Emésztési problémák kezelése – SZELÍD MÓDSZEREKKEL Dr Balaicza Erikától

Egyre többen szeretnének a természet erejével segíteni magukon mindennapos hasi fájdalom, kellemetlen puffadás és emésztési problémák esetén is. Milyen természetes gyógymódok, szerek segíthetik emésztésünket? Melyik hogy hat és mire képes? Lássuk…

Sokan meggyőződéssel állítják, hogy a természetes szerek veszélytelenek, saját felelősségére bárki szedheti őket nem kívánt vagy egészségkárosító mellék- vagy kölcsönhatás nélkül. Azonban a régi közhely – „Nincs hatás mellékhatás nélkül” – sok természetes készítményre igaz. Végül is a legtermészetesebb szer, a tiszta víz is rejt magában némi kockázatot. Egy hideg fürdő, egy hideg zápor vagy egy pohár rosszkor elfogyasztott hideg víz is komoly panaszokat okozhat.

Emésztési problémák kezelése – Ideális öngyógyítók

Mit jelent a természetes gyógymód fogalma? Betegségek természetes környezetből származó szerekkel történő kezelésének és megelőzésének tana. Mik tartoznak ide?

a fizikai ingerek (fény, levegő, meleg, hideg)
a táplálék
a növényi és más természetes alapanyagú gyógyhatású  készítmények (például a homeopátiában és a fitoterápiában használatosak)
valamint a pszichoszociális tényezők (beszélgetés, tanácsadás).

Ahhoz, hogy egy szer hatását optimálisan ki tudja fejteni, nemcsak a szakszerű szedés és megjelenési forma (alkoholos kivonat, tea, frissen préselt gyümölcslé) szükséges, hanem az adagolás és a szedési előírások is.

A hatóanyagokat erősen befolyásolja a termőhely, az időjárás és az érettség foka. Ezért a gyógynövények gyógyászati célból való gyűjtése laikusok számára nem ajánlott. Ezenkívül sok növénynél fennáll az összetéveszthetőség veszélye is.

A legismertebb természetes gyógymód közül most hármat ismertetünk bővebben: a fitoterápiát, a homeopátiát és a Bach-virágterápiát.

 

Fitoterápia

Különböző teák és növényi alapú készítmények tartoznak ide. A gyógyszertárakban kapható gyógyteák hatóanyag-tartalma garantált.

Néhány növény esetében még ma sem tudják pontosan, hogy számos összetevőjük közül valójában melyik fejti ki gyógyhatását. Ilyen esetben nem ritkán több komponens összjátékáról van szó. Ezért a kivonatok gyakran kevésbé hatnak, mint a teljes növény.

 

Homeopátia

A homeopátiás szerek a szervezetet a védekező és szabályozó rendszer stimulálásával hozzák rendbe. A hoemopátiás gyógymód alapelvei:

Gyógyszervizsga – gyógyszerkép

A homeopátiás gyógyszereket egészséges személyeken tesztelik. Megfigyelik, hogy a bevételük után milyen tünetek lépnek fel, összességük adja a készítmény gyógyszerképét.

Hasonlóságelv – simileszabály

Minél hasonlóbbak egy beteg személy tünetei az átlagképhez, annál nagyobb a gyógyulási siker.

Hatványozás – Potenciálás

A homeopátiás szerek alapanyaga 70%-ban növényi, ezen kívül ásványi anyagokat, állati eredetű anyagokat és kórokozókat is használnak. Az alapanyagokat több lépésben porrá törik vagy összerázzák. A potenciálást betűkkel jelölik: D (decem=tíz), C (centum=száz). A D7 jelentése tehát: hét lépésben készült 1:9 arányú hígítás. Ez körülbelül egy 27 ezer literes tankban levő egy szem kockacukornak felel meg. D23-tól az alapanyagok nyoma még a legmodernebb módszerekkel sem mutatható ki. Ennek ellenére a magasabb potenciálok hatása intenzívebb. Tipikus megjelenési formái az (alkoholtartalmú) cseppek (dilution), cukorgolyócskák (globulusok), porok és tabletták. A modern kombinációs szereket kúp, kenőcs és kapszula formájában is kínálják.

A homeopátiás szerek esetében a mellék- vagy kölcsönhatás csekély. Ha rossz szert választanak, egyszerűen nem hat. Előfordul, hogy a páciens állapota eleinte rosszabbodik. Ez azonban nem tart sokáig, ezt hívják „kúrareakciónak.”

 

Bach-virágterápia

Vadvirágokból készült eszenciák. Ezeket néhány óra hosszat forrásvízben áztatják, kiteszik a napra, majd mérsékelt hőmérsékleten főzik. Dr. Edward Bach angol orvos vette észre, hogy a betegségek oka elsősorban a negatív kedélyállapot és a védekező rendszer azzal összefüggő gyengesége. Ennek megfelelően a Bach-virágok elsősorban a lélekre hatnak. A 38 eszencia szükség szerint egymással vegyíthető. Egy Bach-virágtáblázat segítségével mindenki maga állíthatja össze saját keverékét.

