B vércsoport

B vércsoport: a nomád
kiegyensúlyozott
erős immunrendszer
toleráns emésztőrendszer
tejtermékfogyasztó
testi- és lelki egyensúly esetén jól kezeli a stresszt

 

A B-vércsoportúak sérülékeny lelki alkattal rendelkeznek, visszahúzódók. Nemcsak környezetükkel, hanem saját magukkal szemben is komoly elvárásokat fogalmaznak meg. Alkalmazkodók, kreatívak, érzékenyek, élénk eszűek és rendkívüli intuícióval rendelkeznek. Változó körülmények között is jól feltalálják magukat. Könnyedén veszik az izgalmakat, tudatában vannak annak, hogy számukra mi a legfontosabb, és felismerik a korlátaikat. Kevésbé hajszoltak, mint a többi vércsoportúak, mindig találnak időt a relaxációra. Érzelmeik összetettebbek, mint más vércsoportúaké, ők képviselik a 0- és az A-vércsoport közötti egyensúlyt. Érzékenyen reagálnak az egyensúlyvesztésre. Ha nagyon kibillen a mérleg nyelve, akkor jelentkeznek náluk a magas kortizolszintre és a vírusfertőzésekre való hajlam következményei: a krónikus fáradtság, a mentális zavarodottság. Eredeti gondolkodásúak, és zavarják őket a merev szabályok. Ez a vércsoport a legérzékenyebb a bakteriális fertőzésekre, a leginkább fogékony az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre is. Immunrendszerük azonban erős, idegrendszerük kiegyensúlyozott. Náluk gyakoribb a cukorbetegség, a krónikus fáradtság, a szklerózis multiplex.
 
Életmód-stratégia
 
A B-vércsoportú felnőttek hajlamosak memóriazavarokra, szellemi frissességük elvesztésére. Dolgoztassák agyukat keresztrejtvények megfejtésével. Született csapatjátékosok, ezért jó lenne, ha felnőttkorukban űznének valamilyen közösségi tevékenységet. E vércsoport tagjai hatékonyan alkotnak belső képeket. Amit képesek vizualizálni, azt el is tudják érni. Szabadidejükben relaxáljanak, meditáljanak minél többet, vizualizációs technikák segítségével. Intenzív fizikai tevékenységgel ellensúlyozzák a meditációt. Ajánlott nekik a tai chi, a tenisz, a harcművészetek, a kerékpározás, a túrázás. Fontos, hogy a választott sport szellemi kihívást is jelentsen, és más emberekkel együtt is űzhető legyen. A tai chi egyfajta mozgás közben végzett meditáció. Ideális ennek a vércsoportnak, mivel összpontosítást és koncentrációt igényel. Stresszellenes hatással bír, leviszi a vérnyomást és javítja a kedélyállapotot.
 
Jóga, meditáció
 
A jó időbeosztás hatékony módszer a stressz leküzdésére. Nyolcórányi vagy ennél több alvás hasznos és ideális ennek a vércsoportnak. A naponta végzett nyújtógyakorlatok, a testi, lelki, szellemi egyensúlyt biztosító jóga, a rendszeres meditáció csökkentik a kortizolszintet, és javítják a szellemi frissességet. A légzés a meditáció fontos része. A váltott orrlyukas légzés rendkívül hatékony módszer az élettani folyamatok szabályozására. A bal orrlyukon keresztül történő légzés nyugtató, vagy tompító hatást fejt ki a szimpatikus idegrendszer tevékenységére. A jobb orrlyukon keresztül történő légzés pedig fokozza a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Minden vércsoport más-más betegségekre hajlamos, más életmódot igényel, így a különböző ételek is különböző hatást váltanak ki náluk. Egészségük megőrzése érdekében érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásra.

A B-vércsoportúak általában emésztőrendszerüknek köszönhetően igen változatosan táplálkozhatnak, viszont a táplálékot olyan nagy hatékonysággal képesek feldolgozni, hogy hajlamosabbak a hízásra. Ajánlott tehát a mértéktartás.

