Natrium glutamát mérgezés - kínai étterem szindróma

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új „betegség” is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma. A "betegség" valójában egy tünetegyüttes, melyet főleg a gyorséttermekben kapható ételekben található nagy mennyiségű nátrium-glutamát okoz.

A tünetek allergiás reakcióhoz hasonlítanak: hányinger, fejfájás, piros foltok, kiütések, hasmenés, szívritmuszavar, migrén, gyerekeknél viselkedészavar.

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A "betegség" neve onnan ered, hogy a távolkeleten izollálták először, és ott kezdték a gyorséttermek és faldolgozott élelmiszereket gyártó cégek nagyobb mennyiségben használni. Majd nemcsak a távolkeleten, hanem az egész világban a feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt függőséget erősítik.

Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására, melyek a legártalmasabb gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek, ezek túlzott fogyasztása pedig egy sor egyéb súlyos betegséghez vezet. Étkezzünk tudatosan és lehetőség szerint  kerüljük az ilyen és ehhez hasonló ételeket!

Milyen néven ismerheted fel a nátrium glutamát tartalmú adalékokat:?

E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.