 

Más hagyományos módszerek emésztési gondokra

Szinte valamennyi komplementer medicinás irányzat szerei természetes eredetűek: a hagyományos kínai gyógyászattól az indiai ayurvédán keresztül az aromaterápiáig. De egyéb hagyományos módszerek, mint például az iszappakolás is a természetgyógyászat körébe tartoznak. (A fejfájástól, ízületi panaszokon, anyagcserezavarokon, megfázáson keresztül a változókori panaszokig és visszértágulatig sokféle betegségre javallottak.) Krónikus panaszok esetén a természetes gyógymódokat a hagyományos orvoslás kiegészítéséül használják.

 

A természetes előnyben

Még a nagy gyógyszer gyártók is előtérbe helyezik a természetet. Az utóbbi időkben például több millió dollárt fektettek az őserdei trópusi gyógynövények kutatására – részben eredménnyel. Hosszú kutatássorozat eredményeként a növényekből kivonják a hatásos összetevőket. A cégek nem ritkán engedélyeztetik egy növény megfelelő darabjának használatát. A hatóanyagok ma már géntechnológiával is előállíthatók.

 

Emésztési problémák – leggyakoribb ok a székrekedés

A stresszt, félelmet, izgalmat sok ember a gyomrában, beleiben érzi meg. Nem csoda, hiszen az emésztés szorosan összefügg a lélekkel. A legtöbb embernél a panaszok (felfúvódás, hasmenés vagy székrekedés) csak átmenetiek. A felnőtt lakosság kb. 12%-a azonban krónikus székrekedésben szenved. A nőket 2-3-szor gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A tendencia az életkorral együtt emelkedik.

Az öndiagnózis is lehet azonban téves. Nem feltétlenül szükséges ugyanis a napi székletürítés. A nagyobb intervallumok még nem jelentenek székrekedést. Csak ha emellett még más panaszok (felfúvódás, szorulás stb.) is jelentkeznek. A problémát minél hamarabb meg kell beszélni az orvossal. Minél tovább tart a krónikus székrekedés, annál nehezebb ellene küzdeni. Először általában enyhébb módszerekkel (ballasztanyagok, mozgás stb.) próbálkoznak.

A panaszok fennmaradása esetén azonban érdemes először megkeresni az okot.

A slow-tranzit székrekedés a vastagbél keverő és szállító mozgása közötti zavart egyensúlyon nyugszik: a béltartalom csak lassan szállítódik tovább, ezért túl sok vizet von el. Az okok: idegrendszeri betegségek, gyógyszerek mellékhatásai, izom- és kötőszöveti változások, hormonális befolyások (terhesség, pajzsmirigy-működési zavarok), táplálkozási hibák.
Szervi vagy működési zavarok (máj-, epe-, hólyagbetegségek, záróizmok szűkülete, zavara stb.)
Viszonylag gyakori az úgynevezett idiopatiás székrekedés, minden olyan eset, amikor nem találnak egyértelmű kiváltó okot.

 

Mit tehet, ha emésztési problémákkal küzd?

Klasszikus tanácsok krónikus székrekedésre:

• több ballasztanyag fogyasztása,

• több mozgás és

• bőséges folyadékbevitel.

A ballasztanyagok emészthetetlen tápanyagrészek, csak csekély részüket tudják a bélbaktériumok zsírsavvá lebontani. A legtöbb ballasztanyag a bélben megduzzad, és mennyiségénél fogva serkenti a bélmozgást. (Aki teljes értékűen táplálkozik, naponta sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonatermékeket fogyaszt, az 40 gramm ballasztanyaghoz juttatja szervezetét.) Különösen gazdag ballasztanyagban barack, a körte, a szőlő, a szilva és a rebarbara. Gyakran ajánlanak lenmagot és búzakorpát. A lenmagban levő zsír azonban síkosító anyagként is hat.

 

Ha a bél ellustult

Aki a ballasztanyagoktól a mozgáson keresztül a hasmasszázsig már mindent eredménytelenül kipróbált, előbb-utóbb hashajtószerhez nyúl. Idővel azonban egyre többre van belőlük szükség, mivel a bél hozzászokik, megsérülhet, mellékhatásként pedig vesekárosodás, sőt akár daganatveszély is fennállhat.

A ma használt hashajtók jobbak a hírüknél. Hatáselvük szerint három csoportba sorolhatók:

Ballasztanyagok: rostos béltisztítók
Ozmózisos hashajtók – ezek visszatartják a bélben a vizet és felpuhítják a székletet. Ide tartoznak egyes sók (keserűsó, glaubersó), a cukor és a cukoralkoholok (például laktulóz), illetve a gyógyvizek.
A bélmozgást és a kiválasztást befolyásoló anyagok. Ide tartoznak többek között a szenna, a kutyabengekéreg, a szűztealevél és az aloé, és több szintetikus termék is. Ezek rendszeres használata azonban semmiképp nem javasolt!

