Csipkebogyó

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése.

Hatóanyagai: A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin, pektin, flavonoid, alma-, ciromsav, cseranyag található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. A flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki. A pektinek segítik az emésztést, az A-vitamin általánosan ajánlott megfázások, influenza, fertőzések esetén. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

                            

 

 

 

 

Gyűjtése: a csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk,  gyógytea, gyümölcsbor szörp, vagy lekvár készítésére. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére
A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére, csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését.

 

Csipkebogyóból készült finomságok recepjtei:

Hacsedli (csipkelekvár)

Hozzávalók:
4,5 kg csipkebogyó
2 liter víz (de a bogyótól függ. A lényeg, amennyi ellepi épp!)
3 kg kristálycukor (gyümülcscukor vagy nyírfacukor)-a cukor mennyiség izlés szerint csökkenthető

 

Elkészítése: A csipkebogyók két végét levágjuk. Megmosod alaposan, és felöntöd annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforralod, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára főzöd. Akkora lyukú szűrőn átpasszírozod, amin a magok nem tudnak átmenni, de itt még nincs vége. Egy nagyon sűrű szitán még átszűröd, hogy a csipke szúrós kis szálkái ne menjenek át. Használj gumikesztyűt fent említett ok miatt. ! Ha kész, újra odateszed rotyogni. Ha már elfogadhatóan sűrű, tedd bele a cukrot. A teljes olvadás, és némi sűrűsödés után azon melegében töltsd kifőzött, még forró üvegekbe. Fedd le egy réteg celofánnal, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Ezután a celofánra kenj szalicilt, fedd le egy másikkal, és jó szorosan kösd le. (Szerintem ez elhagyható, de ha mégis rátennétek, akkor sem baj, mert nem ér a lekvárhoz, én elhagynám, és inkább grapfrumag cseppet vagy ezüstkolloidot cseppentenék a lekvár tetejére!

Csipke-limonádé

Hozzávalók:
4 dl csipketea
8 cl csipke, vagy ananászszörp
ízlés szerint citromlé.

Elkészítése: A kész csipketeát langyosan vagy hidegen elkeverjük a szörppel, és a citromlével ízlés szerint ízesítjük.

Tea készítése:
1.: 1tk bogyót szobahőmérsékleten 200ml vízben 4-5 órát (egész éjszakát) áztatunk, majd nem fém szűrővel leszűrünk. Így marad meg a legtöbb C-vitamin, mely egyébként -ellentétben más gyümölcsökkel, zöldségekkel- változatlan marad a tárolás során!

2.: a termést forrásban levő vízben 3-5 percig főzzük, 20-30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ebben az esetben bár a C-vitamin sérül, de sokkal több ásványi anyag, pl: magnézium, vas, növényi sav oldódik ki.

Hogy a teánk tökéletes vitamin-és ásványianyagforrás legyen, keverjük össze az 1. és 2. teát, természetesen csak ha már a 2. kihűlt!

Bogyók tartósítása: akkor lesz a legmagasabb a megőrzött vitamintartalom, ha gyorsan szárítjuk ki őket, erre nagyon jó az aszalógép, vagy a sütő, de 60 fok alatt!
Egy száraz, szellős, padláson is kiteríthetjük.

 

Forrás: Bioterápia kézikönyv, wikipédia, antalvali

Jó egészséget !