Hajhullás természetes kezelése

Minden hajhagyma három növekedési fázison megy át.
A hajhagymák 85%-a mindig az anagén (növekedési) fázisban van. Ez az időtartam hozzávetőlegesen három év. A hajhagymák mintegy 2-3 %-a van a kategén (átmenetin) fázisban, míg 10-15%-a telogén (nyugvó) fázisban van. Ennek a fázisnak a végén az élettelen, enervált hajszálak kihullanak és a ciklus újra indul.

Ezt a folyamatot  figyelhetjük meg az állatoknál is a "vedlés" során....

A hajhullásnak számtalan oka lehet, pl.: stressz, fejbőr, hajszálak és hajhagymák enerváltsága-gyulladása, pajzsmirigy betegség,  terhesség, gyógyszerek, időskori kopaszodás stb.

Sok esetben mikrobiológiai egyensúlyvesztés,  bélrendszeri problémák, felszívódási zavar és gyulladási gócok  állhatnak a probléma mögött, de akár  felhalmozódott anyagcsere melléktermékek, toxikus anyagok és nehézfémek is hozzájárulhatnak a hajhulláshoz.

Vitaminokkal és életmódváltással megerősíthetjük hajszálainkat és elébe mehetünk a hajhullásnak.

A kopaszodás, illetve annak mértéke alapvetően genetikailag meghatározott dolog, azonban megfelelő étrenddel sokat javíthatunk hajunk állapotán.

Amennyiben a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges  tápanyagokkal - ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal - , akkor nemcsak a hajnövekedés lassul le,  hanem a hajszálak elvékonyodnak, töredezetté vállnak.

Tápanyagok hiányában a hajhagymák  nem pusztulnak el azonnal, hanem "elalszanak", és egy idő múlva megindul a hajhullás is. 

A  REG-ENOR Életmód program  a fenti problémák  enyhítésében illetve a  felszámolásában - a tapasztalatok alapján - sokaknak segített már.

A Reg-ENOR kúra alatt is előfordulhat  hajhullás, melynek  oka általában egy  tisztulási folyamat, azaz  az enervált,  toxikus anyagokkal teli hajhagymák és hajszálak hullanak ki   A visszajelzések és tapasztalatok szerint,  ha a megújuláshoz elegendő tápanyag áll rendelkezésre,  hamar  elindul az  új hajhagymák képződése és a hajnövekedés

Ajánlott termékek:

 

1, Fehérjék

Mivel a haj fehérjékből épül fel, a fehérje hiányos táplálkozás okozhat hajhullást. Akik pl. egyáltalán nem fogyasztanak húst és más, állati eredetű fehérjét, figyeljenek arra, hogy a szervezet számára minden szükséges esszenciális aminosavat biztosítsanak, melyek az algakészítményekben is megtalálhatóak.

2, C-vitamin

A C-vitamin szintén fontos részét képezi az egészséges hajnak. A citrusfélék, mint a narancs, lime, citrom, stb. C-vitaminban gazdagok, fogyasszunk minden nap 1000 mg C-vitamint.

3, B-vitaminok

A B-vitaminok elengedhetetlenek a megfelelő hajnövekedéshez. A B -vitamin javítja a fejbőr vérellátását, segíti a hajnövekedést. A B-vitamin komplex készítmények, melyben megfelelő arányban vannak jelen az egyes szükséges B-vitaminok.

4, Vas

A vas szintén javítja a fejbőr vérellátását, ami közvetlen hatással van a hajnövekedésre. Vasban gazdag ételek a máj, barack és szőlő,  az algák, zöld színű növények

5, Víz

A hajszálak ¼-e víz, ezért fontos, hogy folyamatosan hidratáljuk szervezetünket, ezáltal hajkoronánkat is. 

A RO Fordított ozmózis rendszerű víztisztító berendezés  jó minőségű tiszta ivóvizet biztosít az otthonunkban

6,D 3 vitamin

A legújabb kutatások szerint a D vitamin hiány nemcsak a csontok és az immunrendszer állapotára,  a rákos betegségek kialakulásának megelőzésére van hatással, de elsődleges jele lehet a hajhullásnak is.  

7, A hormonháztartás egyensúlya

A hormonok közvetlen hatással vannak a hajnövekedésre. A hormonok szintje az életkor előre haladtával csökken, ami lassítja a hajnövekedést. Bizonyos ételek is olyan hormonokat tartalmazhatnak, amik káros hatással lehetnek a haj növekedésére.

A DHEA  növényi eredetű előhormon készítmény javíthatja a körmök állapotát és  vastagítja a hajszálakat.

8, E-vitamin

A hajnak nagy szüksége van E-vitaminra. Az E-vitamin belsőleg fogyasztva vagy pakolás formájában a fejbőrre kenve, segítheti a hajszálak növekedését! A  zöldségek, gyümölcsök és  multivitaminok  tartalmazzák az E vitamint.

9, A-vitamin

Az A-vitamin gyönyörű, fényes hajat varázsolhat. Vigyázzunk azonban, mert a túlzott A-vitamin bevitel hosszabb távon elősegítheti a hajhullást. A legjobb A-vitamin források: tojás, kelkáposzta, tök, sárga színű zöldségek, gyümölcsök, mint pl sárgarépa, sütőtök,, valamint az Immun Supreme és a Green Multi Complex multivitaminok

10.Méregtelenítés, a máj és vese működésének a támogatás a Reg-enor diétával.

11.Csökkentsük az alkoholbevitelt

Az alkohol csökkenti a hajnövekedést, ezért figyeljünk arra, hogy minél kevesebb alkoholt fogyasszunk.

12. Dohányzás

A dohányzás csökkenti a fejbőr véráramlását, ami a hajszálak növekedésének lassulásához vezet. Az egészséges, szép haj és a dohányzás nem fér össze.

13. Hajápolásra ajánlott termékeink

Hair Nice Hajsampon  és  Hajbalzsam rozmaring, csalán, körömvirág és borsmenta tartalommal, valamint probléma esetén a Hajkence

Semmiképpen ne használjunk  kőolaj származékokkal és vegyi anyagokkal teli hajápolási termékeket!

 

 

Eperjesi Klára természetgyógyász, fitoterapeuta

Forrás: Természetgyógyász Magazin, Biocom, dr. Tihanyi