A csípős paprika gyógyhatásai

A csípős paprika számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre nézve. Csípős és fűszeres, elűzi a fájdalmat, serkentőleg hat a különböző élettani funkciókra és védi azokat. Az európai népi gyógyászatban viszonylag rövid múltra tekint vissza, ám ahogy Európa szerte is elterjedt, a hagyma, a torma és a fokhagyma mellett előkelő helyet vívott ki magának a betegségmegelőzésben.

Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.
A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin tartalma által a  fájdalomcsillapító és érfaltisztító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett “P vegyület” továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.

Érrenszer tisztító hatását a Cirkulin nevű termék használatával fokozhatjuk

A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt- különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), melegérzést okoznak, mikoris a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

1. Enyhíti a torokgyulladást: felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Vegyünk egy késhegynyi csípős paprika magot és kavarjuk össze egy fél deciliter langyos vízzel. Hagyjuk 20 percet állni, majd édesítsük egy kevés mézzel. Lassan kortyolva igyuk a minél jobb hatásért.

2. Enyhíti a náthát: köptető hatású anyagokat is tartalmaz. A gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Forró levesekben fűszerként használva fokozottan hat.

3. Kezeli az ínygyulladást: szórjuk kevés csípőspaprika-port a fogkefére, és finoman mossunk fogat.

4. Gyógyítja az ágyékfájdalmakat: a problémás területre tegyünk csípős paprika tinktúrát. A tinktúrához vegyünk 20 paprikát, melyeket jó apróra vágjunk össze, majd tegyük bele egy 2 deciliteres befőttes üvegbe, amelybe előzőleg 50 fokos alkoholt öntöttünk. Zárjuk le légmentesen az üveget, és hagyjuk 10 napig állni az összetevőket, majd szűrjük meg. A pakolást naponta alkalmazzuk, amíg el nem múlnak a panaszok.

5. Szabályozza a vérkeringést, erősíti a szívet, tisztítja az artériákat és az idegeket, ha rendszeresen fogyasszuk.

6. Javítja a rossz periferiális keringést: vegyünk öt teáskanál őrölt paprikát, egy fél pohár ecetet és egy fél pohár alkoholt. Keverjük össze az alapanyagokat, hét nap után pedig finoman kenjük be finoman a végtagjainkat.

7. Segít a fogyásban: a csípős paprika fogyasztása után érzett hő az kalória égetésből származik.

8. Megakadályozza a gyomorfekélyt: a csípős paprika kapcsán széles körben elterjedt tévhit, hogy gyomorfekélyt okoz. A kutatások ennek ellenkezőjét bizonyították be, a paprika ugyanis elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek fekélyt okozhatnak, ráadásul stimulálja a gyomor nyálkasejtjeit, amelyeknek a fekély kialakulásának megakadályozásában van szerepük.

9. Enyhíti a pikkelysömör okozta a kellemetlenségeket:pikkelysömörrel élők bevonásával készült orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy a csípős paprika jelentősen enyhítette a betegség szimptómáit.

10. Megakadályozza a hajhullást: egy teáskanál csípős paprika tinktúrát adjunk egy deciliter vízhez, és hetente két alkalommal kenjük be vele a fejbőrünket. A jobb hatás érdekében adjunk hozzá nyír- és csalántinktúrát.

forrás: Filantropikum, Népgyógyászat, Tudnodkell