Mit jelez a testszag?

Az emberi kapcsolatokban, a vonzásokban és taszításokban igen fontos szerepe van a másik ember illatának. No de mi a helyzet a szagokkal?

Mikor normális, mikor kóros?

Bár az izzadás a szervezetünk természetes védekezési módjának számít, mivel a hőleadásnak, azaz a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, a túlzott mértékű verejtékezés (hyperhidrosis) utalhat valamilyen egészségi problémára, sőt egyes krónikus betegségekre is. Az izzadékonyságot előhívhatják például a változókori hormonváltozások, az elhízottság, de a szorongással járó élethelyzetek is.

Ennek az a magyarázata, hogy az életfunkcióink működése közben számtalan biológiai jelenség, tünet, olykor működési zavar léphet fel, s ezek a szervezetünk egészére, így például a verejtékmirigyek működésére is kihatnak.

A túlzott izzadékonyság akkor nevezhető kórosnak, ha normális környezeti hőmérsékleten, nyugalmi állapotban is fokozott a verejtéktermelés.

A népi gyógyászat az alábbi gyógyteákat ajánlja a stresszes napok izzadás csökkentésére.

  • 2 rész  zsályalevél,  diólevél, zsúrlófű és tarackbúzagyökér keverékéből és 2 evőkanálnyit fél liter forró vizben 20 percig lefedve áztatjuk, majd leszűrjük és kortyolgatva fogyasszuk -  24 órás hatással mérsékli a verejtékezést .
  • 3 rész csalánlevél,  2 rész zsályalevél, 1 rész diólevél, tölgyfakéreg, zsurlófü, izsópfű, kecskeruta, nyírfalevél és lestyángyökér keverékéből készült teát fogyasszuk 2 hétig naponta 2-3 csészével
  • 2 rész zsálya, 2 rész izsóp, 2 rész diólevél, 1 rész cickafark keverékből készült tea a változókori izzadásos panaszokat csökkenti

Milyen betegségekre utalhat a kellemetlen testszag?

  • Például a pajzsmirigy-túlműködés is okozhat erőteljes izzadással járó tüneteket, szúrós vagy „fülledt” testszagot, mivel ennek a belső elválasztású mirigynek a fokozott működése felgyorsítja a szervezet anyagcsere-működését (így a verejtékmirigyekéit) is.
  • A cukorbaj, ugyancsak fokozott izzadással és szúrós, acetonos testszaggal járhat.
  • A májbetegségeket is gyakran kíséri édeskés, aromás testszag vagy fémes szag.
  • Az ízületi gyulladást szintén kísérheti állandó izzadás és az ennek következményeként kialakuló áporodott testszag.
  • Egyes gyógyszerek (szteroidok, szalicilátok) szedésének „mellékhatása” is lehet a fokozott verejtékezéssel járó kellemetlen „szag-aura”.
  • A reflux betegséget, illetve az acidózist (a szervezet elsavasodását, pH-nak megváltozását) is jelezheti kellemetlen, savanyú test- és szájszag.
  • Az orvosok előtt ma már ismert, hogy egyes daganatfajták – bőr-, tüdő-, bél-, petefészek-, mell- és prosztatarák – miatt ugyancsak megváltozhat a test szaga.
  • Akinek valamilyen vesebaja van, annak a szervezete a fehérjelebomlás utáni karbamidot (az aminosavak lebontási terméke) a bőrön keresztül távolítja el, ennek is jellegzetes szaga van.

Mindannyian tudjuk, hogy a fokhagyma, a vöröshagyma, a macskagyökér vagy a B-vitaminok nagy mennyiségű fogyasztása jellegzetes illatot eredményez a bőrön. Ugyanez a helyzet az alkoholfogyasztást, a terpentin- és benzin mérgezés esetében is.

A bőrünk ugyanis nagy szerepet játszik a szervezetünk kiválasztó rendszerében, így tehát másodlagosan hozzájárul a méregtelenítéshez.

Amikor a testünkben nagyobb mennyiségű méreganyag vagy sav halmozódik fel, végesetben  bőrön keresztül is képesek vagyunk kiválasztani ezeket a káros anyagokat, hogy minél előbb visszaálljon a szervezet normál állapota.

Egy teljes testtisztítással, méregtelenítéssel, böjttel segíteni tudjuk kiválasztó szerveink működését, szervezetünk fellélegzik...és beindulnak testünk öngyógyító folyamatai.

Az erőteljes, zavaró testszagnak tehát számos oka lehet. Indokolt az orvosi kivizsgálás, különösen, ha egyéb tünetek (izzadás, bűzös lehelet, fogyás, gyomor-bélrendszeri stb. panaszok) is társulnak a kellemetlen – és az emberi kapcsolatokat is zavaró – szaghatás mellé.

A kutyák tudják?

Egy új kutatás során kiderült, hogy a kutyák már korai stádiumában képesek „kiszimatolni” egyes rákos megbetegedéseket. A kutatók szerint négylábú barátaink – kivételes szaglóképességük révén – meg tudják különböztetni az egészségesektől azokat az embereket, akik korai vagy már előrehaladott tüdő- vagy mellrákban szenvednek. Az etológusok azt már régen tudják, hogy a kutyák képesek bizonyos kémiai anyagokat megkülönböztetni, illetve azonosítani. (Erre alapoznak például a nyom- vagy a drogkereső kutyák kiképzésében és alkalmazásában.) Az állatok ezen képességének klinikai alkalmazhatóságára azonban akkor gondoltak először a kutatók, amikor egy kutya úgy figyelmeztette gazdáját bőrrákos megbetegedésére, hogy állandóan a „beteg” bőrfelületet, illetve annak közvetlen „környékét” szaglászta.

Lelki háttér:

A túlzott, rossz szagú kipárolgás mögötti lelki okok is megbújhatnak. Fontos megérteni, hogy testfelületünkön azok a dolgok tükröződnek, illetve azon folyamatok következményei jelennek meg bőrünkön, melyek belül zajlanak. A kellemetlen testszag olyan problémákra feigyelmeztethet, melyeket meg kell oldani, nem csupán külsőleg, hanem belsőleg is.

A „rossz" testszag valamilyen belső, rejtett félelmet takarhat illetve jelenthet. A félelmek, szorongások előbb vagy utóbb kitörnek , de ezt a dühkitörést megelőzi a nem tudatos megszabadulás, ez pedig a testszagban jelenik meg. Tehát a testi tisztálkodás mellett a lelki higiénia is fontos.