A fogínygyulladás okai és kezelése

A fogíny gyulladásának (gingivitis) viszonylag jellegzetes, mással össze nem téveszthető tünetei vannak. A fogíny megduzzad, és vérezhet is, fogmosás vagy evés közben. A gyulladt íny, többnyire világos piros az egészséges rózsaszín helyett, de a gyulladás mértékétől függően, a szokásosnál sokkal sötétebb vörös is lehet. Elfordulhat, hogy az íny viszket, enyhe nyomásra sokszor fáj is, és a fogíny gyakran visszahúzódik.


A fogínygyulladás okai

A fogínygyulladást rendszerint baktériumok okozzák. A fogíny és a fogak között fogkő és lepedék rakódik le. A baktériumok táptalaja ez a lerakódott lepedék, természetes anyagcseréjük végterméke, pedig mérgező és gyulladásokat okoz. A kezeletlen fogínygyulladás a csontanyag bomlásához vezet, ennek pedig további súlyos következménye, a fogak elvesztése lehet. A gingivitist többnyire parodontitis (fogínysorvadás) kíséri.

A fogínygyulladás kezelése
 
A kezelés első lépéseként, a fogorvos alaposan megtisztítja a fogakat és a fogínyt. A kezelés kiegészítéseként, a páciens maga is alkalmazhat antibakteriális öblögető szájvizeket. Néhány esetben a fogorvos, speciális gél alkalmazását is szükségesnek látja, amit a fogínyre kell felvinni. A gingivitis kezeléssel 10 napon belül általában teljesen elmúlik, a páciens meggyógyul.

Megelőzés

 
Ahogy sok fogat és fogínyt érintő betegségnél, úgy a fogínygyulladás elkerülése érdekében is, az alapos és rendszeres fogápolás a megelőzés legjobb módja. Évente kétszer ajánlott a fogkövet eltávolíttatni. A mindennapos alapos fogmosás fluormentes gyógynövényes fogkrémmel, és a fogselyem használata szintén a megelőzés része. A megfelelő szájhigiénia, nem csak a fogínygyulladás elkerülését biztosítja, hanem más fogat és fogínyt érintő betegség kialakulását is megelőzi.
 
Termékajánlatunk:
 
 
Forrás: webbeteg, Öko-Natura