AB vércsoport

AB vércsoport: a rejtélyes
az A és a B típus modern összeolvadása
jól alkalmazkodó
érzékeny emésztőrendszer
toleráns immunrendszer
jól reagál a stresszre

 

Az A-vércsoporthoz tartozó emberek nehezebben emésztik az állati fehérjéket, inkább a szénhidráttartalmú rizs és gabonatermékeket, a növényi táplálékot hasznosítják, könnyebben át tudnak térni a vegetáriánus táplálkozásra, míg a B-vércsoportúak emésztőrendszerüknek köszönhetően igen változatosan táplálkozhatnak, viszont az ételeket olyan nagy hatékonysággal képesek feldolgozni, hogy hajlamosabbak a hízásra. Most lássuk, milyenek az AB-vércsoportúak adottságai! Az AB-vércsoportúak az emberiség elenyésző hányadát teszik ki, mindössze körülbelül az öt százalékát. Érzelmileg gazdagok, áldozatkészek, ám nyugtalan természetűek. Érzéseik erősen befolyásolják a tetteiket. Inkább az ösztöneik, mintsem a józan eszük irányítja őket. Az AB-vércsoportú embert a kapcsolataiban állandóan kétségek gyötrik, gyakran alaptalan félelmek áldozatává lesz, ilyenkor érzelmei a nullponton vannak, s mély depresszióba merül. Szerencsére ez az állapot sem tart sokáig: ha pozitív élményben részesül, akkor életkedve visszatér. Néha megbízhatatlan, mivel korábbi elhatározásait könnyen feladja. Jó tulajdonsága viszont, hogy folyton tanulni szeretne, új tapasztalatokat, szellemi, érzelmi élményeket keres. Saját véleményéhez nem ragaszkodik túlzottan, ha úgy látja, hogy mások érvei logikusabbak, vagy elfogadhatóbbak, mint a sajátja. Szemlélete rugalmas, gondolkodásmódja sohasem korlátolt vagy merev. Alkalmazkodóképessége kiváló. Nem akar a másik felett uralkodni, sőt úgy tudja alárendelni magát a másik akaratának, hogy közben boldog. Főleg akkor, ha ebben a kapcsolatban megfelelő támaszt is talál.
 
 
Életmód-stratégiák

•    Kerüljék azokat a helyzeteket, ahol fokozott versenyszellem jellemző.
•    Ne töprengjenek olyan dolgokon, amelyeket nem tudnak befolyásolni, irányítani.
•    Készítsenek pontos éves, havi, napi tervet.
•    Fokozatosan változtassák meg az életmódjukat, ne akarjanak mindent egyszerre megoldani.
•    Hetente végezzenek – legalább háromszor, 50-60 percig – aerobikgyakorlatokat, nyújtó gyakorlatokkal, meditációval és jógával kiegészítve.
•    Vegyenek részt közösségi tevékenységben, és végezzenek naponta vizualizációs gyakorlatokat.
•    Szakítsanak időt arra, hogy néha egyedül legyenek.
•    Az AB-vércsoportú gyermekek általában nagyon könnyen barátkoznak, de visszahúzódóvá válhatnak, ha nagy nyomás nehezedik rájuk és hajlamosak magukba fojtani az érzelmeiket. Ügyeljünk arra, hogy ne érezzék korlátok közé zárva magukat.    Támogassuk őket függetlenségi törekvéseikben.
 

Minden vércsoport más-más betegségekre hajlamos, más életmódot igényel, így a különböző ételek is különböző hatást váltanak ki náluk. Egészségük megőrzése érdekében érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásra.

Az étrendjüket tekintve az A- és a B-vércsoporthoz tartozóknak ajánlott élelmiszerek keveréke javallott az AB-sek számára.Az emésztőrendszerük igen érzékeny. Ez az egyetlen vércsoport, amely inkább a keveredésnek, mintsem a körülményeknek köszönheti a létét. Emésztőrendszerük A-szerű, de a B-sekhez hasonlóan előnyös számukra a húsfogyasztás. Tehát annak ellenére, hogy kicsivel több állati fehérjére van szükségük, mint az A-soknak, nincs elegendő gyomorsavuk, hogy megfelelően megemésszék azt, mert az ő szervezetükben is alacsony a fehérjebontáshoz szükséges bélrendszeri alkalikus-foszfatáz-szintje. A húst mellőzniük kellene.


