Bio, öko... Mi a különbség?

Bio, öko, vegyszermentes... Ezeket a kifejezéseket sokat halljuk az élelmiszeriparban, de tudjuk mit jelentenek pontosan?

A növénytermesztés és állattenyésztés célja a minél nagyobb profit, ennek érdekében különböző talajjavító szereket, permetszereket, műtrágyákat, antibiotikumokat, tisztítószereket és génmódosítást alkalmaznak a nagyobb termelés érdekében. Ezek a szerek olcsóbban nagyobb hozamot eredményeznek, ugyanakkor terhelik a talaj, a víz, és a levegő mellett, a növényeket is, így az állatokat és minket is, akik elfogyasztjuk őket. Bizonyítottan ez a vegyszerterhelésre vezethető vissza az egyre több emésztő- és idegrendszeri megbetegedés, allergia és meddőség.

Bio vagy öko?

A bio minősítés feltétele, hogy a termelő átálljon az ökológiai termelés szabályai szerinti termelésre, melynek ideje 2-3 év, így a termelésnek sem célja gyors haszon. Az át­ál­lá­si idő azt a célt szol­gál­ja, hogy a ter­me­lő a gaz­dál­ko­dás egész fo­lya­ma­tát az öko­ló­gi­ai ter­me­lés sza­bá­lyai sze­rint ala­kít­sa át, a ta­laj­ter­mé­keny­sé­get ve­tés­for­gó be­ik­ta­tá­sá­val ja­vít­sa, az ál­lat­ál­lo­mány lét­szá­mát a gaz­da­ság el­tar­tó-ké­pes­sé­gé­hez iga­zít­sa, s olyan ter­me­lé­si rend­szert ala­kít­son ki, hogy a le­he­tő leg­ke­ve­sebb, az öko­ló­gi­ai rend­szer­ben meg­en­ge­dett ké­szít­ménnyel fenn­tart­has­sa az ál­la­tok és nö­vé­nyek egész­sé­gét. A minősítést végző szervezetek évenkénti ellenőrzése mellett és a bio minősítés kiváltási díjának befizetése után kaphat egy termelő bio minősítést.

A két kifejezés között tehát a minősítés kiváltása a különbség. A minősítés kiváltása nagy költséggel jár, ez az egyik oka annak, hogy a bio névvel ellátott élelmiszerek ára jóval magasabb a többinél. Ha tehetjük, ne féljünk áldozni a bio, illetve öko megkülönböztetésű élelmiszerekre, hiszen hosszútávon kifizetődik az áruk. Ezek az termékek nem terhelik meg a szervezetünket úgy, mint a kémiai anyagokkal kezelt változataik.