Fontos, hogy az adagot egyénileg állapítsa meg az orvos. A hashajtóteák részben hatásos vegyi anyagokat tartalmaznak, de nem ajánlottak huzamos idejű öngyógyításra.

 

Csak kivételesen vagy ritkán használja őket!

A következő szerek csak akut székrekedés, illetve böjtkúra esetén használhatók:

szűztea, szenna és kutyabengekéreg tartalmú szerek – ásványvesztést okoznak és gyengítik a bélfalat!
beöntés – a legszelídebb módszer
1-2 evőkanál ricinusolaj, hatása körülbelül 2 óra múlva – csak ritkábban ajánlott
glaubersó, keserűsó – ne legyen rendszeres!

 

Gyengéd szabályozás

Akut vagy krónikus székrekedés esetén is:

Az emésztést serkentő ételek leginkább reggel hatnak: szilva, füge, sárgabarack, datolya – a szárított gyümölcsöket éjszakára áztassuk be és reggel fogyasszuk el, az áztató levet is igyuk meg. Hasonló hatású még a papaya, rebarbara, bodza és savanyú káposzta, illetve azok leve.
A búzalisztet árpaliszttel vagy teljes kiőrlésű Graham-liszttel helyettesítsük.
A máj-, eperendszer zavaraival összefüggő emésztésproblémák esetén az articsókakészítmények segítenek. Segítségükkel csökkenthető a vérzsírérték is.
A magnézium-citricum is lehet hashajtóhatású.
Lazítás, kevesebb stressz pozitívan hat ki az emésztésre. A rendszeres életmód, a jó kedvvel végzett sport is segít a székrekedésen.
Egyszerűen hangzik, a legtöbb székrekedésben szenvedő mégsem gyakorolja: legyen mindig ideje a WC-n való tartózkodásra. Nem lehet olyan határidő vagy kötelesség, ami ezt háttérbe szoríthatja! A bél reggel a legaktívabb. Megéri korábban felkelni, hogy maradjon idő a székletürítésre.

 

Hajnalban könnyebben megy a bélürítés…

A kínai orvostudomány felfogása szerint a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás, így az egyes szervrendszerek különféle időpontban aktívak. A vastagbél energiája reggel 5-7-ig van maximumon, tehát ilyenkor legcélszerűbb vécére menni!

 

Ha erősen puffad

Felfúvódáskor a gázok idegi, szervi vagy táplálkozásfüggő okok miatt gyűlnek össze, a nem teljesen megemésztett ételekből a bélben található baktériumok hatására keletkeznek. Hibás bélflóra is létrehozhatja. Figyelje egy ideig, melyek azok az ételek, melyek felfúvódáshoz vezetnek (például tejérzékenység). A túl gyors/bőséges evés és sok ivás is okozhat a bélben gázokat.

• Gyógyteák felfúvódás ellen: kamilla, citromfű, ánizs, édeskömény.

• A hagymaolajak (például póré-, fokhagyma) is szélhajtó hatásúak.

• Bevált házi szerek a meleg fürdő, meleg vizes palack és a forró borogatás is.

Ha a felfúvódás hosszabb ideig tart, orvoshoz kell fordulni, mert komoly betegségek tünete is lehet, mint például hasnyálmirigy-gyulladás, béldiverticulum. Böjtkúra, kolon-hidroterápia és a bélflóra regenerálása csak orvosi felügyelet mellett végezhető!

 

Kíméljük a beleket!

Hasmenéskor akut betegségről, fertőzésről vagy táplálékérzékenységről van szó. Sokan a szokatlan helyzetekre és terhelésekre is hasmenéssel reagálnak.

Kezelés:

• Lehetőség szerint ágynyugalom, erős hasmenés esetén (ami esetleg hányással jár együtt) teaböjt. Néha még a folyadék sem marad meg a szervezetben és ez súlyos folyadékveszteséghez vezet. Ilyen esetben a folyadék legyen inkább hideg, és kanalanként kell a szervezetbe juttatni.

• A béltisztítást meggyorsíthatjuk keserű- vagy glaubersóval (negyed liter vízbe 1 kávéskanál) vagy beöntéssel.

• A gyógyföld és a széntabletta megköthetik a bélben a méreganyagokat.

• Nagyon fontos a velünk élő baktériumok védelme és zavarának korrekciója is. A hasznos bélbaktériumokat ma már lehet vizsgálni és egyensúlyukat célirányos kezeléssel korrigálni is lehetséges.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a székrekedés kólikaszerű hasfájással, heves hányással, keringési panaszokkal jár (esetleg bélelzáródással).
Ha a székrekedés 7 napnál tovább tart.
Ha székrekedés és hasmenés váltja egymást.
Ha a hasmenés két napnál tovább tart, lázzal, hányással, végtagfájdalommal jár és a széklet véres.
Ha a hasmenés déli országokban való utazás után lép fel.

 

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok, stb. kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com