Antioxidánsok csodás hatásai

Ha étrendünket hosszú távon antioxidánsokkal egészítjük ki, az nem csak

  • cukor- és zsíranyagcserénkre
  • öregedési folyamatainkra
  •  látásunkra és
  • daganatos betegségek kialakulására van hatással,

 hanem a vérkeringésünkre, vérnyomásunkra, érfalaink rugalmasságára is!


Izraeli kutatók ezt egy olyan tanulmányban bizonyították, melynek során véletlenszerűen kiválasztott résztvevőknek olyan kapszulát adtak, amely C-vitamint, E-vitamint, Q10 koenzimet illetve szelént tartalmazott.

Az izraeli Wolfson Gyógyászati Központ kutatócsoportja, Reuven Zimlichman vezetésével az intézmény hipertóniás részlegének 70 betegét vonta be a tanulmányba.

Az eddigi klinikai tesztek nem bizonyították egyértelműen az antioxidánsok érrendszerre gyakorolt kedvező hatását. Ezért, hogy tisztább képet kapjanak, Zimlichman és kollégái 70 páciens között véletlenszerűen osztottak szét antioxidáns-tartalmú, illetve placebo kapszulákat, amelyeket a résztvevők 6 hónapon keresztül szedtek.

A vizsgált személyek egészségi adatait feljegyezték a kísérlet kezdetekor, három hónap, majd hat hónap elteltével. A kutatócsoport azt találta, hogy azoknak, akik antioxidáns-kapszulát kaptak, sokkal rugalmasabb lett az érfaluk, valamint csökkent a vércukor- és koleszterinszintjük.

A kutatás vezető elmondása szerint az antioxidánsok jelentős mértékben növelték azon betegek érfalainak rugalmasságát, akiknél a szív- és érrendszeri betegségeket előidéző rizikófaktorok közül több is jelen volt.

Az érfalak rugalmassága azért fontos tényező, mert ennek csökkenése érszűkület kialakulását vetíti előre. Az antioxidánsok erekre gyakorolt jótékony hatása a glükóz- és lipidanyagcsere javulásával, valamint a vérnyomás jelentős csökkenésével hozható összefüggésbe.

Zimlichman szerint tanulmányuk bebizonyította, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők antioxidánsokkal való klinikai kezelése jelentős eredményekhez vezethet.

A pozitív eredményekről a BioMed Central Nutrition and Metabolism (Táplálkozás és Anyagcsere) című folyóiratában számoltak be.
Medipress

 

Néhány jelentősebb antioxidáns szerepe:

C-vitamin (ascorbinsav)
A gyulladásos jelenségek létrejöttében meghatározó szerepe van.
- Kisöpri, eltakarítja a vízben oldódó szabad peroxi gyököket,
- Eltakarítja a szuperoxid és perhidroxil szabadgyököket
- Megvédi a húgysavat a szabadgyök károsodástól
- Kirtakaritja a nascens oxigén és hidroxil szabadgyököket
- Ujraaktiválja az alfa tokoferolt (regenerálja)
- A dohányzás keltette szabadgyököktől megvédi a ROS strukturákat
A C-vitamin elengedhetetlenül fontos a szervezet számára. Dohányosokon szignifikánsan alacsonyabb a plazma szintje. A gingivalis folyadékban háromszoros a szintje mint a plazmában. A C-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, melynek a napi bevitele 40-60 mg kell legyen.

E-vitamin (alfa-tocoferol)
A legfontosabbnak tartott zsírban oldódó antioxidáns. A sejt membránok védelmében vesz részt a lipid peroxidációtól véd. Eltakarítja a peroxil szabadgyököket. Más antioxidánsok szerepet játszanak ujraaktiválásában, regenerálsában, így a C-vitamin, a coenzim Q10. Az E vitamin döntő szerepet játszik a gyulladás csökkentésben.
-gátolja a trombocyták aggregációját
-gátolja az érfal nitrogén oxid szabadgyök termelését
-gátolja a macrophagok és neutrophil granulocyták szuperoxid termelését
Hasonlóképpen a C vitaminhoz, a dohányosokon az E vitamin szint is szignifikánsan alacsonyabb.

