Ketogén diétákkal az elsavasodás, a túlsúly és a rák ellen!

A Reg-enor diéta étrendje is a ketogén diétákhoz sorolható. De mi is a tudományos alapja ennek az étkezésnek?  

Mi történik a szervezetünkben, ha ezt az étkezést tartjuk?  

Miért csökken a testsúlyunk, hogyan véd az elsavasodástól és a ráktól ez az étrend?  

És mit mond  minderről dr. Hummel Zoltán professzor úr, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetem kutatóorvosaként évtizedeken át vizsgálta az emésztőrendszer működését?

 

MIÉRT TARTOM ÁRTALMASNAK A SOK CUKROT A VÉRBEN?

 

Mert a bennünk élősködő gombák imádják a cukrot, ha kicsit lelassul az ér valamely szögletében a véráramlás, azonnal elkezdenek szaporodni ott a gombák a bőséges cukron és micellákat (gombafonalakat) növesztenek, amely a leghatékonyabb abban, hogy az áramlást drasztikusan lecsökkentse.  Dr Hummel Zoltán
Ezután erre a helyre már nehezebben jut be az oxigénnel telített hemoglobin, az immunanyagok, cukor pedig kisebb molekula révén vígan odadiffundál. 
Így azok a sejtek, melyek e területen elzáródtak az oxigénellátástól, nem oxigénnel égetik el a cukrot, hanem fermentálják azokat. Ez a típusú anyagcsere a rákos sejteket jellemzi. Ezen elzárt helyeken elindul a rákos sejtek burjánzása, mert számukra ideális ez a környezet. A bennünk történő fermentációk az igazi okai a savasodásunknak!

 

picture

Van egy étrend, amely kizárja,hogy a magas vércukorszint létrejöhessen, ezért ideális a rák megelőzésében. De ugyanez az étrend azoknak is jó, akik fogyni szeretnének., mert az ajánlott étrend olyan hatással van a szervezetünkre, hogy a vérben előálló biokémiai viszonyok olyanok, mint mikor éhezünk. Ugyanakkor éhségérzetünk sokkal ritkábban lép fel.

 

 

Mi az a tudományosan alátámasztott étrend, ami jó a rák és az elhízás ellen is?

 

 

Dr Hummel ZoltánA legújabb kutatások kiderítették, hogy a ketogén diétát követőkben ugyanolyan biokémiai állapotok uralkodnak, mint az éhezőkében, vagyis ketózis lép fel. Ezt a helyzetet a szervezetben számos kutatóintézetben vizsgálták a világon. Azt találták, hogy a ketogén diéta elősegíti a fogyást és a rák megelőzését. 

Sok zsír + mérsékelt fehérje + minimális szénhidrát az étkezésekben = ketogén diéta =ketózis.        A ketózis állapotban az energiaforrás a ketontest.

Szénhidrátban gazdag táplálkozásnál az energiaforrás a cukor. 

De nézzük meg, mi is az a ketogén diéta?

A ketogén diétát nevezik még alacsony szénhidrátú étrendnek is. A lényege ennek a diétának az, hogy minimális a bevitt szénhidrát, maximálisan 5% a teljes étrendben.  Fehérjét is nagyon korlátozott mennyiségben ajánlanak ebben a diétában, maximálisan 20%. A szénhidrátokat ellenben a zsírok bevitelével helyettesítik. Vagyis a ketogén diétában 75% zsírt javasolnak elfogyasztani a teljes ételben.

Ezt a nagyon kemény ajánlást a rákosoknak és a fogyni vágyóknak szánják.

Az általam helyesnek tartott diéta is ketogén diétának számított, de jóval "lájtosabb" módon.  Próbáltam már több írásomban erőltetni azt, hogy iktassuk ki a szénhidrátokat a lehetőség szerint az étrendünkből, de ilyen bátor azért nem voltam a tanácsaimban, hogy 75% zsírt ajánljak.

 

Mi a baj a szénhidrátokkal?

A vérben lévő magas cukor nagyon vonzza a gombákat , amelyek cukorral élnek. Gombás gócok alakulnak ki az érben. A gombás gócokra gyulladással reagál az immunrendszerünk. Az érfalban kialakuló gyulladásokra koleszterin lerakódások jönnek. A koleszterin plakkok tovább gátolják a vérkeringést, így csökken az oxigénellátás az adott területen. A gombák megeszik a cukrot a sejtek elől, így hiába magas a vércukor-szint cukor mégsem jut a sejtekbe. Ez már az inzulinrezisztencia. Nemcsak cukor, de a fontos ásványi anyagok, mint például a magnézium, sem jut be a sejtekbe. Magnézium nélkül nem tudnak működni a mitokondriumok a sejtek energiaközpontjai. Megszűnik az ATP folyamatos előállítása. Na, ez az a pillanat, ami kedvez a rákos sejtek kialakulásának. Beindul a fermentációval történő energiatermelés és tömegével foglalják el a rákos sejtek az oxigéntől elzárt területen a normál sejtek helyét.

