A magas vérnyomás tünetei és szövődményei

A magas vérnyomás:

  • Fokozott terhelést ró a szívre,
  • károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek rugalmasságát,
  • elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását, 
  • gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Ennek következében nagyobb valószínűséggel károsodnak a fontos szerveket ellátó erek is, ami stroke, elbutulás, infarktus, szív-, veseelégtelenség és végtagi verőérszűkület formájában jelentkezik.

A legkorábban a szemfenéki erek elváltozása látható
Az egyik legkorábban felismerhető eltérés a szemfenéki ereken figyelhető meg. A retina ereiben ugyanúgy kialakulhat érszűkület, mint a koszorúerekben vagy az agyi erekben.
További szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hypertrophia. Ennek már az EKG-n is mutatkoznak jelei, szívultrahangos vizsgálattal azonban jól mérhető a kamrafal vastagsága, és számolható a kamrai izomtömeg is.
 

A változás maga azonban nem a szív „erősödését” jelenti, a vastagabb izomzat nehezebben ernyed el, egy idő után az átépülés, kötőszöveti rostok felhalmozódása miatt az összehúzódó-képessége is csökken, ami szívelégtelenség kialakulásához vezethet. Ezzel együtt romlik a szív vérellátása, meszesednek a koszorúerek is.

A vizeletben megjelenő fehérje is figyelmeztet
A kiserek érintettségét jelzi a vizeletben megjelenő fehérje, az albumin, melynek mennyisége tesztcsíkkal, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből mérhető.
Az emelkedett vérnyomás miatt a vese kis erei áteresztővé válnak a kisebb fehérjékkel szemben.
A hosszantartó magas nyomás következtében a vese kiválasztó funkciója is károsodik, ezt jelzi a kissé megemelkedett urea- (karbamid vagy BUN néven is vizsgálják a laborok), illetve kreatininszint.
Rizikónövekedést jelent, ha a nyaki erekben ultrahanggal meszes plakk látható, vagy az erek 2 belső rétegének vastagsága (IMT, intima-media vastagság) meghaladja a 0,9mm-t.

A boka-kar index (az alsó és a felső végtagon mért vérnyomás hányadosa) mérésével alsó végtagi érszűkületre derülhet fény.

Ha az index értéke kisebb, mint 1, vagyis a lábon mért vérnyomás alacsonyabb, mint a karon, az az alsó végtag ereinek meszesedésére, szűkületére utal.

A fenti eltérések fájdalmatlan vizsgálatokkal kiszűrhetők, megfelelő kezelésükkel, de főként a vérnyomás 140/90 Hgmm alatt tartásával a súlyosabb szövődmények, mint a szívinfarktus, a stroke, a vesebetegség, elkerülhetők.
 

Ismerkedj meg a magyar fejlesztésű Reg-enor programmal, melyhez  egy étrendváltozás társul.

Egészséges étkezés segít az immunrendszer állapotán, így hatékonyabban lép fel a szervezetben kialakuló gyulladások ellen. Hatékonyan segít a túlsúlytól való küzdelemben, így elősegíti az érrendszer jobb állapotát, a vércukor értékek javulását, melyek a vérnyomás értékekre is nagy hatással vannak!

A program biztosítja a fokozottabb epesav termelést és ürülést, mely erős, de szervezetbarát hatásával megtisztítja az emésztőrendszert a  kórokozóktól és salakanyagoktól. Ezt követően az izületekben, az érfalakon és a sejtközi állományban található lerakódásokat takaritja és a termékben található poli- és oligópeptidek segítségével regenerálja is a szöveteket. Ezzel érhető el, hogy az immunrendszer megerősödik. A még visszafordítható krónikus betegségek tünetei csökkennek, akár el is múlanak. A  kúrát elvégzők elmondása szerint energikusabbak lettek, a vérnyomásuk rendeződött, a bőrük megszépült és a  koplalás nélküli magyaros ételek fogyasztása ellenére az ideális súlyukat érték el. Részletek ITT!

Ajánlott termékeink:

  • Circuline-értisztító
  • Krill olaj 
  • Super Omega-3
  • Lecithin
  • Q vital
  • Coenzym Q10 100mg

webbeteg oldal cikkéből