Szelén
Az antioxidánsok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a táplálékok bomlásakor keletkező szabad gyököket megköti. Az E-vitaminnal kölcsönösen erősítik egymás hatását (szinergista hatásúak). A szelén lassítja az öregedést, enyhíti a menopauzás tüneteket, megakadályozza a fejbőr korpásodását, növeli az ellenállóképességet, megelőzi a daganatok kialakulását, az infarktust és hatásos izületi gyulladásoknál. Növeli a hallásélesságet, segíti az izmok egészséges működését, elősegíti a termékenységet, támogatja a máj megfelelő működését.

Carotinoidok, A-vitamin / béta carotin/
A carotinoidok mintegy 660 fajtája fordul elő az antioxidánsok között. Ezek közül a legismertebbek a béta carotin, az alfa carotin, lutein, retinol. Forrásuk a sárgás  színű zöldségek, gyümölcsök különösen a sárgarépa, paradicsom,sárgabarack,  grapefruit, görögdinnye. Megfelelő plazma szintjük hatékony védelmet biztosít a gyulladásos kórképek és a daganatos megbetegedésekkel szemben.Jelenlétük a szervezetben többek között az élellátás biztosítéka.

Koenzim Q 10
Oxigenizált és redukált formában fordul elő, de mindkettőnek antioxidáns hatása kifejezett. Rendkivül kifejezett antioxidáns hatással bír, különösen megvéd a neurodegenerativ megbetegedésekkel szemben, létfontosságú katalizátor a biokémiai  folyamatoknál. Az élet mozgatórugójának is nevezett Q10 nélkülözhetetlen szerepet játszik  sejtjeink energiatermelő folyamataiban, az egészség, az erő a dinamizmus alappillére, sőt gátolja az öregedési folyamatokat. Számos kutatás, sőt  P. Murse, T. Hunt és L. Hartwell tudóscsoport 2001-ben  kiérdemelt Nobel-díja igazolja szívvédő, keringésjavító hatását. Az izomrendszer energiaellátásától, a kolleszterin szint csökkentésétől a daganatos betegségek, allergiák, a cukorbetegségig, sőt az agymüködési rendellenességek kezelésében  is mérhetőek az eredmények!  

Az  emberi szervezet fiatal korban termeli a Q10-et, de a 20 éveinktől egyre csökkenő mennyiségben!   40 éves kor után  külső forrásból  tanácsos pótolni, betegség esetén már fiatalabb korban is adható! Túladagolni nem lehet, mellékhatássokkal nem rendelkezik!  Komplex eredményeket  az  adja, hogy az egész szervezetben  sejtszinten fejti ki áldásos hatását.  

Hugysav                                                                                                    
Nagy jelentőségű a plazmában, nyálban, vizeletben. Antioxidáns hatását kifejti a nascens oxigénnel és más szabadgyökökkel szemben.

Polyfenolok
A polyfenol flavonoidok szervezetbe történő bevitele történik zöldségekkel, teával és vörös borral. Több 4000 féle fajtájuk ismeretes, ezek között a legjelentősebbek a catechin, az epigallátcatechin, polyfenol, quercetin. Feladata a szabadgyökök megsemmisitése, a lipid peroxidáció kivédése, a vas chelatio, az E és a C vitaminok védelme. Feltételezik szerepét a gyulladások kivédésében is.

Glutation
A glutation tripeptid, melyet az emberi szervezet sejtjei maguk képesek szintetizálni, vagyis endogén antioxidáns, esszenciális aminosav. Mind oxidált, mind redukált formában előfordul és nagyon fontos szerepet játszik fiziológiai és patofiziológiai folyamatokban. A legfontosabb intracellularis antioxidáns, szerepet játszik a sejtek redoxpotenciáljában és az oxidativ stresszben is. Hatással van a neuroendokrin transzmisszióra, megvédi az E és a C vitamint. Jelentős szerepet játszik a gyulladásos folyamatok regulációjában, a citokinek termelését és aktiválását szabályozza. A dohányzás rendkívül jelentősen csökkenti a glutation koncemtrációját. A dohányzás következtében a keringésben megjelenő szabadgyökök mennyisége jelentősen nő, valamint a gingivalis folyadékban, a periodontalis ligamentumban radikálisan csökken a glutation szintje.

