A só, valóban az a só, ami nekünk kell?

A só nagyon fontos ásvány a szervezetünk számára. Régen a sót egy-az-egyben váltották az arannyal Timbuktuban ahogy a karavánok haladtak át a Szaharán.Régen a só fizetőeszköz is volt. Amennyi sót veszítünk naponta az izzadsággal, vizelettel, széklettel stb. - pont annyit kell bevinnünk. Erre a legmegfelelőbb a konyhasó, a NaCl. De Ön biztos benne, hogy a megfelelő sót viszi be a szervezetébe? Vagy nem egészen?

Valójában csak egy kis mennyiség só is elegendő naponta, ez kb. 5-10 g kivéve ha pl.a sivatag közepén élünk, vagy épp most futottunk maratont stb.

Vagy ne adj Isten, ha nagy mennyiségű vizet veszítünk (erős izzadás, hányás, hasmenés...), akkor bizony a sót is pótolni kell a szervezetünkben a vízzel együtt!

Mit nevezünk sónak?

A konyhasó 2 összetevője NÁTRIUM és KLÓR
NaCl = Na - (nátrium) Cl - (klór)                                 

Szerepe az emberi szervezetben:

* Az állatok és az ember is igényli a sót.
* Fontos alkotórésze az emberi szervezetnek.
* Mindig megtalálható a testnedvekben, a vérben, az izzadságban és a vizeletben.
* Fontos szerepe van az izotónia, azaz a megfelelő ozmózisnyomás fenntartásában.
* A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is.
* A szervezetbe a táplálékkal jut be.
* Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak. Ezért nyalatnak a növényevő állatokkal kősót.
* Az ember naponta körülbelül 12 g nátrium-kloridot ürít ki.
* A sejtek közötti folyadék kb. 0,9 g/100 cm3 (más forrás szerint 0,9%) nátrium-kloridot (0,298 osmol) tartalmaz, ezt nevezik fiziológiás sóoldatnak. Ennek ozmózis nyomása megegyezik a vérével, ezért nagy vérveszteség esetén a gyűjtőérbe fecskendezik a vér pótlására, ha nincs lehetőség vérátömlesztésre.

                            

  Fűszerként:
A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk.Például hús és hal tartósítására is használják, mert a szövetekből vizet von el, és ezáltal meggátolja a káros baktériumok szaporodását.A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, de ha túlsózzuk az ételt, a só elnyomja a fűszerek ízét.A kereskedelemben többféle típus kapható, melyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól.

Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott.


Biztonságos só:

  • Himalája só rózsaszín (1000g)
  • Himalája só fehér (1000 g)

A túlzott sófogyasztás elkerülésének megkönnyítésére ÉLÉNKÍTSE FEL MÁSSAL AZ ÍZEKET!

  • Használjon friss vagy szárított növényeket
  • Spricceljen friss citrom vagy narancs levet a zöldségekre, rizsre és a húsra
  • Próbáljon ki egy új fűszert minden nap: curry, kömény, paprika, gyömbér .... a lista szinte végtelen!
  • Használjon ízesített eceteket (szamóca, vörösbor ...), vagy trópusi gyümölcsleveket (narancs, mangó, ananász ...) készítsen ízletes szószokat vagy pácokat. Készítse el a saját saláta öntetét olajból, növényekből és fűszerezettt ecetekből!

Gyógyászatban:
A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet.

 

 

 

 

 

 

A sóbarlangok szerepe életmentő lehet egyes légzőszervi megbetegedések  esetében.

 

Nátrium és a népbetegségnek számító magas vérnyomás
A nátrium elengedhetetlen ahhoz, hogy megtartsuk a vízegyensúlyt az összes szövetünkben és a folyadékokét a szervezetünkben.
 

AZONBAN ÉRDEMES MEGNÉZNI, mit tartalmaz az asztalunkon, ételeinkben lévő só!
Mert nem mindegyik NaCl!

És most nézzük, mi is ez a nem kívánt „helyettesítő” vegyület, amit megtalálunk a konyhasóban!

Kálium-clorid

A kálium egy egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/l-nek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív!!!!!!  A kálium-klorid nagy adagban halálos.

Az emberek többsége nem tudja, nem törődik ezzel, fel sem fogja és el sem hiszi....
Pedig mindannyian tanultuk az általános iskolában, hogy a só NaCl!!!
Se több, se kevesebb!!!
Van még egy szabvány is erre, a sószabvány, ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia! SEMMI KCl!!! Ezzel szemben szinte legtöbb étkezési célra árusított só kálium-kloriddal  kevert, ha nem éppen 100%-ban az!!!!
 

 Álljon itt egy kis tanulságos történet, ami az internet adta lehetőségnek köszönhetően már sok emberhez eljutott:

"30 éves barátaim közül sokan nemzőképtelenek, allergiásak, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvednek, stb... Beteg nemzet a magyar, ezt olvasom...de ez nem igaz, mi egy ősi nép vagyunk, csak éppen...

Jómagam 12 évig nem tudtam a szívemre fordulva az oldalamon aludni, mert heves szívtájéki szorításra és erős légszomjra ébredtem..

Voltam EKG-n, terheléses EKG-n, mindenhol a panaszommal... az eredmény szerint én olyan egészséges voltam, mint a makk, de mégsem tudtam a bal oldalamra fordulva aludni anélkül, hogy ne az előbb elmondottakra ébredjek, riadjak fel!

Elfogadtam, mi egy ilyen szív-gyenge család vagyunk, gondoltam.

10-12 évvel később aztán egy jó-barátom szólt, hogy hallottam-e Tejfalussy András nevét és a hírverését a sóról? Döbbentem olvastam el Tejfalussy úr felhívását. Tudtam, abban a percben rádöbbentem, hogy ez okozza az én bajomat is, ez történt nagyanyámmal is, ettől kapott édesanyám súlyos csontritkulást és magas vérnyomást, ettől szívritmuszavaros atyám!!!! Mi ugyanis sok sót fogyasztottunk és
fogyasztunk most is! Szeretjük a sót! A paradicsomon, a paprikán, a hagymán és úgy nagy általánosságban elmondva mindent jól megsózunk!
Kiváltképp a fasírtot!

Szereztem be tiszta NaCl-t a patikából..és itt jön az érdekesség, nem hiszed el, de úgy alszom a bal oldalamon, mint egy kisded! A kislányomnak elmúlt az ekcémája és újra olyan sós a verejtékem nyáron, mint 1980 előtti gyermekkorom idején! Szinte marja a szemem! Kb. 3 éve pont azon gondolkodtam, hogy 40 éves koromra hogy megváltozott a testem, mert már nem csípi a szememet az izzadság. Egy túrót!
NÁTRIUMSZEGÉNY DIÉTÁRA VOLTAM FOGVA A TUDTOMON KÍVÜL!!!!!! És mellette
pedig öntik ránk a kálium-kloridot... az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk csak éppen eltorzított arányban, ami viszont a testünkön belül ebben a koncentrációban szörnyű pusztítást végez!!!
A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű  KCl-el szemben teljesen védtelen!!!

...ez az ördögi ebben az egészben! És mindenkiben más és más hatást vált
ki: van, aki cukros lesz, van akinek a veséje megy tökre, másokat szív
és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden
második emberre jellemző lesz...
Egy kollégám rendszeresen külföldre jár alkalmanként több hónapra.
Itthon a cukra 8. Ehhez nem kell kommentár. Csak húst és zöldséget eszik, semmi kenyér, édesség, semmi! Szigorú diéta! Mégis 8 a cukra.
Ezután kiküldik Kínába 2 hónapra. Egy pár hét után issza a söröket és mindent eszik, amit ott Ő megkíván. Bulgáriában ugyan ez volt ugyanezzel az emberrel... Nem furcsa?!

Ez az én tapasztalatom... a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, gondolj csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra..

AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ

VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST!

Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 - 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához!

Összeállt a kép, mert egyértelmű. A tények azok tények, lehet velük vitatkozni, de nem érdemes, mert a tények makacsul tények is maradnak!
Itt egyet lehet tenni: átgondolni az eddigi ismereteinket, nem hallgatni senkire sem, hanem gondolkodni és mindig mindent ellenőrizni!!!!! "
 

Összegzés:
Nagyon fontos, hogy tudatosan ellenőrizzük, mit viszünk be a szervezetünkbe. Tartsuk magunkat a mértékletességhez, ne sózzuk túl az ételeinket!

Miért fontos a sónk összetétele?

Kattints a képre és hallgasd meg:

 Forrás: internet

Eperjesi Klára természetgyógyász