10 tanács a vércukorszint csökkentésére

Alacsony GI-tartalmú élelmiszerek

Fogyasszon olyan élelmiszereket, melyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI): ez adja meg, mennyire hat a nagy szénhidráttartalmú élelmiszer a vércukorszintre. A glükóz, amit nem kell átalakítani – és ezért közvetlenül a véráramba kerül – glikémiás indexe 100. Az 50-es indexű élelmiszer tehát csak fele olyan mértékű vércukorszint-növekedést okoz. Alacsony GI-indexű élelmiszerek pl. a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, zöldség, valamint bizonyos gyümölcsfélék. A fehérliszt-készítményeket, szárított gyümölcsöket és a háztartási cukrot kerülni kell.

Olaj helyett főzzön zsírral

A zsír nem hiányozhat napi étkezésünkből, de ennek mennyisége nem lehet nagy. Javasolt napi 80 gramm.  Ismerje meg a magyar fejlesztésű Reg-enor kúrát,  mely  egy a zsírfogyasztáson alapuló étrendváltozáshoz társított teljes testet tisztító program. Az emésztőrendszer és a máj-epe méregtelenítés mellett tisztítja, erősíti és regenerálja a hasnyálmirigyet , elindítja a fokozott szervezetbarát epesav és enzimtermelést. A mért cukorértékek javulnak, enyhébb esetekben teljesen normalizálódnak.                                     
Részletesen itt  ismerkedhet a Reg-enor programmal, az Étel Ötlettárral és receptekkel, sikertörténeteket olvashat és videókat hallgathat.
 
Használja a gyógynövény alapú  táplálékkiegészítőt ,  melyről a termék nevére kattintva olvashat bővebben 
  • BLD Sugar Balancer

Számolnia kell a szénhidrát bevitelt?

Ennek a táblázatnak a segítségével pontosan számolhatja az ételek zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát. Kattintson ide!

 
Fogyasszon elegendő gyümölcsöt
 
Először is a választásnál mindig vegye figyelembe azok cukortartalmát! Az almának különösen pozitív hatása van a vércukorra. Nagy mennyiségben tartalmaz pektint, ballasztanyagot. Ez gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek cukortartalma csak lassan kerüljön át a vérbe. Mivel ez az anyag főként az alma héjában található, ne hámozzuk meg az almát fogyasztáskor. Az alma mellett a savanyú citrusféléknek is pozitív hatásuk van a vércukorszintre. A grépfrút húsa mellett annak magja is ajánlható a cukorbetegeknek. A gyümölcsfogyasztás azért is javasolt, mert sok C- és B-vitamin kerül a szervezetbe. Különösen sok C-vitamin van a csipkebogyóban és homoktövisben, míg a B-vitamin az élesztőben, friss napraforgómagban és a szójalisztben van nagyobb mennyiségben.
 

Elegendő cink és króm

Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű cink és króm kerüljön a szervezetbe: a króm nyomelem különösen jól hat a vércukorszint csökkentésére. Ez cukorbetegeknél javítja az inzulin hatását, és ezzel gondoskodik az optimális vércukor-szabályozásról. Ezzel szemben a krómhiány nagyobb vércukorértékeket okoz. Krómtartalmú élelmiszerek közé tartozik a teljes kiőrlésű gabona, lencse, tyúkhús. A króm mellett a cink is szerepet játszik a vércukorszint befolyásolásában. Különösen sok cinket tartalmaz az osztriga, búzakorpa, eidami sajt, zabpehely és napraforgómag.
 

Cukor helyett használjon természetes édesítőszert

Az édesítőszer nem tartalmaz szénhidrátot, amely hatással lenne a vércukorszintre. Aki nem akar édesítőszert fogyasztani, használja a stevia növény kivonatát. Cukorbetegeknek ez különösen jó, mert egyes összetevői pozitívan hatnak a vércukorszint csökkentésére is.
 

Fűszerezze ételeit fahéjjal

A fahéj a leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő. Ajánlott napi adagja legalább 1 mg. A megfelelő mennyiségű fahéjbevitel eléréséhez teáját vagy kávéját is fűszerezheti ezzel. A reggeli müzlibe vagy gyümölcssalátába is lehet tenni egy csipetnyi fahéjat. A tejberizs kifejezetten kellemes egy csipet fahéjjal.
 

Ügyeljen arra, mit iszik

Nemcsak az ételek, hanem bizonyos italok is megnövelhetik a vércukorszintet. Ezek főként a nagy cukortartalmú italok, de ide tartoznak a gyümölcslevek, valamint a cukortartalmú limonádé is. Cukorbetegek számára a legalkalmasabb az ásványvíz vagy a nem cukrozott tea. Különösen a zöld tea hat pozitívan a vércukorszintre. Tudományosan bizonyított, hogy a zöld tea csökkenti a cukorszintet.
 

Csökkentse testsúlyát

Ha Ön 2. típusú cukorbetegségben szenved és túlsúlyos, feltétlenül csökkentse testsúlyát. A túlsúly hosszú távon kedvező feltételt teremt az inzulinrezisztenciának. A nagy testsúly miatt nő az inzulinszükséglet is. Fordítva ez azt jelenti, hogy a testsúlycsökkenés a vércukorszint csökkenését is eredményezi. Kezdetben már fél év-egy év alatti 5%-os testsúlycsökkenés is sikeres lehet. A túlsúlyos cukorbetegek javasolt havi testsúlycsökkentése 1-2 kg.
 

Mozogjon rendszeresen

Sportoláskor az izomzat erősebben dolgozik, és ezért több energiára van szüksége. Ennek következtében több glükózt éget el a szervezet, ezért azután a vércukorszint csökken. Az elegendő mozgás előnyösen hat a testsúlycsökkenésre is. Ha korábban nem sportolt, ne vigye rögtön túlzásba: kezdje azzal, hogy kisebb utakat gyalog tesz meg, vagy felvonó helyett a lépcsőn megy fel az emeletre. Hétvégeken tegyen nagyobb sétákat.
 

Kerülje a stresszt

Stressz hatására a szervezet a kortizol nevű stresszhormont állítja elő. Ez más hormonokkal együtt gondoskodik arról, hogy a vércukorszint növekedjen. Minél „lazábbak”, nyugodtabbak vagyunk, az annál pozitívabban hat a vércukorszintre. A stressz kialakulásának megelőzésére számos lazító technika létezik, ilyen pl. a jóga vagy az autogén tréning. Iktasson be ilyeneket a hétköznapjaiba! A stressz elkerülésére emellett feltétlenül szükséges az elegendő alvás. Tanulmányokkal bizonyítható, hogy a túl kevés alvás következménye a stresszhormon-szint növekedése – ez pedig a már ismert módon emeli a vércukorszintet.
 
Forrás: macosz.hu. okonatura.hu