Globalis antioxidáns védelem
Az egyén antioxidáns szintje jelentősen meghatározza egyes kóros jelenségek, betegségek kialakulását, azokkal szembeni esendőségét. A szervezeti ellenálló képességet reprezentálja a globalis antioxidáns védelem. A redukált antioxidáns aktivitás egy sor krónikus betegségre hajlamosit, melyet irodalmi adatok nagyszámban támasztanak alá.Meghatározó jelentőségű lehet a környezet, a környezet szennyezése következtében megszaporodó szabadgyökök mennyisége. Ez kifejezetten megnyilvánul a parodontalis statusz alakulásában, vagyis magasabb szabadgyök szint, illetve alacsonmyabb szintű antioxidáns védelem kifejezetten parodontalis szöveti pusztulásra hajlamosít.

A tápláklékkal felvett antioxidánsok, egyéni étrendkiegészítés
Az irodalmi adatok egyértelműen állást foglalnak abban, hogy a táplálkozásnak, a gyulladásos kórképek létrejöttében, a periodontalis léziók keletkezésében meghatározó jelentősége van. Igaz, hogy az 1970-es és 1980-as években egy-egy vitaminnal végzett vizsgálatok nem hoztak elsöprő eredményeket és nem volt egyértelmű bizonyíték a megfelelő táplálékfelvétel periodontitist kivédő hatására vonatkozóan. Ezen sikertelenség okaként feltételezhető, hogy az antioxidánsok együttes és megfelelő arányú jelenléte szükséges a kifejezett és egyértelmű hatásossághoz, az antioxidáns védelem kifejtéséhez. Vagyis egy-egy vitamin önmagában alig érezhető hatással bír. Az antioxidánsok „csapatban dolgoznak”, hasonlóképpen mint egy zenekar, mely 50 tagú és különböző hangszerekkel összehangoltan zenélnek és nem 50 dobosból áll.

A ROS és az antioxidánsok jelentősége periodontitisben
A parodontalis- fogágybetegségek szövetkárosodás okaként a legújabb kutatások szerint elsősorban az oxidativ stressz tehető felelőssé. Ennek létrejöttében a plakk és a biofilm okozta változások játszanak jelentős szerepet melyek egy mikrobák elleni reakcióban nyilvánulnak meg. Ez direkt eredménye a reactiv oxigén és az antioxidáns jelenlét szintjének, mely gyulladás képében testesül meg. A ROS generálta agresszív gyulladás játszik kulcsszerepet, ebben a neutrofilek, macrofágok vesznek részt. A cytokineknek és a lypopolysaccharidoknak van jelentős szerepe ebben a hiperreaktiv folyamatban. A plazma nem megfelelő antioxidáns szintje védtelenné teszi a szervezetet és a periodontalis károsító folyamatok előrehaladásának, rapiddá válásának így nincs a védekezésben hatásos akadálya. Alapvetően tehát a megfelelő antioxidáns szint hiánya egyértelműen periodontitishez vezet. Ezt ronthatják még további tényezők mint a dohányzás vagy a diabetes, de a meghatározó az oxidációs stressz, mellyel szemben áll a globalis antioxidáns védekezés szintje.

40 évre tekinthet vissza a reactiv oxigén, a szabadgyökök, az antioxidánsok és a periodontitis összefüggéseinek széleskörű kutatása, melynek eredményei rámutatnak a helyi szájüregi tényezők mellett a szervezet általános állapotának, antioxidáns szintjének és ezen keresztül a megfelelő tápanyagbevitel alapvető jelentőségére a fogágy pusztulás előidézésében. Egyben új utakat nyitnak a terápiás lehetőségek számára, melyek között az eddig alkalmazott elsősorban helyi jellegű kezelések mellett felhívják a figyelmet az általános szervezeti okok befolyásolásának jelentőségére is.