0-ás vércsoport

0 -á s v é r c s o p o r t : a vadász
húsevő
erős emésztőrendszer
aktív immunrendszer
jó stressztűrő
Hízást segítő: búza, kukorica, fehérbab, lencse, káposzta, kelbimbó, karfiol, mustár

Fogyást segítő: tengeri halak, vöröshúsok, máj, kelkáposzta, spenót, brokkoli,
jódozott só.

 

A kutatók szerint az ember ősének 0-ás vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogyan új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszerét, az immunrendszerét is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-ás vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.0-ás típus termeli a legkisebb mennyiségű kortizolt és adrenalint a stresszre adott válaszként.

Személyiségjegyei

Folyamatos stresszhelyzetben is sokkal több kell ahhoz, hogy kibillenjen az egyensúlya. Ha azonban eljut ebbe az állapotba, nehezebben üríti ki a stressz hatására képződött katekolaminokat a szervezetéből, mint a többi vércsoporthoz tartozó. Az AB-csoporthoz hasonlóan intenzív érzelmi életet él azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezik olyan kifinomult alkalmazkodóképességgel, ezt inkább a partnerétől várja el. Szinte állandóan kapcsolatot keres másokkal, de ebben nemcsak az érzelmei befolyásolják, hanem az ésszerűség, sokszor a számítás is. Erős, vezető típus. Munkatársaival, környezetével szinte pillanatok alatt közvetlen, jó kapcsolatot tud kiépíteni. Ez a kapcsolatteremtő készség segíti az üzleti életben is. Feltűnően sok 0-vércsoportú férfi és nő dolgozik az üzleti szférában. Sok film- és tévésztár is e csoportba tartozik – náluk a művészi tehetség keresztülvitele erővel és jelentős mértékű gyakorlati érzékkel párosul. Üzleti szimata úgyszólván sohasem hagyja cserben, akár művészként, akár üzletemberként tevékenykedjen. A szinte félelmetes erejű energiája, aktivitása a gyökere a siker utáni vágyának. Állandóan mozgásban van, nem hagyja magát nyugodni. Mindig a sikerhez, elismeréshez vezető lépcső következő fokára szeretne lépni. Céljait mindig szem előtt tartja, és képes mindent ennek alárendelni. Sohasem adja fel. Ha a körülmények folytán kénytelen előrehaladását szüneteltetni, ha zöld utat kap, visszafojtott energiái szinte robbannak. A szerelemben általában sikeres. Csak addig engedi át magát az érzelmeknek, amíg a kapcsolatnak valamilyen praktikus haszna is van; így szinte elérhetetlen számára, hogy egy szerelmet teljes intenzitással éljen át.

Betegséghajlamok

Mivel a 0-ás vércsoportúak nehezebben dolgozzák fel a stressz hatására képződött katekolaminokat, mint a többi vércsoporthoz tartozók, ezért náluk gyakrabban fordul elő mániás depresszió. Az ősi 0-ásnál a vadászzsákmány keresésekor az agresszív ösztönök és a kifinomult „harcolj vagy menekülj” ösztön kerül előtérbe. Ez igen hasznos túlélési stratégiának bizonyult a vadászó-gyűjtögető népesség körében. A finoman hangolt, stresszre adott reakció, ami életbevágóan fontos volt az ősi 0-ás vércsoportúaknak, nem mindig kedvező a modern időkben, dühkitörésekké, hiperaktivitássá fajulhat, és az általuk okozott súlyos kémiai egyensúlyhiány végül mániás depresszióhoz vezethet. A 0-ások immunrendszere általában erős, természetéből adódóan ellenáll a rákos megbetegedéseknek. Ha felborul a szervek működésének egyensúlya, gyulladás, artritisz és allergia jelentkezhet. Gyulladások, például ízületi problémák, nem specifikus fájdalmak (fibromyalgia) gyakrabban előfordulhatnak náluk. Szénhidrát-intoleranciájuk következménye lehet emésztőrendszerük gyengébb működése: gyakori a görcsös felfúvódás, valamint az ürítési nehézségek és a magasabb trigliceridszint. Fáradtság, mentális hiperaktivitás is gyakrabban fordul elő a 0-ásoknál, mint a többi vércsoporthoz tartozók körében.

