A depresszió életmódunkból és táplálkozásunkból fakad

A depresszió járványos méreteket öltött. Ha egy betegség a növekvő szénhidrátfogyasztással és az elhízással együtt kezd gyakorivá válni, logikus gondolat, hogy a kettő oki kapcsolatban áll egymással, még ha ez elsőre meghökkentő gondolat is volna. A depresszió gyakoriságának növekedése nagyon hasonlít a szívbetegség, elhízás, cukorbetegség járványos növekedésére.

A szív és érrendszeri betegségeket egyértelműen a táplálkozás és annak hormonális és anyagcsere következményei okozzák. A nyugati étrend nagy mennyiségű finomított szénhidrát, omega-6 és transzzsír fogyasztással jellemezhető. Ezek a faktorok sok emberben metabolikus szindrómát okoznak. Inzulinrezisztenciát, szervezet szintű gyulladást, elhízást okoznak, amely tényezők viszont szoros összefüggést mutatnak a depresszióval. A nyugati étrend extrém szénhidrát terhelése elhízás nélkül is felborítja az anyagcserét. A depressziók egy jó része szorosan összefügg a táplálkozással.

1983-ban az ámoshok között végeztek kutatásokat. Az ámoshok tradicionális közösség Amerikában, akik nem használnak elektromosságot és egyéb modern találmányt. Kb. a 19. század technikai színvonalán élnek és gazdálkodnak. A depresszió körükben 0,5%-os arányt mutatott, ami az akkori átlag egytizede volt. A felnőttek között a túlsúly 26%-ban fordult elő. Ezzel szemben az amerikaiak 64%-a elhízott vagy túlsúlyos.
Ekkor vált világossá, hogy miért olyan ritka a depresszió az ámishok között és miért olyan gyakori a nyugati étrendet és életmódot követő civilizált világban.

forrás: Szendi Gábor