Immunerősítés aszalt szilvával

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.

Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvjhatja a sejteket, védelmet nyújthat a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősítheti.
Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segíthet visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő hatású lehet, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.
További pozitívumai lehetnek: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz.

Forrás: laspirko, kép: twice.hu