Miért túlsúlyosak a gyermekeink?

A három évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott mennyiségnél jóval több cukrot fogyasztanak. Minden tizedik szülő a hétköznapok során is édességgel jutalmazza gyermekét, és az 1-3 éves korosztálynak csak a harmada kap külön nekik készített ételt, többségük azt eszi, amit a szülei. Ezzel figyelmen kívül hagyják a kisgyermekek számára ajánlott napi cukor- és sómennyiséget, vagy a felnőttektől eltérő vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az iskolás korúaknál sem jobb a helyzet, sőt náluk már nagyobb arányú és mértékű az elhízás.

Képtalálat a következőre: „túlsúlyos gyerekek”

Sokan nem tudják, hogy az élet első 1000 napjában rögzülő táplálkozási szokások kiemelt szerepet játszhatnak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint a szív-érrendszeri megbetegedések, a diabétesz vagy az elhízás. Az ízpreferencia nem a születéskor dől el, hanem az étkezési szokásaink alakítják folyamatosan: a túl zsíros és túl cukros ételekhez való hozzászokás a későbbiekben komoly betegségek forrása lehet. Nem csoda, ha a család helytelen étkezési szokásai nyomán nemcsak a túlsúly, hanem a kapcsolódó betegségek is „öröklődnek” a szülőkről a gyermekre.

"Apró változtatásokkal (például édesítés nélküli tea, sütemény helyett gyümölcs, natúr joghurt) sokat tehetnek a szülők a tudatos táplálkozás alapjainak megteremtéséért. A megelőzés létfontosságú: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint a 6-12 éves gyerekek 26,5%-a túlsúlyos vagy elhízott, az eddig jellemzően 30 év felettieket fenyegető 2-es típusú diabétesz pedig egyre gyakoribb az elhízott gyermekek körében.

Az egészséges táplálkozáshoz jobban illeszkedő étel kerülhet az asztalra, ha rántás helyett habarva sűrítünk, ha csökkentjük az ételekhez adott zsiradék és cukor mennyiségét, a tejfölt például kefirre vagy natúr joghurtra cseréljük. Fehér helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet, az olajos magvak közül mindig a sótlant válasszuk, a vitaminokban és rostanyagban gazdag aszalt gyümölcsök esetén pedig ne feledjük, hogy a természetes cukortartalmuk is magas” – magyarázza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Gyermekek számára is hasznos lehet a Reg-enor életmódváltó program: sok zöldséggel és hússal, kevés szénhidráttal, mellőzve a cukortartalmú ételeket.

Az 1-3 évesek tápanyagbevitelét vizsgáló jelzett felmérésből az is kiderül, hogy az érintett gyerekek közel 70%-a naponta legalább kétszer kap hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert, amely a mozgásszegény életmóddal társulva jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ötödik helyezett a súlyproblémával küzdő európai országok listáján.

"Az ajánlott napi cukormennyiségbe a 3 év alattiak esetében is beleszámítanak a készételek, felvágottak, kenyérfélék és üdítők. Gyakori hiba például, hogy a szülők nem figyelik, mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz a dobozos gyümölcslé vagy a tejalapú desszert. A piacon közösen megkóstolt gyümölcs vagy a pékségben kiválasztott sokmagvas péksütemény pedig akár egy ízlésformáló játék része is lehet” – fejtette ki Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapító-elnöke.

"A gyakran mértéktelen édességfogyasztás nemcsak többlet kalóriát jelent, hanem akár székrekedést is okozhat (gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt), így több szempontból is érdemes mérteket tartani. Csokoládét – még ajándékba is – csak szigorúan 3 éves kor feletti gyermeknek ajándékozzunk, és ügyeljünk, hogy magas, 70-80%-os kakaótartalmú legyen! Az étbevonó masszából készült édességeket mindenképp kerüljük, mert rendkívül magas a zsírtartalmuk” – hangsúlyozza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Képtalálat a következőre: „túlsúlyos gyerekek”

Gyermekek számára kifejleszett teljesértékű multivitaminok:

  • SCD Herbal 150 ml  (Probiotikus ital)
  • Flavonoid
  • MSM C vitamin

Forrás: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének
felmérése az 1-3, illetve 6-12 éves gyerekek körében, 2014

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!