Medvehagyma - a tavasz kora ajándéka

Medvehagyma (Allium ursinum) - a Mecsek erdeinek kincse.

 

Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját, hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, erős hagymaszagot árasztanak. A medvehagyma szedése egyben az év gyógynövény begyűjtési szezonjának a kezdete. Az erdőben az időjárás alakulásától függően rögtön a hóvirág és az illatos hunyor után kibújó, jellegzetes fokhagyma illatot árasztó leveleket a virágzásig ajánlott gyűjteni - kedvező élettani hatását ekkor fejti ki legjobban.

 

Képtalálat a következőre: „medvehagyma”

A medvehagyma nem védett növény, ezért bátran gyűjthető. Kivéve a táblával jelölt védett területeken. Jól megközelíthető, nagy terjedelmű lelőhelyek vannak pl. a TV torony környékén, az Orfű felé vezető erdőben, stb.

Fontos, hogy odafigyeljünk a gyűjtés során a termőhelyek védelmére, ne szedjük ki hagymástól, csak annyit szedjünk amennyit fel tudunk dolgozni, el tudunk fogyasztani!

Családi, baráti kirándulás is hasznos és praktikus programja lehet a medvehagyma gyűjtés.
Az ország más vidékein élőket is invitáljuk egy baranyai, pécsi kirándulásra!
 

Arra azonban mindig figyeljünk, hogy gyógynövényt soha ne az út környékén szedjük, mert az a kipufogó gázoktól, nehézfémektől szennyezett!

A medvehagyma levele hasonlít a gyöngyvirágéra és az őszi kikericsre  - amelyek mérgezőek -  tehát gyűjtés előtt mindig győződjünk meg arról, hogy fokhagyma illatú-e a növény!

A tavaszi gyöngyvirág levele könnyen összetéveszthető  a medvehagymával, amely a szív működésére ható  kardiotonikus glikozidákat tartalmaz. A gyorsan felszívódó, nehezen ürülő vegyületcsoport szívelégtelenséget, ritmuszavart és akár halált is okozhat.

Az őszi kikerics egy alkaloidszerű gyógyszer alapanyagot,  kolchicint tartalmaz, aminek használata  sem javasolt a népi gyógyászatban

Ezen ismeretek hiánya tavaly Magyarországon is követelt áldozatot.
 
Ha a levelet megdörzsölve, megszagolva erős fokhagymához hasonló illatot érzünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy medvehagymát találtunk.

                           
A Mecsek gazdagsága, az "élő étel"- mint üde zöld szőnyeg terül el a fák alatt - tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel...
Az erdőben lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas " vitamin és enzimgyárat" hoznak működésbe a növény növekedése során, sőt a számos teljes értékű fehérje és ásványi anyag is organikus formában tárolódik, ami a hatékony felszívódás feltétele az emberi szervezetben!

Kísérleti vizsgálatok igazolták számos kedvező élettani hatását:

  • Általános immunerősítő, feltölti a kiéhezett szervezetet organikus vitaminokkal, nyomelemekkel..
  • A fokhagymához hasonló hatóanyagai kedvezően befolyásolják a vérben a zsírok és koleszterin szintjét.
  • Csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, az agyi érelmeszesedést és javítja a memóriát. A vérlemezkék összecsapzódását, vérrög kialakulásának veszélyét mérsékli.
  • Erős antioxidáns hatással bír, csökkenti a szabad gyökök okozta sejt károsodás az egész szervezetben
  • Vértisztító, méregtelenítő, lúgosító hatású, magas klorofil tartalmú, enzimekben gazdag " élő-étel ".
  • Tisztítja az ízületi lerakódásokat, magas húgysavszint, köszvény esetén is hatásos.
  • Bélflóra egyensúlyának helyreállításában segít, enyhe féregűző , vírus és baktériumölő hatással bír, serkenti a gyomor és belek működését. 
  • Külsőleg borogatásra, fertőtlenítésre is használható
  • Hatóanyag tartalma többszöröse a fokhagymáénak!
  • Fertőtlenítő
  • Lázcsillapító
  • Vízhajtó
  • Köptető
  • Izzasztó
  • Vérzéscsillapító

A mecseki erdők kincse a család valamennyi tagjának tálalható - csecsemők és vérhigító gyógyszert szedő család tagok kivételével.
Rendkívül változatos salátákat készíthetünk néhány levél medvehagyma hozzáadásával, de akár önmagában, vagy más zöldségekkel, olivaolajjal, citromlével, sajttal ízesíthető.


 

  • Fogyaszthatjuk joghurttal, túróba keverve, vajas kenyérre aprítva.
  • Készíthetünk omlettet, palacsintát, pogácsát, krémlevest, lángost a medvehagyma felhasználásával...
  • Főtt ételek ízesítésére, sültekhez, levesekhez, tésztafélékhez ötlet szerint
  • Enyhén fokhagyma íze miatt előbb kisebb mennyiséggel kezdjük, majd ízlés szerint adagoljuk.
  • 3-4 hetes saláta kúrát is végezhetünk, ilyenkor naponta legalább 4-5 levéllel fogyasszunk.
  • Egészség javító hatását legjobban nyersen fogyasztva fejti ki, de a hőkezelés után is marad bőven benne hatóanyag.
  • Hűtőszekrényben is 1-2 hétig eláll.

 

Aki kedvet kapott a medvehagyma gyűjtéséhez és fogyasztásához, annak néhány recept ízelítőül:

  • Pesztóhoz hasonló szószt készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
  • Medvehagymás vaj
    Hozzávalók: 250 gramm vaj, 20 gramm medvehagyma levél, só, fokhagyma
    Felezzünk meg egy csomag vajat és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.
  • Medvehagyma saláta
    Hozzávalók: 30 g medvehagyma levél, 10 dkg retek, 1- 2 db csemegeuborka, 50 ml majonézes salátaöntet,1 pohár joghurt, só, bors, 5 g cukor vagy xillit
    Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral vagy xillittel, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.

A medvehagyma gyűjtésére 4-6 hét áll rendelkezésünkre, ezért ajánlunk megoldásokat az egész éves eltarthatóságra:

  • Lefagyasztva, jól záródó zacskókban, vagy műanyag edénykékben az intenzív illatok miatt. Helykímélő módszer,ha a törékennyé szilárdult növényt a zacskóban összezúzzuk.
  • Praktikus módszer a növény szárítása, ilyenkor csomókban fellógatjuk, majd ha megszáradt pára mentesen üvegben vagy cserépedényben tároljuk.
  • Kisebb mennyiségben olivaolajban is hónapokig eltartható. Ez esetben az intenzív íz miatt a mennyiségre vigyázzunk, valamint arra, hogy az olaj légmentesen, teljesen elfedje a leveleket.

Kellemes kirándulást, jó gyűjtögetést és jó egészséget kívánunk:
Öko-natura

Eperjesi Klára természetgyógyász

képek: Internet