Hízást segítő ételek: 

  • kukorica
  • lencse
  • földimogyoró, 
  • szezámmag
  • búza
     

Fogyást segítő:

  • zöldségek
  • húsfélék
  • tojás
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • máj
     

H ú s o k   é s   b a r o m f i:

Jótékony hatású: bárányhús, birkahús,nyúl, vad
Semleges hatású: marhahús, máj, pulyka, borjú
Kerülendő: csirke, liba, kacsa, szív, sertés, sonka,

H a l a k   é s   t e n g e r g y ü m ö l c s e i:

Jótékony hatású: tőkehalak, csuka, szardínia, sügér, makréla, lazac, kaviár
Semleges hatású: tonhal, ponty, harcsa, hering, pisztráng
Kerülendő: angolna, rákok, kagyló, csiga, béka, szardella, homár

T e j t e r m é k e k   é s   t o j á s:

Jótékony hatású: túró, joghurt, kefir, mozarella, fetasajt, sovány tej, kecsketej és sajt
Semleges hatású: sajtok, vaj, teljes tej,  szójasajt, camembert
Kerülendő: jégkrém, ömlesztett és nemes penészes sajtok
 

O l a j o k – z s í r o k :

Jótékony hatású: olivaolaj
Semleges hatású: lenmagolaj
Kerülendő: kukorica-, szezámolaj, napraforgóolaj,

O l a j o s m a g v a k :

Jótékony hatású: nincs
Semleges hatású: dió, mandula, gesztenye,
Kerülendő:mák,tökmag,szezámmag, mogyoró, pisztácia, napraforgó, fenyő, kesudió

H ü v e l y e s e k :

Jótékony hatású: fehérbab,limabab, szójabab
Semleges hatású: vörösbab, lóbab, zöldbab, zöldborsó
Kerülendő: tarkabab, lencsék, feketebab
 

G a b o n a f é l é k :

Jótékony hatású: tönkölybúza, zab,köles
Semleges hatású: rizs
Kerülendő: búza- teljes kiőrlésű is, kukorica, rozs, árpa, hajdina, amarant, magos kenyerek, durumbúza
 

Z ö l d s é g e k :

Jótékony hatású: sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, karfiol, brokkoli, torma, káposzták, padlizsán, kelbimbó, paprikák.
Semleges hatású: burgonya, hagymák, gombák, zeller, uborka, fejes saláták, lucerna, karalábé, spenót, tök, torma, gyömbér, cukkini
Kerülendő: kukorica, retek, paradicsom, oliva bogyók, articsóka,

G y ü m ö l c s ö k , g y ü m ö l c s l e v e k :

Jótékony hatású: szőlők,szilvák,ananász,banán,
Semleges hatású: alma, barackok, áfonya, cseresznye, körte, narancs, dinnyék, ribizli, citrom, datolya, kiwi, szeder, málna, eper, füge, grapefruit, egres, bodza.
Kerülendő: kókusz, gránátalma.

F ű s z e r e k, í z e s í t ő k:

Jótékony hatású: torma, petrezselyem, gyömbér, curry, ketchup, cayenne bors.
Semleges hatású: összes többi pl.:majonéz, mustár,
Kerülendő: fahéj, zselatin, feketebors.

G y ó g y t e á k é s k é s z í t m é n y e k :

Jótékony hatású: málnalevél, petrezselyem, gyömbér, ginzeng, csipkebogyózsálya, borsmenta, cickafark, szenna, ökörfark, édesgyökér 
Semleges hatású: az összes többi
Kerülendő: aloe, martilapu, kukoricabajusz, komló, hárs, ökörfark koró, tárnics, görögszéna, rebarbara.

I t a l o k:

Jótékony hatású: zöldtea,
Semleges hatású: kávék, feketeteák, sör, borok
Kerülendő: kóla,üdítők, tömény szeszes ital, szénsavas vizek, diétás üdítők

T e r m é s z e t e s   n ö v é n y i t á p l á l é k k i e g é s z í t ő k:
Jótékony:
magnézium, lecitin, probiotikumok, adaptogén gyógynövények.
(beszabályozó).

A jótékony hatású ételek gyógyszerként működnek, a kerülendők pedig anyagcsere melléktermékekkel folyamatosan mérgezik a szervezetet. A semleges ételek egyszerűen csak ételként viselkednek és a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják. Pl. ha ételallergiában vagy vastagbél gyulladásban szenved valaki, akkor a gyógyulásig célszerű teljes mértékben követni a diétát. Ha nincs konkrét problémánk, akkor alkalmanként olyan ételt is fogyaszthatunk, ami nem része az ajánlott étrendnek, mert a méregtelenítő rendszerünk eltávolítja az ilyenkor képződő melléktermékeket.