Milyen jó az egyensúlyérzéked?

Tudtad, hogy az egyensúlyérzéked jól mutatja az egészségi állapotodat?

Érdemes jobban odafogyelni erre. hiszen brit tudósok kimutatták, hogy szoros összefüggés van az egészséi állapotunk, különösen az idegrendszerünk és érrendszerünk állapota és az egyensúlyérzékünk között.

Egyensúlyérzékünk több szerv összehangolt működésén, egész pontosan háromféle információn alapul: amit látunk magunk körül, azt az optikai idegek továbbítják az agyba.           A lábizmok és inak olyan speciális szenzorokkal (proprioceptorok) vannak felszerelve, amik arról tájékoztatnak, hogy milyen gyorsan és mekkora erővel húzódnak össze vagy nyúlnak meg az izmok. A propriocepció arra szolgál, hogy megbizonyosodjunk arról, hol, milyen felületen tartózkodunk egy adott pillanatban anélkül, hogy azt látnánk is - nyilatkozta dr. David Selvadurai, a londoni St. George Kórház fül-orr-gégésze.                                                                                                                                                                                      A harmadik féle információáradatot a belső fülben található érzékszervek közvetítik az agynak: a félkörös ívjáratokban lévő folyadék a fej térbeli helyzetének megváltozásával elmozdul, a receptorsejtek érzékszerveinek érintésével keltett ingerület pedig azon az idegen keresztül jut el az agyhoz, amely a hallásért és az egyensúlyérzékelésért felel.

Teszteld az egyensúlyérzékedet!

  • Képes vagy 20 másodpercig egy lábon állni, csukott szemmel, csípőretett kézzel?
  • Képes vagy leülni a földre törökülésbe álló helyzetből úgy, hogy a két karod vállmagasságban egyenesen kinyújtva tartod, majd ugyanígy felállni?

Ha nem, ne csüggedj, az egyensúlyérzék javítható. Lássuk hogyan frissítheted fel ezt a képességedet, ezzel együtt az egész szervezetedet:

  • Menetelj néhány percig egyhelyben, miközben egy szemmagasságú tárgyra fókuszálsz!
  • Fókuszálj szemmagasságba tartott hüvelykujjadra, majd kezdj el lassan körbeforogni. Közben írj le egy ívet hüvelykujjaddal is és kövesd végig ezt a mozgást is.
  • Váltogasd a cipőidet, hogy a tested ne szokjon meg egy pozíciót se túlságosan!
  • Figyelj a vérnyomásodra!
  • Mozogj rendszeresen!
  • Aludd ki magad!

Az egyensúlyérzéket befolyásoló szervrendszereinket támogató termék ajánlatunk: