Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
A kevéssé ismert K-vitamin és jótékony hatásai
A K-vitamin áldásos hatásai
A K-vitamint 1935-ben fedezték fel, mégpedig annak kapcsán, hogy kiderült, milyen létfontosságú szerepet játszik a vérzékenység megelőzésében.
Utána évtizedekig a "véralvadás vitaminjának" is nevezték /maga az elnevezés is a koagulation (véralvadás) szóból származik/. Ekkor jöttek rá, hogy K-vitamin olyan májban termelődő fehérjéket aktivál, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a normális véralvadáshoz.
Ezenkívül nagy szerepet játszik a kálcium csontokba való beépülésének folyamataiban, ezért érdemes a D3 vitamin melett K-vitamin is tartalamazó kálcium készítményeket szedni, és a legtöbben innen ismerik.
Ajánlatunk: Vitamin D3 2000IU Vitamin K2
Az egészséges véralvadáson, csontépítésen és az érelmeszesedés elkerülésén kívül még számos funkciójú enzimben játszik fontos szerepet. Az egészséges véralvadáshoz szükséges K-vitamin mennyiség ahhoz már nem biztos, hogy elég, hogy aktiválja a kardiovaszkuláris betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a rák megelőzéséhez szükséges fehérjéket.
A legújabb kutatások a K-vitamin és a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kapcsolatára irányulnak és kimutatták, hogy jelentős javulás érhető el magasabb K2-vitamin bevitelével különösen a II-es típusú cukorbetegség, a vastagbél- és a prosztatarák megelőzésében.
Hasonló eredmények mutathatók ki a máj megbetegedései esetén is (hepatitis B, C, májrák, hepatocellularis carcinoma), valamint a túlzott alkoholfogyasztás okozta károsodások és a sugárkezelések utáni felépülés esetén.
A K-vitamin tehát nagy szerepet játszik a tipikusan időskori betegségek kialakulásának kockázatában, melyek a vezető halálokok közé tartoznak: a szív- és érrendszeri betegségek, rákos megbetegedések és a cukorbetegség. Érdemes odafigyelni a K-vitamin bevitelére is minden más vitamin mellett, különösen, ha a hajlamosak lehetünk ezekre a betegségekre!
A kutatók vizsgálták az Alzheimer-kór-, az elhízás, sőt még a vesekövek kialakulásának megelőzésében játszott szerepét is.
A K vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges.
K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet – a K-vitamin túladagolás – szintén gondot okozhat, a vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!
Felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség, de vérhígító szedése esetén feltétlenül konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.
Milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg nagymennyiségben a K vitamint?
Kelkáposzta
Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.
Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.
Szárított gyógynövények
Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.
Fűszerek
Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!
Halolajak
Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!
Szilva
Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.
Keresztesvirágú zöld-ségek
Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.
Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható…
Mángold
Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.
Kelbimbó
Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.
Áfonya és a málna – gyümölcsinkben is magas a K vitamin. süteményben, turmixban vagy önmagukban fogyaszthatunk
A máj és a tojás is kiemelekedően magas K vitamin tartalmú, változatos módon elkészítve iktathatjuk az étrendünkbe.
A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően személyre szabottan használd a termékeket!
Eperjesi Klára fitoterapeuta
Forrás: napidoktor, Gyógyító Zöldségek, Természetgyógyászati ismeretek