Életmód stratégiák

•    Készítsünk pontos tervet (éves, havi, heti vagy napi feladataink elvégzéséhez, céljaink eléréséhez, hogy elkerüljük az ötletszerű cselekvést).
•    Amikor szorongunk, végezzünk valamilyen fizikai tevékenységet. Végezzünk 40-60 percen át, heti három alkalommal aerobikgyakorlatokat. Ez a vércsoport jól profitál a testgyakorlatokból.
•    Bár a dohányzásról mindenkinek le kellene szoknia, a 0-ásoknak sokkal nehezebb, mivel a dopaminszintjük kiegyensúlyozatlan.
•    A 0-ás vércsoportú gyerekeknél hangsúlyozzuk a közösség fontosságát, bátorítsuk a függetlenséget és a rugalmasságot a mindennapos tevékenységben. Már a kicsiknek is természetes vezetői hajlamaik vannak, és jól fejlődnek az óvodában vagy más közösségben.
•    Minden napra tervezzünk nekik is valamilyen aktív mozgást. Megkönnyítjük a dolgukat, ha a vércsoportos táplálkozást már kisgyermekkorukban bevezetjük.
•    A tehéntejet már kiskorban lehet szójatejjel vagy gyümölcslevekkel helyettesíteni. Édességek helyett aszalt gyümölcsöket adjunk nekik.

Minden vércsoport más-más betegségekre hajlamos, más életmódot igényel, így a különböző ételek is különböző hatást váltanak ki náluk. Egészségük megőrzése érdekében érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásra.

A 0-ás vércsoportúak emésztőrendszerének elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció. Szinte minden állati fehérjét problémamentesen feldolgoznak. De a tejet és a tejtermékeket kerülniük kell. Mivel magas a gyomor savkoncentrációja, a gabonafélék és a belőlük készült termékek fogyasztása sem ajánlatos a számukra. A burgonya és a hüvelyesek többsége sem kedvező a 0-ás anyagcseréjének, mivel az izmokban is enyhén savas a közeg, a lencsében és az egyes babfajtákban lévő lektin viszont bázikus állapotot hoz létre.

H ú s o k  é s  b a r o m f i:

Jótékony hatású: marha,borjú,birka,bárány,vadhús, máj.
Semleges hatású: csirke, pulyka,kacsa, liba,nyúl
Kerülendő: liba, sertés, sonka, szalonna

H a l a k é s t e n g e r g y ü m ö l c s e i:

Jótékony hatású: tőkehal, hering, makréla, csuka, pisztráng,sügér, szardinia, lazac.
Semleges hatású: ponty, tonhal, rákok,csiga, kagylók,angolna
Kerülendő: törpeharcsa, polip, kaviár, kagylóhéj őrlemény.

T e j t e r m é k e k   é s   t o j á s:

Jótékony hatású:nincs
Semleges hatású: vaj, fetasajt, kecskesajt, mozarella, szójatej, sajt.
Kerülendő: összes többi: pl:túró, tej, kefir, joghurt, sajtok
 

O l a j o k – z s í r o k :

Jótékony hatású: oliva, lenmagolaj,
Semleges hatású: szezám, tőkehalmáj, napraforgó, állati eredetű zsírok
Kerülendő: kukorica, mogyoró
 

O l a j o s m a g v a k :

Jótékony hatású: tökmag, dió,
Semleges hatású: mandula, mogyoró, szezám, napraforgó, fenyőmag, gesztenye
Kerülendő: mák,pisztácia, kesudió, földimogyoró,

H ü v e l y e s e k :