A bennünk már kialakult rákos sejtek csak cukorral táplálkoznak, a bennünk található élősködő gombák is cukorfalók. A szénhidrátokkal tehát tápláljuk őket. Viszont az elhízott embereknél a koleszterin lerakódások sokkal általánosabbak, náluk sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki oxigéntől elzárt területek, ahelyett, hogy a sejtekbe menne a vérből a cukor, a májban zsírrá alakul. A zsírraktárakból csak akkor kerül lebontásra a zsír, ha éhezünk, de ez az állapot a sok szénhidrátot fogyasztóknál nem lép fel, mert a magas szénhidrát tartalmú étrend meg állandóan éhségérzetet generál. Így aztán igazi éhezés sosem lesz a sok szénhidrátot fogyasztókban.

Az elhízott embereknél magasabb a rák kialakulásának kockázata!

Mi az előnyös viszont a ketogén diéta esetén?

Ebben az esetben a zsír fogja szolgáltatni elsődlegesen az energiát. A zsírok zsírsavakból állnak, ezek a májban lebomlanak ketontestekké. Háromféle ketontest van, ezek mindhárman kiváló energiaforrások a sejtjeinknek. Még az agy- és az izomsejteknek is! E ketonok viszont nem szolgálhatnak energiaforrásként a rákos sejtekben. A rákos sejtek gyűlölik a ketontesteket. Ha nem találnak a vérben cukrot, akkor éheznek és előbb utóbb elgyengülnek.

A ketontesteknek van még egy előnyük a vércukorral szemben. Nem „mozdulnak rá” a gombák és egyéb élősködők, így nem lesz elzárva a vérkeringés útja. Nem alakulnak ki gyulladások az érfalakban, így koleszterin plakkok sem fejlődnek ki.

Emlékszünk rá? Éppen azért óvtak bennünket a zsírtól a koleszterin hívők, mert érelmeszesedést okoz ez a típusú táplálék.. Ellenkezőleg, a zsír nem okoz plakkokat, így nem alakul ki az érelmeszesedés!

Hűha, kezd kibontakozni egy összeesküvés-elmélet? Nem arra gondolni sem akarok, hogy Valakik direkt a vesztünket akarnák, és azt pénzelik, ami nekünk rossz?

Mi a helyzet az étrendünkben lévő fehérjékkel?

A fehérjéből egy bonyolultabb körfolyamatban szintén cukor lesz, tehát azért is kell korlátozottabban fogyasztani a fehérjéket a fogyókúrásoknak és a rákosoknak. A rákos szövet elburjánzása esetén a rákos szövetek is eljutnak a gazda  szervezet fehérjéihez. A rákos betegek izomszövetet veszítenek, fogynak ekkor. Tehát a rákos szövetek kialakulásánál nagyon lényeges, hogy a szervezetet ketózisban tartsuk. Kevés szénhidrát (5%), korlátozott fehérje (20%) és sok egészséges zsír (75%).

A ketogén diéta elkezdését legjobb ha háromnapos böjt előzi meg. Sok sok vizet igyunk! Több liter csapvizet naponta.

Nem tévedés, hogy csapvizet írtam: a szűrőbetéttel megszűrt csapvizet ajánlom,  de a sima csapvíz is jobb, mint a tömeggyártásból eredő palackos vizek, ásványvizek. A csapvízben lévő klór kevésbé veszélyes mint a palackos vizekben lévő oldószer-maradványok.

A ketogén diéta a legjobb fogyókúra és a legjobb rákmegelőző diéta!

Ha a rákosok a ketogén diétát választják a terápiában, ezt feltétlenül közöljék a kezelőorvosukkal!

Fogyókúrásoknak azért a legjobb a ketogén diéta, mert a saját zsírszövetet egészséges módon csak ilyen módszerrel lehet lebontani, miközben azért nem éhezünk, mert a zsíros táplálék sokáig a jóllakottság érzését tartja fenn.

A ketogén diétában nagyon fontos, hogy a szénhidrát bevitel ilyen drasztikus lecsökkentésénél, a kevés szénhidrát legalább nyers zöldségek és gyümölcsök formájában történjen.

Tudjuk, hogy a gyümölcsökben sok a cukor, de ez a fajta cukor beépült szerkezetileg a gyümölcs többi összetevője közé szervesen és arányosan. Az ily módon beépült szénhidrátoknak nagyon fontos szerepe van a sejtek külső rétegének bevonásában, vagyis sejtek védekezőképességében.

A rákosoknak és a fogyókúrásoknak igazán a nagyüzemileg előállított, finomított szénhidrátokra kell vigyázni. Liszt, cukor, hántolt rizs, tartósított ételek és italok, stb

Cikk szerzője Dr Hummel Zoltán professzor a táplálkozás és bélrendszer kutatóorvosa

Elérhetőségünk:: www.okonatura.hu KAPCSOLAT menüponton található