögé, és végig tartsd is ott. Először lélegezz így, csak a szádon át. A lélegzeted hangos "shshsh" hangot fog hallatni. Csukd be a szád és lélegezz az orrodon át, amíg négyig számolsz. Tartsd bent a levegőt ezután amíg elszámolsz hétig,, majd fújd ki a levegőt lassan a szádon keresztül, ez a nyolc. Ismételd a gyakorlatot ötpercenként elalvás előtt.

Légzés a melléküregek tisztítására

  • növeli a légzésfunkciókat
  • hatásos lehet asztma esetén

Kezdd egy mély belégzéssel az orrodon keresztül, majd gyors, hirtelen légzéssel fújd ki. Ismételd ezt másodpercenként, 10 másodpercig, ez egy ciklus. Ismételd hármasával, amíg szükségét érzed. Figyelem: a gyakorlat növeli a szívritmust így akik  keringési problémával küzdenek, csak orvosi felügyelet alatt alkalmazzák!

Fájdalomcsillapító légzés

Mély, kiegyensúlyozott hasi légzéssel próbáld ellazítani magad. Ebben az állapotban a hasizmok ellazulnak és a légzésed egyre mélyebb lesz, növekszik az oxigénfelvételed. Belégzéskor képzeld el, hogy a levegő oxigénje a fájdalom helyéhez jut és kioltja az ott lévő nyomást. Kilégzéskor pedig képzeld, hogy a levegővel egy adag fájdalom is távozik. Az egyre jobban elnyújtott kilégzés stimulálja a vagus ideget, ezzel nyugtató, fájdalomcsillapító hatást érsz el.

Légzéssel a hányinger ellen

  • csökkenti a hányinger érzését
  • lazítja a gyomor izmait

Képzeld el, hogy mezítláb sétálsz egy kövekkel borított hűs lépcsőn. Lélegezz nyugodtan, az orrodon keresztül. Aztán miközben nyolcig számolsz csücsörített szájjal lélegezz ki a szádon át. Légzés közben koncentrálj a hűvös kövek érzésére, és ahogyan minden kilégzéssel lefelé haladsz a lépcsőn. Ismételd a hányinger megszűnéséig.

Forrás: Pernotto Ehrman, Michael Merill, Terapie Yoga Rx, Andrew Weil