Jótékony hatású: nincs
Semleges hatású: tarkabab, feketebab, lóbab vörösbab, limabab, zöldborsó, zöldbab, szójabab
Kerülendő: fehérbab, lencsék

G a b o n a f é l é k :

Jótékony hatású: nincs
Semleges hatású: tönkölybúza, rizs, köles, árpa, hajdina, amaránt, rozs, gluténmentes készítmények
Kerülendő: búza, csíra, korpa SE! teljes kiőrlésű SE! kukorica, zab

Z ö l d s é g e k :

Jótékony hatású: hagymák, karalábé, petrezselyem, fehérrépa, kelkáposzta, torma, paprika, articsóka, cikória ,tök, spenót,
Semleges hatású:sárgarépa, zeller,uborka, fejes saláta, gombák, zöldpaprika, retek, paradicsom, cukkini,gesztenye
Kerülendő: káposzták, karfiol, kukorica, padlizsán,kelbimbó, burgonya, avokádó,olajbogyó,termesztett gomba

G y ü m ö l c s ö k , g y ü m ö l c s l e v e k :

Jótékony hatású: szilvák, füge
Semleges hatású: alma,sárgabarack, cseresznye,ribizli, egres, szőlők,őszibarack, körte, málna, banán, datolya, grapefruit, kiwi, citrom, ananász, papaya,
Kerülendő: sárgadinnye, eper, földiszeder, narancs, kókusz, mandarin, rebarbara.

F ű s z e r e k,  í z e s í t ő k:

Jótékony hatású: petrezselyem,curry,kurkuma,cayene bors,
Semleges hatású: fokhagyma,hagymatorma, majoranna, babérlevél, bazsalikom,rozmaring, zsálya,csombor,kömény, menta,tárkony,kakukkfű, paprika, csoki,szegfűszeg, ánizs, méz,zselatin, fehér-barna cukor,majonéz, mustár.
Kerülendő: fehér-fekete bors, kukoricakeményítő,capribogyó,fahéj,vanília, szerecsendió,alma- és borecetek, ketchup,

G y ó g y t e á k é s k é s z í t m é n y e k :

Jótékony hatású: gyermekláncfű, gyömbérkomló, hárs, tyúkhúr, görögszéna, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó.
Semleges hatású: menták, kamilla, pemetefű, galagonya,ökörfarkkóró,édesgyökér, málnalevél,bodza, zsálya,kakukkfű,macskagyökér, ginzeng,zöldtea, tölgyfakéreg, nyírfa, cickafark.
Kerülendő: aloe, lucerna,bojtorjánmartilapu, kukoricabajusz,echinacea, orbáncfű, szenna, eperlevél, vöröslóhere tárnics.

I t a l o k:

Jótékony hatású: szóda, ásványvíz
Semleges hatású: sör, borok, zöld tea
Kerülendő: kávék, tömény szeszes, kóla, üdítők, fekete tea.
 

Te r m é s z e t e s  n ö v é n y i t á p l á l é k k i e g é s z í t ő k:

Jótékony hatású: B vitaminok, K vitamin, kalcium, jód, alga, mangán,
Semleges hatású: -
Kerülendő:
A, E vitamin (csak étellel vigye be)

A jótékony hatású ételek gyógyszerként működnek, a kerülendők pedig anyagcsere melléktermékekkel folyamatosan mérgezik a szervezetet. A semleges ételek egyszerűen csak ételként viselkednek és a szervezet számára szükséges tápanyagokat biztosítják. Pl. ha ételallergiában vagy vastagbélgyulladásban szenved valaki, akkor a gyógyulásig célszerű teljes mértékben követni a diétát. Ha nincs konkrét problémánk, akkor alkalmanként olyan ételt is fogyaszthatunk, ami nem része az ajánlott étrendnek, mert a méregtelenítő rendszerünk eltávolítja az ilyenkor képződő melléktermékeket.