Esszenciális aminosavak

Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.Az aminosavak a fehérjék építőkövei,  a fehérjedús ételek fogyasztásakor  a gyomorban  megemésztődve  bomlanak aminosavakra.

Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális, amelyeket táplálékkal ill. táplálék kiegészítőkkel kell  biztosítani. Husok, a tejtremékek és tojás mellett sok növény is tartalmaz  eszenciális aminosavat, mint pl burgonya, kukorica, kelbimbó, sárgarépa, karfiol, zöldborsó, uborka, tök, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, gabonafélék, de még a paradicsom is.

Arginin:
Feltételesen esszenciális un. szemi-esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes szintetizálni, azonban bizonyos körülmények közt pótlása esszenciálissá válik. Ilyen speciális körülményt jelent a gyermekkor, bizonyos genetikai problémák és fokozott fizikai és/vagy lelki megterhelés, mint például a különféle traumák, fertőzések, égés és az intenzív edzés.

  • Szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Koncentrációs problémák
  • Terméketlenség
  • Sebek/sérülések
  • Hipertenzió (magas vérnyomás)
  • Erekciós zavarok
  • Intersticiális húgyhólyaggyulladás  

Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható.

Hisztidin: 

A hisztidin fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák.

A hisztidin megtalálható a tejtermékekben, a húsban, baromfikban, és a halakban, valamint a rizsben, a gabonában, és a rozsban. 

  • legnagyobb mennyiségben a hemoglobinban található meg
  • a reumás arthritisz, az allergiák, fekélyek és anémia kezelésére alkalmazzák
  • esszenciális a szövetek növekedéséhez és regenerálódásához
  • fontos szerepe van a myelinköpeny fenntartásában (ez az idegsejteket védi)
  • szükséges a vörös-és fehérvérsejt termeléshez
  • védi a szervezetet a sugárzás okozta károsodásokkal szemben
  • csökkenti a vérnyomást
  • elősegíti a nehézfémek eltávolítását szervezetünkből

Fenil-alanin:

A fenilalanin – L-fenilalanin formájában – csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat, míg a D-fenilalanin forma leginkább fájdalomcsillapítóként viselkedik.
 

  • az agy norepinefrin termelésére használja, mely az idegsejtek közötti jelzéseket továbbítja
  • növeli az éberséget és a vitalitást
  • javítja a kedélyállapotot
  • fájdalomcsillapító hatása van
  • arthritisz kezelésére is alkalmazzák
  • depresszió és migrén ellen is hatásos

Izoleucin:

  • szükséges a hemoglobin termeléshez
    stabilizálja a vércukorszintet
  • sportolók szmára igen fontos, elősegíti az izomszövet, bőr, csont regenerálódását
  • A kutatók szerint az idősebb korban bekövetkező izomvesztés részben az izoleucin hiányának tudható be.

Leucin:

  • Az izoleucinnal és a valinnal egyetemben elősegíti az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódását
  • sebészeti beavatkozások után is hasznos lehet a gyógyuláshoz
  • csökkenti a vércukorszintet, valamint elősegíti a növekedési hormon termelődését

Minden fehérjetartalmú étel tartalmaz bizonyos mennyiségű leucint – a tejtermékekben és a vörös húsokban fordul elő legnagyobb mennyiségben. A tejsavó és tojásfehérje készítmények, valamint a barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt és a teljes gabona szintén gazdag leucinforrások.  

Lizin: 

  • biztosítja a kalcium felszívódását és fenntartja a pozitív nitrogénegyensúlyt a felnőtteknél
  • elősegíti a kollagén termelődését (mely a porcok és a kötőszövet építőanyaga)
  • elősegíti az antitestek termelődését, melyek a herpesz kialakulását akadályozzák meg
  • csökkenti a szérum triglicerid szintet

Nagy mennyiségben van jelen a sörélesztőben, a tejtermékekben, és a búzacsírában, a halakban és húsokban, és a hüvelyesekben, különösen a szójababban, a limababban és a veteménybabban.
 

Metionin:
 

  • erős antioxidáns
  • gazdag forrása a kénnek, mely a különféle haj-, köröm- és bőrproblémák ellen lehet hasznos
  • elősegíti a zsírok lebontását, így akadályozva meg azok felhalmozódását a májban és az artériákban – ez akadályozná a vér áramlását a szívbe, az agyba és a vesékbe
  • segít méregteleníteni a szervezetet (nehézfémek)
  • segít kiküszöbölni az izomgyengeséget
  • végi szervezetünket a sugárzás ellen
  • elősegíti az ösztrogén kiválasztást
  • csökkenti a szervezet hisztaminszintjét

Threonin:

  • segít fenntartani a szervezet fehérje egyensúlyát
  • fontos szerepe van a kollagén, elasztin és fogzománc termelésében
  • segíti a máj és a lipotropikus funkciókat ha aszpartamsavval és metioninnal együtt alkalmazzák
  • elősegíti az anyagcserét és a különféle anyagok felszívódását
  •  

Szükség van rá az optimális nitrogénegyensúly fenntartásához, valamint a bőrben található kollagén és elasztin termelődéséhez is.

A máj működésében is szerepet vállal (beleértve a zsíros máj elleni küzdelmet), aszpartamsav és metionin jelenlétében lipotropikus funkciókat is ellát, valamint az immunrendszer működését is javítja azzal, hogy elősegíti az antitestek termelődését és támogatja a thymus növekedését ill. működését.

Egyes tápanyagok jobban felszívódnak threonin jelenlétében, továbbá a mentális problémák kezelése során is alkalmazták már. 
  

Triptofán: 
 

       - természetes nyugtató,
       - segít kiküszöbölni az insomniát 
       - csökkenti a szorongást, a depressziót és javítja a kedélyállapotot
       - segít kezelni a migrénes fejfájást elősegíti az  imunrendszer   működését
       - csökkenti az étvágyat elősegíti a HGH termelést
 

Valin:
Létfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében és a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában. A valin a tejtermékekben, húsokban, gombákban, gabonafélékben, földimogyoróban és a szójafehérjében található meg.
 

  • izmok energiaforrása, anyagcseréje, koordinációja
  • szövetek regenerálódása
  • pozitív nitrogénegyensúly fenntartása
  • enyhe nyugtató

 Aminósav táplálékkiegészítésre különösen szükségük van :

        - Állandó fáradtsággal, álmatlansággal küzdőknek

        - Leromlott állapotú betegeknek, műtét előtt és után

        - Központi idegrendszeri betegségben szenvedőknek

        - Megterhelő szellemi munkát végzőknek pl vizsgaidőszak,  managerek

        - Nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak

        - Fogyókúrázóknak, vegáknak

 

Eperjesi Klára természetgyógyász

Forrás   Természetgyógyász Magazin,Tápláklozástudomány Kézikönyv