Hízást segítő ételek:  

  • vöröshúsok
  • limabab
  • ananász

Fogyást segítő:

  • tofu
  • tengeri halak
  • tejtermékek
  • magvak
  • kukorica
  • zöld levelű zöldségek
     

H ú s o k   é s   b a r o m f i:

Jótékony hatású: pulyka, nyúl, birka, bárány,
Semleges hatású: máj, fácán
Kerülendő: sertés, marha, csirke,  kacsa, liba 

H a l a k   é s   t e n g e r g y ü m ö l c s e i:

Jótékony hatású: pisztráng, csuka, lazac, makréla, tonhal
Semleges hatású: ponty, törpeharcsa, kaviár, sügér
Kerülendő: rákok, süllő, angolna,kagyló, tőkehal.

T e j t e r m é k e k é s t o j á s:

Jótékony hatású: sovány tejföl,tehéntúró,joghurt, kefír, mozarella, fetasajt, kecsketej és sajt.
Semleges hatású: sajtok, sovány tej, szójatej
Kerülendő: vaj, camembert, parmezán, zsíros tej, nemes penészes sajtok

O l a j o k – z s í r o k :

Jótékony hatású: olivaolaj
Semleges hatású: lenmagolaj, földimogyoró olaj, tőkehalmájolaj
Kerülendő: napraforgóolaj, kukorica, szezámolaj

O l a j o s m a g v a k :

Jótékony hatású: dió, gesztenye, fenyőmag, földimogyoró
Semleges hatású: mandula, kesudió, pisztácia
Kerülendő: mák, tökmag, mogyoró, napraforgó, szezámmag

H ü v e l y e s e k :

Jótékony hatású: tarkabab, fehérbab, zöldlencse, szójabab
Semleges hatású: lencsék, zöldbab, zöldborsó,
Kerülendő: lóbab, limabab, feketebab
 

G a b o n a f é l é k :

Jótékony hatású: tönkölybúza, rizs zab, köles, rozs
Semleges hatású: búza, árpa, szója, amaránt, durumbúza, macesz.
Kerülendő: kukorica liszt és pehely, hajdina,

Z ö l d s é g e k :

Jótékony hatású: kelkáposzta, karfiol, brokkoli, zeller, fokhagyma, tofu, uborka ,
Semleges hatású: vörös és fehér káposzta, hagymák, spenót, tökök, sárgarépa, fejes saláta, gombák, burgonya, paradicsom, fehérrépa, cukkini
Kerülendő: retek, kukorica, paprikák, avokádó, fekete olivabogyó

 

G y ü m ö l c s ö k , g y ü m ö l c s l e v e k :

Jótékony hatású: szőlők, szilvák, ananász, citrom, cseresznye, füge, egres, ananász, grapefruit, kiwi
Semleges hatású: alma, körte, barackok, dinnyék, ribizlik, szeder, málna, bodza, datolya, mandarin, áfonya
Kerülendő: banán, narancs, kókusz, gránátalma, mangó, rebarbara
 

F ű s z e r e k, í z e s í t ő k:

Jótékony hatású: fokhagyma, petrezselyem, torma, curry,
Semleges hatású: összes többi pl. majonéz, mustár,
Kerülendő: almaecet, borecet, bors, ánizs, kukoricaszirup, ketchup, zselatin

G y ó g y t e á k   é s   k é s z í t m é n y e k :

Jótékony hatású: fagyöngy, galagonya, szúrós-gyöngyajak, grépfrútmag-kivonat, homoktövis, kamilla, echinacea, galagonya, zöldtea, csipkebogyó, ginzeng, gyömbér, bojtorján, lucerna, eperlevél, édesgyökér (vigyázat tömény!)
Semleges hatású: az összes többi

Kerülendő: aloe, martilapu, hárs, kukoricabajusz, komló, ökörfarkkóró, szenna, rebarbara,  tárnics, görögszéna, rebarbara.

I t a l o k:

Jótékony hatású: kávék, zöldtea,
Semleges hatású: sör,szóda és ásványvizek, borok
Kerülendő: kóla,tömény szeszes ital,szénsavas vizek, diétás üdítők, feketetea, üdítő italok

T e r m é s z e t e s   n ö v é n y i t á p l á l é k k i e g é s z í t ő k:

Jótékony hatású: C-vitamin, cink, kvercetin, szelén, galagonya, máriatövis,
bromelain, ananászenzim

A jótékony hatású ételek gyógyszerként működnek, a kerülendők pedig anyagcsere melléktermékekkel folyamatosan mérgezik a szervezetet. A semleges ételek egyszerűen csak ételként viselkednek és a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják. Pl. ha ételallergiában vagy vastagbélgyulladásban szenved valaki, akkor a gyógyulásig célszerű teljes mértékben követni a diétát. Ha nincs konkrét problémánk, akkor alkalmanként olyan ételt is fogyaszthatunk, ami nem része az ajánlott étrendnek, mert a méregtelenítő rendszerünk eltávolítja az ilyenkor képződő melléktermékeket.