Glikémiás index - mi is ez?

Mi az a glikémiás index?

Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak fontos szempont, hogy a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását kerüljék.
Az élelmiszeripar feldolgozott termékeiben a cukornak sok „fedőneve” található a termék címkékben. A rejtett cukrokra számít legkevésbé a jóhiszemű, laikus vásárló.
Ne engedjük magunkat lépre csalni a reklámok által közölt tetszetős élelmiszerekkel, üdítőitalokkal. Döntsük el, mi a valódi étel és mi a fölös bevitel.

A glikámiás index az ételek és italok által kiváltott vércukorszint emelkedés mérésére megállapított egység.   A 100-as érték a szöllőcukoré és mindent ehhez viszonyítanak.
Abban segít, hogy az étrend kiválasztásánál a magas vércukorszintet – azaz az inzulinszint megugrását – előidéző ételféleségeket elkerüljük.

Az elhízás kiváltó okai közé is sorolhatjuk a magas glikémiás indexű ételeket, mint pl.

  • fehér lisztből készült kenyerek, tészták, sütemények
  • fehér répacukorral ízesített ételek, italok
  • szőlő és gyümölcscukor, mazsola, banán, szőlő stb.
  • burgonya, fehér ríizs

Alacsonyabb glikémiás indexű élelmek:

  • teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, pékáruk, tészták, kekszek
  • Durum és tönkölyliszt készítmények
  • gyümölcscukor, gyümölcsök (szilva, alma, körte, meggy, narancs, barack, cseresznye……)
  • babfélék, lencse, borsók
  • zabpehely, rozsliszt
  • valódi gyümölcs tartalmú, hozzáadott cukor nélküli rostos levek
  • zöld leveles zöldségek
Egy kis plusz odafigyelés - és máris mínusz a testsúlyban!
  • Fél órával evés előtt igyunk egy pohár vizet!
  • Együnk 20-30 perccel étkezés előtt néhány falatot, így nem leszünk annyira éhesek.
  • Nassoljunk almát, répát, karalábét, teljeskiőrlésű lisztből készült kekszet!
  • Üdítők helyett igyunk vizet, gyógyteát, natúr gyümölcsleveket.
  • Ne kapkodjunk, együnk ráérősen, élvezzük az ízeket, gyönyörködjünk az étel illatában és színeiben!
  • Figyeljünk testünk jelzéseire: csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és csak annyit, amennyit valóban kívánunk. Csak az elfogyasztani szándékozott ételt tegyük magunk elé!
  • Ne feltétlenül együnk meg mindent, amit elénk tettek!
  • Ha sikerül, jóllakottság érzése előtt hagyjuk abba az evést! Sokunknak későn érkezik az agyi jelzés, hogy elég és „túlesszük” magunkat.
  • Lift helyett lépcsőn közlekedjünk!
  • Autó helyett gyalog vagy biciklin!
  • Testmozgás legalább heti 2x30 percig!

Így, ha örököltük is a hajlamot az elhízásra, a II-es típusú cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségekre – jó eséllyel elkerülhetjük azokat.
A genetikai hajlam csak kifogás, max. 20-30%-kal járul hozzá, a többi ok az életmódunkban keresendő.
 

Ételek és alapanyagok glikémiás indexe növekvő sorrendben:

  • Ecet  5
  • Fűszerek (petrezselyem, bazsalikom, oreganó, fahéj, vanília stb.)  5
  • Avokádó  10
  • Fekete-retek  15
  • Brokkoli  15
  • Búzacsíra  15
  • Fejes-saláta  15
  • Chili-paprika  15
  • Cikória, endívia  15
  • Cukkini 15
  • Dió 15
  • Édes paprika (piros, zöld) 15
  • Futóbab 15
  • Gomba 15
  • Gyömbér 15
  • Hagyma 15
  • Káposzta 15
  • Karfiol 15
  • Kelbimbó 15
  • Kesudió 15
  • Korpa (zab, búza) 15
  • Mogyoró 15
  • Olíva 15
  • Padlizsán 15
  • Paradicsom 15
  • Paraj 15
  • Pesto 15
  • Pisztácia, zölddió 15
  • Retek 15
  • Saláta 15
  • Savanyú-káposzta 15
  • Spenót 15
  • Spárga 15
  • Szója 15
  • Tofu 15
  • Uborka 15
  • Zeller 15
  • Articsóka 2
  • Citromlé 20
  • Étcsokoládé (85 % kakaó) 20
  • Fejes-káposzta, kelkáposzta 20
  • Fruktóz 20
  • Indiáncseresznye 20
  • Kakaópor, cukormentes 2
  • Cseresznye 25
  • Eper, friss 25
  • Étcsokoládé (70 % fölötti kakaó tartalom) 25
  • Feketeáfonya 25
  • Fejtettbab 25
  • Kékáfonya 25
  • Málna 25
  • Mandulakrém/püré 25
  • Mogyorókrém/püré 25
  • Szójaliszt 25
  • Zöldlencse 25
  • Barnalencse 30
  • Diótej 30
  • Fokhagyma 30
  • Franciabab 30
  • Grapefruit 30
  • Karfiol 30
  • Körte, friss 30
  • Lekvár, cukormentes 30
  • Mandarin, tangerin 30
  • Maracuja, granadilla 30
  • Paradicsom 30
  • Répa, nyers 30
  • Sárga lencse 30
  • Szójatej 30
  • Tej 30
  • Tejpor 30
  • Zabtej 30
  • Alma, aszalt 35
  • Alma, friss 35
  • Almaszósz 35
  • Amarantmag 35
  • Azuki-bab 35
  • Chik-borsó, garbanzo-bab 35
  • Dijoni mustár 35
  • Ezékiel kenyér 35
  • Falafel (csicseriborsó) 35
  • Fehérbab, canellini-bab, faziola-bab 35
  • Fehérdió krém/püré 35
  • Feketebab 35
  • Gránátalma 35
  • Indiánkukorica 35
  • Jégkrém, fruktózzal 35
  • Joghúrt  35
  • Kompót 35
  • Körte 35
  • Napraforgómag 35
  • Nektarin 35
  • Paradicsom, aszalt 35
  • Paradicsomlé 35
  • Paradicsomszósz, cukormentes 35
  • Szója joghúrt 35
  • Vadrizs 35
  • Zöldborsó, friss 35
  • Falalfel (favabab) 40
  • Füge, aszalt 40
  • Kókusztej 40
  • Körte, aszalt 40
  • Laktóz 40
  • Matzo kenyér 40
  • Mogyoróvaj, cukormentes 40
  • Peppino-gold 40
  • Pumpernickel kenyér 40
  • Répa-lé 40
  • Rövidkenyér, spritz kétszersült, cukormentes 40
  • Spagetti, al dente 40
  • Szárazbab, lóbab 40
  • Tahin 40
  • Vesebab, konzerv 40
  • Zab 40
  • Zabpehely, nyers 40
  • Zöldborsó 40 
  • Ananász, friss 45
  • Banán 45
  • Basmati rizs 45
  • Capellini tészta 45
  • Farro liszt 45
  • Kamut kenyér 45
  • Kamut liszt 45
  • Kókusz 45
  • Narancslé, frissen facsart, cukormentes 45
  • Paradicsomlé, cukros 45
  • Rozs kenyér, liszt 45
  • Szőlő, fehér, vörös 45
  • Teljes kiőrlésű gabona, cukormentes 45
  • Toast kenyér 45
  • Zöldbab, konzerv 45
  • Sárgarépa 47
  • Áfonya-lé 50
  • Alma dzsúsz, édesítetlen 50
  • Ananász-lé, cukormentes 50
  • Barna rizs, fényezetlen rizs 50
  • Datolyaszilva 50
  • Édesburgonya 50
  • Jeruzsálemi Articsóka 50
  • Kétszersült, teljes-kiőrlésű lisztből, cukormentes 50
  • Kivi, majombarack 50
  • Litchi 50
  • Makaróni, durumlisztből 50
  • Mangó 50
  • Müzli, cukormentes 50
  • Müzli szelet, cukormentes 50
  • Sütőtök 50
  • Tészta, teljes-kiőrlésű lisztből 50
  • Tönkölybúza kenyér 50
  • Wasa, rozsos 50
  • Bulgur búza, főtt 55
  • Japán plum, loquat 55
  • Ketchup 55
  • Mangó dzsúsz, édesítetlen 55
  • Manióka, yucca, cassava (édes) 55
  • Mustár, cukros 55
  • Nuttela 55
  • Őszibarack, konzerv, sziruppal 55
  • Papaya 55
  • Spagetti, puhára-főtt 55
  • Sushi 55
  • Szőlőlé, cukormentes 55
  • Tagliatelle, puhára-főtt 55
  • Vajas keksz, rövidkenyér, spritz kétszersült (liszt, vaj, cukor) 55
  • Vörös rizs 55
  • Árpagyöngy, párolt 60
  • Chestnut 60
  • Durumlisztből készült száraztészta 60
  • Hosszú szemű rizs 60
  • Jázmin rizs 60
  • Jégkrém, cukros 60
  • Kakaópor, cukros 60
  • Körte, konzerv cukorral 60
  • Lasagna, nehéz liszt 60
  • Majonéz, édesített 60
  • Ovomaltine 60
  • Pizza 60
  • Ravioli, nehéz liszt 60
  • Zabpehely 60
  • Ananász, konzerv 65
  • Barna kenyér, hovis 65
  • Birsalma 65
  • Cékla 65
  • Gyümölcsíz, cukros 65
  • Gyümölcskenyér 65
  • Hámozatlan főtt burgonya 65

 

Eperjesi Klára                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     természetgyógyász